Στον αγαυένιο κόσμο του 'Barro Negro Athens'

Πώς το μπαρ της οδού Παπαρρηγοπούλου έφτασε μέχρι τα 100 κορυφαία, της πολύ σημαντικής λίστας 51-100 του The World's 50 Best Bars, sponsored by PERRIER®.

Το Barro Negro © Λεωνίδας Τούμπανος

Οι "μπουρμπουλήθρες" αποτελούν ένα από τα πιο πρόσφατα hits στο bar industry και αυτό δεν είναι πια μυστικό. Και όταν ακούει κανείς "μπουρμπουλήθρες", σχεδόν αυτόματα σκέφτεται ένα πολύ συγκεκριμένο brand, το PERRIER®, το οποίο ουσιαστικά τις έκανε mainstream, αρκετά χρόνια πριν. To PERRIER® διατηρεί πολύ στενές σχέσεις με την bar και café culture, όντας κάτι παραπάνω από μια  εναλλακτική στα αναψυκτικά, με χαμηλές θερμίδες- ή ακόμη και ένα σημαντικό συστατικό για cocktails. Μιλάμε για ένα τολμηρό sparkling νερό, που ανά τις δεκαετίες συνδέθηκε με όλα εκείνα τα μέρη που οι άνθρωποι χαλαρώνουν, διασκεδάζουν, είναι ο εαυτός τους. Σχεδόν μοιραία λοιπόν, δε θα μπορούσε παρά να έχει συνδεθεί με τον κόσμο των μπαρ και, διόλου τυχαία, υποστηρίζει τον σημαντικό θεσμό των The World’s 50 Best Bars. Στο Νο.52 της φετινής λίστας 51-100 του The World's 50 Best Bars, sponsored by PERRIER® λοιπόν, συναντά κανείς ένα ελληνικό μπαρ, το "Barro Negro Athens". 

'Ένα μπαρ που τιμά το Μεξικό και την αγαύη

Πίσω στον Ιούλιο του 2019, οι Γιώργος Καβακλής και Στέλιος Παπαδόπουλος παρουσίαζαν στον αθηναϊκό bar χάρτη το "Barro Negro Athens", με απώτερο σκοπό να δημιουργήσουν ένα μέρος που θα υπηρετεί πιστά τα spirits του Μεξικό. Σε δεύτερη ανάγνωση, επιθυμούσαν να καταρρίψουν κάποια από τα στερεότυπα που σχετίζονται με την τεκίλα - μάλλον ξέρεις ποια είναι αυτά και δε χρειάζεται να επεκταθούμε. Τρία χρόνια αργότερα, το αγαυένιο spot της Ιωάννου Παπαρρηγοπούλου, στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της πρωτεύουσας και στα πέριξ της Πλατείας Κλαυθμώνος, έχει καταφέρει πολλά περισσότερα.

Αρχικά, τιμά ιδιαιτέρως τη χώρα της κεντρικής Αμερικής δίχως να έχει στους χώρους του ούτε ένα σομπρέρο. Δεν αναλώνεται δηλαδή σε χωροταξικά και αισθητικά κλισέ. Το όνομά του μεταφράζεται ως "μαύρος πηλός" - πρόκειται για ένα υλικό που χρησιμοποιείται πολύ σε ένα παραδοσιακό στυλ αγγειοπλαστικής από την Οαχάκα, διακρίνεται για το χρώμα και τη γυαλάδα του. 

Barro Negro
© Λεωνίδας Τούμπανος

Η Οαχάκα είναι μία από τις λίγες πολιτείες του Μεξικό που εξακολουθεί να πατά στις παραδοσιακές χειροτεχνικές μεθόδους, για τη δημιουργία αντικειμένων που χρησιμοποιούνται στην καθημερινή ζωή. Διατηρεί δηλαδή ζωντανή τη σύνδεση του παρελθόντος με το παρόν.

Η διακόσμησή του "Barro Negro Athens" φλερτάρει με αυτή την ιδέα και απομακρύνεται από τα φολκλόρ μεξικάνικα πρότυπα. Παραπέμπει σε μια παραδοσιακή hacienda σε γήινους τόνους. Γύρω από την εντυπωσιακή του μπάρα, έχει στηθεί ένας feelgood χώρος, με πάντοτε fun vibes. 

'Όπου ακούς Μεξικό, υπάρχει και αγαύη. Και όπου φυτρώνει αγαύη, θα βρεις τεκίλα και μεσκάλ. Οι δύο παθιασμένοι με τα εν λόγω spirits δημιουργοί του "Barro Negro Athens" , καθοδηγούμενοι από την περιέργεια και την αγάπη τους για αυτά, εξερευνούν το βάθος που προσφέρουν, με μία μεγάλη διαρκώς ανανεούμενη λίστα ποτών, με ετικέτες κάθε στυλ τεκίλας και μεσκάλ, επιθυμώντας να μυήσουν τους καλεσμένους τους σε αυτά. 

Μπαρ Barro Negro 6
© Λεωνίδας Τούμπανος

Παράλληλα και συμπληρωματικά, δε θα μπορούσε παρά να υπάρχει και μία ευρεία γκάμα από Margaritas (από Tommy's μέχρι με ενδιαφέροντα twists) ενώ δεν αποκαλείται τυχαία 'Paloma Embassy', δίνοντας τις δικές του εκδοχές για το έτερο tequila classic cocktail.

Στα 100 καλύτερα μπαρ του κόσμου

'Όλα τα παραπάνω, δεν έχουν αφήσει ασυγκίνητο το θεσμό των The World’s 50 Best Bars sponsored by PERRIER®. Για δύο συνεχόμενα χρόνια (2021 και 2022), το "Barro Negro Athens" φιγουράρει στη σημαντική λίστα 51-100: Από το Νο.74 της περασμένης χρονιάς, στο Νο.52 φέτος, πιστοποιεί πως βρίσκει χώρο για όλους τους σωστούς λόγους ανάμεσα στα κορυφαία μπαρ του πλανήτη.

*"Γεννημένο" στο Vergèze της νότιας Γαλλίας το PERRIER® με ιστορία που ξεκινά από το 1863 και φτάνει μέχρι τις μέρες μας, δεν έχει χάσει ποτέ τη μοναδικότητά του μέσα σε αυτό το ταξίδι στο χρόνο. Με τις εκρηκτικές φυσαλίδες και τον κομψό σχεδιασμό του είναι η απόλυτη επιλογή για καταναλωτές που ψάχνουν έντονες συγκινήσεις. Το PERRIER® είναι βασικός χορηγός στα World’s 50 Best Bars και προτείνεται για ατελείωτους συνδυασμούς cocktails και mocktails. 

Περισσότερες πληροφορίες

Barro Negro

Ιωάννου Παπαρρηγοπούλου 15, κέντρο
  • Bars

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Bars & Clubs

Το "Pathos" κάνει την Ίο clubbing προορισμό

Ξεκινώντας στις 22 Ιουλίου, περισσότεροι από 40 DJs θα περάσουν από τα decks του "Pathos Club".

10/07/2024

Τα νέα μπαρ της Αθήνας

Εκείνα τα μέρη που εμφανίστηκαν στην πόλη τις τελευταίες ημέρες/ εβδομάδες/ μήνες και υπόσχονται να μας κρατήσουν ιδανική συντροφιά το καλοκαίρι.

Στο Dogpound για νεο-ναπολιτάνικη πίτσα και cocktail πεπόνι-προσούτο

Ένα νέο σποτ στο κέντρο της Αθήνας απενοχοποιεί πλήρως τη χαλαρή διασκέδαση και παράλληλα φέρνει κάτι διαφορετικά νόστιμο σε ποτό και φαγητό.

12 χρόνια 'Vecchio'

Το ιδιαίτερο μπαρ που έχει χτίσει το δικό του μύθο στα δυτικά έχει γενέθλια και το γιορτάζει με ένα μοναδικό πάρτι στις 10 Ιουλίου.

Ένα σαββατοκύριακο για τα 20 χρόνια του "Bolivar"

Την Παρασκευή η Αθήνα υποδέχεται τον Βρετανό Massano και το Σάββατο τους Dennis Ferrer και Kiko Navarro.

Το 'Diego' έφυγε σαν αληθινός ροκ σταρ

Το δημοφιλές σποτ του Θησείου έκλεισε και αποχαιρέτησε τους φίλους του με ένα τελευταίο πάρτι, αφήνοντας πίσω του μία γειτονιά -αλλά και μια πόλη- που αλλάζει.