35 κεράκια για το "Μπάτμαν", το πιο θρυλικό άφτερ της Αθήνας

Το μικροσκοπικό μπαρ του Νέου Κόσμου, που μεγάλωσε γενιές και γενιές της αθηναϊκής νύχτας, άνοιξε μία ημέρα σαν σήμερα, το 1989.

35 κεράκια για το 'Μπάτμαν', το πιο θρυλικό αθηναϊκό άφτερ

Μία ημέρα σαν σήμερα, 35 ακριβώς χρόνια πριν όπως μας ενημερώνει μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Facebook ο (ιδιοκτήτης του) Γιώργος Νάσιος, το "Μπάτμαν" άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες του για να φιλοξενήσει κάθε αθηναϊκή φυλή της νύχτας και να αποτελέσει έκτοτε ιδανικό -συνήθως- φινάλε για κάθε βραδιά, από εκείνες που αξίζουν. 

Η χαρακτηριστική διαφημιστική επιγραφή της μπύρας Bernard, ακριβώς πάνω από τον αριθμό 40 της οδού Βρεσθένης στο Νέο Κόσμο, ανάβει καθημερινά λίγο πριν τις 22.00, παίζοντας ουσιαστικά το ρόλο της πινακίδας του μαγαζιού - που δεν υπάρχει. Το συγκεκριμένο λιλιπούτειο μπαρ 'γεννήθηκε' το φθινόπωρο του 1989 και κέρδισε δημοφιλία σε κοινό πολυσυλλεκτικό από στόμα σε στόμα. 

Το "Μπάτμαν" είναι από εκείνα τα μέρη που ζωντανεύουν την ώρα που όλα τα άλλα ποτάδικα κατεβάζουν ρολά. Κάθε βραδιά σε αυτό αποκτά σχεδόν μυσταγωγικό χαρακτήρα, συνήθως μετά τα τρίτα ή ακόμη και τα τέταρτα ποτά. Ο δημιουργός του (και ενίοτε DJ του), Γιώργος Νάσιος, η οικογένεια και οι συνεργάτες του (τα τελευταία χρόνια το μαγαζί τρέχει η κόρη του με την παρέα της, όλα παιδιά με σημαντική μουσική παιδεία, μεταξύ άλλων), παραμένουν εδώ και 3,5 δεκαετίες άγρυπνοι φρουροί του Gotham City της αθηναϊκής νύχτας.

"Το μαγαζί ξεκίνησε ουσιαστικά το φθινόπωρο του 1989 από μία παρέα φίλων, τον καιρό που ήμουν σε μία διαφημιστική, την Kino. Συνηθίζαμε να πηγαίνουμε για ποτά στο μπαρ του ξενοδοχείου Dimitrios. Κάποια στιγμή βαρεθήκαμε και συζητήσαμε μεταξύ σοβαρού και αστείου να ανοίξουμε ένα μπαρ ώστε να το έχουμε σαν στέκι. Έτσι γεννήθηκε το Μπάτμαν. Στις αρχές είχε και ηλεκτρονικά παιχνίδια και darts – διοργανώναμε μάλιστα και πρωταθλήματα στα βελάκια. Όλα αυτά τα χάρισα μετά την πρώτη ανακαίνιση, το 1994. Τότε ήταν που διαμορφώθηκε η μπάρα όπως είναι σήμερα" μου έλεγε σε παλαιότερη συνέντευξή μας για το Esquire ο Γιώργος Νάσιος, σχετικά με την αφετηρία του μαγαζιού.

Ένα από τα στοιχεία που κάνουν το "Μπάτμαν" να ξεχωρίζει είναι η πολυσυλλεκτικότητα στις μουσικές, που κάποτε μάλιστα ηχούσαν εδώ από βινύλια. Θα ακούσεις και Γιάννη Σπανό και Janis Joplin, και Μίκη Θεοδωράκη και Rory Gallagher, και Μάνο Χατζιδάκι και Στράτο Διονυσίου, και Μάνο Λοΐζο και B.B. King, και Βίκυ Μοσχολιού και Pink Floyd. Και θα γουστάρεις με όλα.

Προσωπικά, από τα πράγματα που μου αρέσουν στο "Μπάτμαν" είναι το γεγονός πως πάντοτε ήταν συμπεριληπτικό και ανοιχτό για όλους, προτού αυτό γίνει κουλ. Και πως λειτουργεί σαν ένα στομάχι που κάνει παλινδρομήσεις, θα ξεράσει όποιον δεν ταιριάζει. Ή στην τελική, αυτός θα καταλάβει ότι δεν κολλά εδώ και θα φύγει από μόνος του. Όσοι όμως μείνουν, θα γνωρίζουν πως έχουν κάτι κοινό, έστω και για ένα βράδυ.

Διαβάστε Επίσης

Ευχόμαστε στο "Μπάτμαν" να τα εκατοστήσει και να συνεχίζει σαν υπερηρωικό μπαρ να προστατεύει την πόλη από πάσης φύσεως κακοτοπιές και να λειτουργεί σαν προστάτης της Αθήνας ενάντια στις κακές μουσικές.

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Περισσότερες πληροφορίες

Batman

Βρεσθένης 40, Νέος Κόσμος
  • Bars

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Bars & Clubs

Στα "Bungalow 7" για Club Dining βραδιές

Μία ξεχωριστή εμπειρία διασκέδασης από τις 24 Οκτωβρίου και κάθε Πέμπτη στο κομψό σποτ της αθηναϊκής ριβιέρας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
10/10/2024

Ο Rødhåd "σφυρίζει" την έναρξη της techno season

Ο μετρ των industrial ηχοτοπίων Rødhåd ετοιμάζεται για την αθηναϊκή επιστροφή του με αφορμή το μεγάλο opening του "Oddity Club" στα Πετράλωνα.

To "The Bar In Front Of The Bar" μόλις απέκτησε το δικό του τσίπουρο

Το πρωτοποριακό spirit Rocks 'n' Grapes έρχεται να βάλει το λιθαράκι του στο σύμπαν της απόλαυσης.

Τρία ελληνικά μπαρ στη λίστα 51-100 των The World’s 50 Best Bars 2024

"The Bar In Front Of The Bar", "Barro Negro" και "The Clumsies" στις θέσεις νο.51, νο. 60 και νο. 68 του σημαντικού θεσμού για το έτος που διανύουμε.

"Bonnot", μία επαναστατική μπάρα στα Εξάρχεια

Cool χαρακτήρας, urban αισθητική, φιλόξενο περιβάλλον και εξαιρετικά φροντισμένα ποτά συνθέτουν το παζλ σε αυτό το μπαρ των Εξαρχείων, που έχει κάτι να πει.

"Amore": Όλοι πάνε για απεριτίβο στο Νέο Κόσμο

Όνομα που βγάζει ιταλική κουλτούρα και ελληνόστροφη οικειότητα, χώρος που παραπέμπει σε dolce far niente καταστάσεις και ιδιαίτερη συμπάθεια σε γλυκόπικρα ποτά μετά μεζέδων: That’s "Amore".