'Ηταν μια φορά κι έναν καιρό, ένας bartender, ένας barista κι ένας σεφ, θα μπορούσε να είναι η εναλλακτική εισαγωγή για τις παρακάτω γραμμές και για ένα από τα (σχετικά) νέα μπαρ της πόλης, το "Bonnot", που από τα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου ήρθε να προστεθεί στα Εξάρχεια και τον αριθμό 57 της Εμμανουήλ Μπενάκη. Όπου σεφ βάλε τον Δημήτρη Μαντούκα, όπου barista τον Γιώργο Μπάτσικα και όπου bartender τον Γιάννη Φρούντα (με θητεία σε σημαντικές αθηναϊκές -και μη- μπάρες όπως εκείνες των "Lot51", "Grasshoppers", "Theosis" και "Feelin’Good").
Οι τρεις τους πήγαιναν μαζί σχολείο στην Πάτρα και συναντήθηκαν ξανά λόγω του σύμπαντος της εστίασης, έως ότου αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις και να ανοίξουν ένα μπαρ. Η σύνδεση με τα παιδικά τους χρόνια γίνεται ακόμη μεγαλύτερη αν αναλογιστείς πως βρήκαν τον χώρο του "Bonnot" από μία άλλη συμμαθήτριά τους, επίσης στην πρωτεύουσα της Αχαΐας.
Στην προσπάθειά τους να βαφτίσουν το μπαρ, επιχείρησαν αρχικά να το συνδέσουν με το δρόμο στον οποίο φιλοξενείται. Ανέτρεξαν στην ιστορία του προσώπου που φέρει το όνομά του: Μεταξύ άλλων, ο Εμμανουήλ Μπενάκης, εξορίστηκε το 1920, αρχικά στη Νίκαια και έπειτα στο Παρίσι, απ' όπου επέστρεψε στην Ελλάδα, το 1924. Δεν έφτανε όμως. Οι τρεις προαναφερθέντες δημιουργεί επιδίωκαν και μία πινελιά επαναστατικότητας που -όπως και ο Εμμ. Μπενάκης- προήλθε και αυτή από τη Γαλλία. Ακριβώς εκεί δρούσε στις αρχές του περασμένου αιώνα ο Jules Bonnot και η συμμορία του (bande à Bonnot), μία σκληροτράχηλη αναρχική ομάδα της Belle Epoque που αποτελούνταν από άτομα με κοινό παράνομο background. Μάλιστα, η συγκεκριμένη συμμορία χρησιμοποιούσε τεχνολογία αιχμής, συμπεριλαμβανομένων αυτοκινήτων και αυτόματων όπλων, που τότε (1911 - 1912) δεν ήταν διαθέσιμα ούτε στη γαλλική αστυνομία.
Προφανώς, τίποτα μεμπτό δε συμβαίνει στο "Bonnot". Αντιθέτως, είναι ένα μέρος ανοιχτό σε όλους, με μία μεγάλη μπάρα να ξεχωρίζει, όπως επίσης και το mural του street artist Sdeviano, ενώ συμπληρώνονται από χαλαρό ύφος και urban street χαρακτήρα. Οι μουσικές ακολουθούν funk, ηλεκτρονικές και italo-disco κατευθύνσεις - γενικά θα ακούσεις ωραία για μπαρ πράγματα.
Γίνεται όμως και αρκετά σοβαρή δουλειά στο πεδίο των cocktails, είτε μιλάμε για καλοφτιαγμένες κλασικές επιλογές, είτε για ιδιαίτερα signatures, πάντοτε με ξεχωριστή φροντίδα και προσοχή στη λεπτομέρεια. Ακριβώς πάνω στη δεύτερη συνθήκη ξεχωρίζουν προτάσεις σαν τα best sellers Hi-Tech (clear ποτό με βάση το ρούμι, νερό πράσινου μήλου και νερό σέλερι) και Groke (μία πολύ αλλαγμένη παραλλαγή του Clover Club με τζιν, αφρό από μούρα και ξινόγαλο, σιρόπι μελιού με πικραμύγδαλο και φύλλα ιαπωνικής κερασιάς).
Άκρως αντιπροσωπευτικό της φιλοσοφίας του μαγαζιού είναι το Popstar, που θέλει να καταρρίψει το μύθο πως ότι είναι pop (δημοφιλές) δεν είναι και καλό: Το καταφέρνει με ένα ανθρακωμένο παιχνίδισμα πάνω στη συνταγή του Pornstar Martini, με νερό από passion fruit, λικέρ μπανάνας, βότκα αρωματισμένη με καμένο βούτυρο σε μία α λα μπερ νουαζέτ διεργασία - όλο αυτό σερβίρεται σε ποτήρι σαμπάνιας.
Info
Εμμανουήλ Μπενάκη 57, Εξάρχεια
Τηλ. 211 0017153
bonnot.gr
Καθημερινά εκτός Κυρ. από τις 19.00
Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.