
Αναλύοντας, γράφοντας και διαβάζοντας τις τάσεις μιας ολόκληρης εποχής, κάποιος μπορεί εύκολα να ασχοληθεί υπερβολικά με τα στιγμιαία trends και να δυσκολευτεί να ξεχωρίσει τις πραγματικές μεταποιήσεις και αλλαγές στην κοινή μας κουλτούρα και συμπεριφορά. Στην δεύτερη κατηγορία φαίνεται να ανήκει η ραγδαία αύξηση του wellness σαν φιλοσοφία και lifestyle του δυτικού πολιτισμού (από τον τρόπο που τρώμε μέχρι το πόσο γυμναζόμαστε) και γερό παρακλάδι αυτής είναι η αποχή από το αλκοόλ. Με τους millennials και κυρίως την Gen Z να οδηγούνε το κίνημα ‘NoLo’ (no και low alcohol) και την αγορά να προσπαθεί να προφθάσει, ιδού οι βασικοί λόγοι που οι νεότερες γενιές επιλέγουν νηφαλιότητα:
Περισσότερη ενημέρωση από διαφορετικές πηγές
Η άνοδος του mindful drinking οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στις ηλικίες μεταξύ των 20 και 40 ετών, με την Gen Z συγκεκριμένα να πίνει κατά μέσο όρο 20% λιγότερο από τους millennials, οι οποίοι ήδη έπιναν αρκετά λιγότερο από τις προηγούμενες γενιές.
Μεγαλώνοντας στην digital εποχή, όπου η πληροφόρηση είναι πιο προσιτή από ποτέ, οι νέοι φαίνεται να γνωρίζουν καλύτερα τους κινδύνους που συνοδεύουν την κατανάλωση αλκοόλ και έτσι το απορρίπτουν πιο εύκολα. Σε αυτό φυσικά συμβάλλει και η εδραίωση του wellness ως ‘trendy’ τρόπου ζωής (με όλες τις καπιταλιστικές συνέπειες που κάτι τέτοιο μπορεί να φέρει) καθώς και η συνειδητή απόφαση των νέων καταναλωτών να δίνουν προτεραιότητα στην ψυχική τους υγεία.

Αλκοόλ και ψυχολογία
Δεν υπάρχει καμία ουτοπική πραγματικότητα στην οποία το στίγμα της ψυχικής υγείας και η ανάγκη της φροντίδας της είναι ζητήματα που έχουν λυθεί, όμως είναι ξεκάθαρο πως οι νεότερες γενιές έχουν αλλάξει τον τρόπο που μιλάμε για όλα τα παραπάνω. Παρόλο λοιπόν που η Gen Z βιώνει το άγχος και την κατάθλιψη πολύ συχνότερα από ότι οι μεγαλύτεροί τους, είναι εκείνοι (μαζί με τους millennials) που κατά κόρον θα αναζητήσουν την επαγγελματική βοήθεια ψυχολόγου ώστε να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της σύγχρονης ζωής. Σε ό,τι έχει σχέση με το αλκοόλ, το τεράστιο ποσοστό του 86% των νέων καταναλωτών θα σκεφτεί τόσο την ψυχική όσο και την σωματική του υγεία πριν πιει αυτό το ένα παραπάνω ποτήρι κρασί, με ανησυχίες όπως την κακή ποιότητα ύπνου, το hangover της επόμενης ημέρας και τους πονοκεφάλους που μπορούν να προκύψουν ως συνέπειες.

Αλλαγή κοινωνικών δυναμικών
Έχοντας μεγαλώσει μαζί με την εμφάνιση και το ‘μπουμ’ των social media, η Gen Z και σε μικρότερο βαθμό οι millennials γνωρίζουν πολύ καλά πως το digital footprint που αφήνουν πίσω τους κρατάει για πάντα. Εφόσον λοιπόν μία κάμερα κινητού τους συνοδεύει σχεδόν σε κάθε τους κίνηση, η ανασφάλεια του ότι μπορεί να χάσουν τον έλεγχο του εαυτού τους και να ‘γίνουν ρεζίλι’ είναι συνεχής και καθιστά το ποτό ‘εχθρό τους’.
Το ζήτημα παίρνει ακόμα πιο σοβαρές διαστάσεις όταν κανείς σκεφτεί πόσες νέες γυναίκες έχουν πέσει θύματα παρενόχλησης και κακοποίησης υπό την επήρεια αλκοόλ, με τους δράστες να δημοσιεύουν φωτογραφίες και βίντεο τους στο διαδίκτυο ως revenge porn. Και εφόσον μιλάμε με ποσοστα, πάνω από το 80% των νέων γυναικών δεν αισθάνονται ακόμα ασφαλείς σε μπαρ και κλαμπ.

Ποικιλία εναλλακτικών επιλογών
Παρατηρώντας τις αλλαγές στην αγορά, τόσο μεγάλες εταιρίες όσο και ανεξάρτητες επιχειρήσεις έχουν αρχίσει να συμβαδίζουν με την εποχή, προσφέροντας όχι μόνο alcohol free εκδοχές των κλασικών ποτών αλλά και ενδιαφέρουσες επιλογές σε mocktails. Ακόμα και στην χώρα μας, η οποία δεν μας έχει συνηθίσει στα γρήγορα αντανακλαστικά, μπορείς πλέον να βρεις μπίρα χωρίς αλκοόλ στα ψυγεία του κάθε εστιατορίου, μπαρ, σούπερ μάρκετ και ταβέρνας, ενώ ο κατάλογος με τα mocktails δεν είναι πια ανύπαρκτος στα περισσότερα μπαρ. Εξάλλου, σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, οι περισσότεροι νηφάλιοι drinkers δεν θέλουν να συμβιβάσουν την γευστική τους εμπειρία και όντως αναζητούν νόστιμα alternatives του αλκοόλ.