Ένα βράδυ στο 'Sips', το καλύτερο μπαρ του κόσμου

Τι πίνεις, τι νιώθεις και πώς πραγματικά μοιάζει η εμπειρία στο μέρος που δημιούργησαν οι Simone Caporale και Marc Alvarez, στη μητρόπολη των μπαρ, Βαρκελώνη.

Ένα βράδυ στο 'Sips', το καλύτερο μπαρ του κόσμου

"Benvenuto maestro!". O Simone Caporale με υποδέχεται χαλαρός, ανοίγοντας την πόρτα του "Sips", ένα αρκετά ζεστό απόγευμα του Ιουλίου στη Βαρκελώνη, με την καταλανική πρωτεύουσα να βρίσκεται στο πικ της τουριστικής της κίνησης - ευτυχώς δε με πέτυχε πουθενά κάποιο γκρουπ ντόπιων να με πιτσιλίσει με νεροπίστολο. Είναι φανερά ευδιάθετος -ίσως βοηθά σε αυτό και η μεγάλη αλλά άκρως ελεγχόμενη ουρά των επισκεπτών έξω από το μαγαζί του- και φορά τη χαρακτηριστική, στις αποχρώσεις του γκρι, 'φόρμα εργασίας' του μπαρ, που μαζί με τον Marc Alvarez έφτιαξαν, τρία χρόνια πριν.  

Καλώς ήρθες στη Βαρκελώνη, καλώς ήρθες στο "Sips"

Δεν είναι μια τυχαία πόλη για το σύμπαν των μπαρ η Βαρκελώνη. Πάντοτε αποτελούσε μία πρωτεύουσα του bar industry, με ιστορικά στέκια (όπως το εμβληματικό Boadas, που εδώ και λίγο καιρό πέρασε στα χέρια του Simone Caporale) αλλά και νεότερα, που έδειχναν μια κάποια δυναμική.

Το μπαρ Sips στην Βαρκελώνη 6

Αυτό που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια όμως, μοιάζει να μην έχει προηγούμενο, με αποκορύφωμα, ασφαλώς, το γεγονός πως στις δύο τελευταίες λίστες του κορυφαίου  θεσμού The World's 50 Best Bars φιγουράρουν στην κορυφή δύο μπαρ από την καταλανική πρωτεύουσα (λέγε με "Paradiso", το 2022 και "Sips", το 2023). Θέλεις να στο κάνω ακόμη πιο ιντριγκαδόρικο; Σε απόσταση μόλις 5 λεπτών -με τα πόδια- συναντάς το νο.1 μπαρ του πλανήτη για φέτος, και το νο.1 εστιατόριο του κόσμου για τη χρονιά που διανύουμε, το "Disfrutar".

Οι Σιμόνε Καποράλε και Μαρκ Άλβαρεζ του μπαρ Sips στην Βαρκελώνη

Έκανα το λάθος να περπατήσω αρκετά τετράγωνα από το ξενοδοχείο μου έως το Eixample -τη γειτονιά της Βαρκελώνης όπου συναντά κανείς κι άλλα σημαντικά σποτ της πόλης σαν τα Dry Martini, Tandem, Galileo και Solange- και αυτό είχε τις συνέπειές του. Αλλά όλα ξεχνιούνται καθώς μπαίνω στο ιδιαίτερο πρασινο-παστέλ εσωτερικό, των μόλις 33 διαθέσιμων θέσεων τη φορά.

Το μπαρ Sips στην Βαρκελώνη 5

Το μπαρ Sips στην Βαρκελώνη 2

Αφού με καλωσορίζουν σχεδόν όλα τα μέλη της πολύ δεμένης ομάδας του "Sips", πιάνω στασίδι στο πιο κοντινό stool του κεντρικού island bar. Ο Caporale είναι διαρκώς τριγύρω, θέλοντας στην πράξη να επιβεβαιώσει ένα από τις βασικότερες αρχές του: Ο ανθρώπινος παράγοντας είναι εξίσου σημαντικός με ό,τι σερβίρεται, καθώς τα μπαρ είναι και τα άτομα που τα απαρτίζουν. 

Επισκέπτες από κάθε γωνιά του πλανήτη, κυρίως καλοβαλμένοι Millennials απολαμβάνουν τα ποτά τους. Μου προκαλεί εντύπωση πως το κάνουν, κρατώντας στην πλειοψηφία τα smartphones τους μακριά από το τραπέζι, σαν να θέλουν να ζήσουν τη στιγμή στο απόλυτο, να βιώσουν την εμπειρία και να γευθούν πραγματικά αυτό που έχουν στο ποτήρι τους. Και πώς να μην το κάνουν άλλωστε; 

Διαβάστε Επίσης

Ο έτερος ιθύνων νους του 'Sips', Marc Alvarez συνηθίζει να αποκαλεί τα όσα βρίσκει κανείς στο μενού εδώ ως haute couture cocktails. Το καταλαβαίνω απόλυτα. Δεν είναι μόνο οι τεχνικές και οι θαυμάσιες προσαρμογές σε κλασικά αλλά η όλη αισθητική, το σερβίρισμα, τα ποτήρια. Για τα τελευταία μάλιστα, το 'Sips' συνεργάζεται με ντόπιους αρτιζάνους όπως ο Ferran Collado. Σε ακριβώς ένα τέτοιο (με συμπιεσμένο το χείλος του και σφηνωμένη ανάμεσα τη γαρνιτούρα που είναι ένα τουίλ από φράουλα) καταφθάνει το Compressed, που υπόσχεται ένα ταξίδι στο ηλιοβασίλεμα της Χερέθ. Το πραγματοποιεί μέσω της συνύπαρξης palo cortado, με ουίσκι και ροδάκινο.

Το Κομπρέσντ του μπαρ Sips στην Βαρκελώνη

Γενικότερα, έχουν ωραία φιλοσοφία τα ποτά. Η 'βάση' τους είναι πάντοτε το blending της δημιουργικότητας με τη σοβαρότητα που απαιτείται, με 'γαρνιτούρα' που εμπεριέχει τα στοιχεία του ενθουσιασμού, του fun και της έκπληξης. Μιλάμε για cocktails που ισορροπούν ανάμεσα στην πρωτοπορία των δημιουργών και τη χαρά του επισκέπτη. Ένα στοίχημα που έχει κερδηθεί εδώ, σαν γκολ από τα αποδυτήρια.

Το Mil Fuls του μπαρ Sips στην Βαρκελώνη

Δοκιμάζω αρκετά από τα 25+ ποτά του μενού - υπάρχει ένας σταθερός κορμός από 8 cocktails, με τα υπόλοιπα να παίζουν σε rotation ανά διαστήματα. Διασκεδάζω με το Mil Fulls (μία κρέμα καταλάνα σε clarification, που παραπέμπει εμφανισιακά σε μιλφέιγ, με 9 στρώματα πάγου και άλλα τόσα με φύλλα λεμονιού), νιώθω περιέργεια για το εκκεντρικό Black Dot (με μεσκάλ και Luxardo Bitter Bianco), ταξιδεύω με το Ron Coco (άχαστο combo το ρούμι/καρύδα) που καταφθάνει με την εδώδιμη ομπρέλα του, απολαμβάνω το Negroni με τον πάγο που δε λιώνει ποτέ και, τέλος, παίρνω τα πάνω μου με ένα Espresso Martini που δεν περιέχει ούτε βότκα, ούτε εσπρέσο (το Macallan με τον cold brew κάνουν θαυμάσια τη δουλειά).

To Νεγκρόνι του μπαρ Sips στην Βαρκελώνη

Είναι ένα μπαρ δίχως όρια το 'Sips'. Από τον τρόπο που είναι στημένο και την άμεση επαφή του προσωπικού με το κοινό, μέχρι τη διαδικασία που προσεγγίζει το κάθε τι σερβίρεται εδώ. Το πού φτάνει αυτή η διάδραση όμως, το δίδυμο των Alvarez - Caporale, την εξαντλεί στο νέο του project, το 'Esencia'. Αλλά γι' αυτό θα διαβάσεις σε άλλο άρθρο. 

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Bars & Clubs

Μπορεί ένα μπαρ να έχει αστέρι Michelin;

Spoiler: Ναι, και το μιλανέζικο Moebius είναι μια τέτοια περίπτωση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
14/11/2024

Κορυφαίοι καλλιτέχνες από τη διεθνή ηλεκτρονική σκηνή στο "Bótoxe Athens"

Οι λάτρεις της ηλεκτρονικής μουσικής θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν sets και συνεργασίες από Second Story, Deerisland και Bun Xapa.

Πώς πετυχαίνουμε (και απολαμβάνουμε) το τέλειο Aperol Spritz;

Μία κουβέντα με τον Campari Academy Coordinator, Κωνσταντίνο Τσάτσο, σχετικά με το πορτοκαλί ποτό που κατακτά τον κόσμο της απόλαυσης.

Στο Proveleggios θα πας και για να πιεις

Η bar manager του Nolanverse, Πόπη Σεβαστού, κρατά σε σταθερή φόρμα την μπάρα του δημοφιλούς σποτ στον Κεραμεικό, δίνοντας έξτρα αφορμές επίσκεψης.

Οι "Two Schmucks" από την Βαρκελώνη είναι οι 'Cocktail Curators' της εβδομάδας στο "Bungalow 7"

Το σημαντικό καταλανικό σποτ καταλαμβάνει την μπάρα του δημοφιλούς bar restaurant της Αθηναϊκής Ριβιέρας, την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου.

Φυσικά και πίνουμε Aperol Spritz. Αλλά τι τρώμε με αυτό;

Ένας οδηγός μεγιστοποίησης της απόλαυσης για το πιο δημοφιλές απεριτίβο της εποχής μας, μαζί με φαγητό.

The Great Tuesday Club: "Avra" και "Noel" στήνουν το απόλυτο guest της Athens Bar Week

Τρεις ήπειροι, επτά bartenders της Four Seasons και μία μοναδική βραδιά.