Αθηναϊκά daiquiris για τη σημερινή Daiquiri Day

Κάποια πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για το μάλλον τροπικότερο των κλασικών cocktails και μερικά μπαρ της πόλης για να το τιμήσεις, με αφορμή τη σημερινή Daiquiry Day.

Αθηναϊκά daiquiris για τη σημερινή Daiquiri Day

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Ernest Hemingway συνήθιζε να αράζει στο μπαρ 'El Floridita', στην Αβάνα, και μεταξύ άλλων να πίνει πολλά -μα πάρα πολλά- Daiquiris: Ο μύθος λέει ότι το προσωπικό του ρεκόρ σε μία ημέρα ήταν 17. Ένα άλλο κομμάτι του ίδιου μύθου αναφέρει ότι συνήθιζε να ελαχιστοποιεί την ποσότητα της ζάχαρης και να διπλασιάζει εκείνη του ρουμιού - έτσι δημιουργήθηκε το Papa Doble ή όπως είναι ευρέως γνωστό, το Hemingway Daiquiri. Ο δημοφιλής συγγραφέας ήταν μία πραγματική δεξαμενή αλκοόλ.

Αθηναϊκά daiquiris για τη σημερινή Daiquiri Day 3

Αθηναϊκά daiquiris για τη σημερινή Daiquiri Day 1

Στο βιβλίο του "Τα νησιά της Καραϊβικής" (Islands In The Stream) κάνει ξεκάθαρη την αγάπη του για το εν λόγω cocktail: "Αυτό το παγωμένο Daiquiri, το τόσο καλά χτυπημένο στο σέικερ, μοιάζει με το κύμα που χτυπά στην πλώρη του πλοίου, την ώρα που αυτό πηγαίνει με 30 κόμβους". Πέρα από τις καλλιτεχνικές ανησυχίες του Papa, το Daiquiri είναι ένα ποτό με μοναδική ιστορία και δικαίως έχει κατακτήσει τη θέση του στον κόσμο των κλασικών. 

Αθηναϊκά daiquiris για τη σημερινή Daiquiri Day 8

Η 19η Ιουλίου γιορτάζεται παραδοσιακά εδώ και αρκετά χρόνια ως η Daiquiri Day, με πλήθος cocktails aficionados σε πολλές γωνιές του κόσμου να απολαμβάνουν το ποτό και μπόλικες σχετικές εκδηλώσεις να λαμβάνουν χώρα.

  • Πριν από οτιδήποτε άλλο: Λευκό Ρούμι + Χυμός Λεμόνι + Σιρόπι Ζάχαρης = Daiquiri.

Ιστορία ενός Daiquiri

O Hemingway μπορεί να έχει αποχαιρετήσει τον μάταιο τούτο κόσμο, ωστόσο το 'El Floridita' εξακολουθεί μέχρι σήμερα να σερβίρει καλοφτιαγμένα Daiquiris, αποτελώντας παράλληλα ένα σημείο προσκυνήματος για κάθε αυθεντικό aficionado του ποτού στην πρωτεύουσα της Κούβας. 

Οι απαρχές του Daiquiri βρίσκονται πίσω στις αρχές του 20ού αιώνα, όταν ο Αμερικανός μηχανικός Jennings Cox ταξίδεψε στην Κούβα για την αποπεράτωση κάποιων έργων υποδομής. Εκεί, έβλεπε τους ντόπιους εργάτες να αναμιγνύουν το ρούμι με διάφορα υλικά (μεταξύ των οποίων και καφέ) και αποφάσισε να πειραματιστεί και ο ίδιος, ξεκινώντας από το πάντρεμα με εσπεριδοειδή. Η πρώτη του επιτυχημένη συνταγή αποτελούνταν από ρούμι, λεμόνι και ακατέργαστη ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο.

Αθηναϊκά daiquiris για τη σημερινή Daiquiri Day 5

Το ποτό του Cox "βαφτίστηκε" από το όνομα ενός ορυχείου κοντά στο Σαντιάγο, όπου συνήθιζε να εργάζεται. Έκτοτε, το αρχικό τρίπτυχο ρούμι-λεμόνι-ζάχαρη έχει υποστεί πολλές διαφοροποιήσεις από bartenders σε κάθε γωνιά του πλανήτη -κάτι που συνηθίζεται για τις κλασικότερες των κλασικών συνταγές- και πλέον μπορείς να συναντήσεις αμέτρητες εκδοχές του Daiquiri.

Αθηναϊκά daiquiris για τη σημερινή Daiquiri Day 6

Αθηναϊκά daiquiris για τη σημερινή Daiquiri Day 2

Αθηναϊκά daiquiris για τη σημερινή Daiquiri Day 4

Αρκετές συναντάμε και στα αθηναϊκά μπαρ, με τη σημερινή ημέρα να είναι μία πάρα πολύ καλή αφορμή για να δοκιμάσουμε κάποιο (ή κάποια) από αυτά. Σαν τα παρακάτω.

Αρχή με το Baba Au Rum, που από την πρώτη στιγμή της ύπαρξής του σερβίρει το signature daiquiri του. Ισορροπημένο και πολύπλοκο, με umami χαρακτήρα και αρώματα βανίλιας, γλυκού σέρι, ξύλου, λάιμ, βασιλικού και βοτάνων. Στο ρόλο του πρωταγωνιστή ρούμι μελάσας από τη Δομινικανή Δημοκρατία.

5.475 ημέρες 'Baba Au Rum': Ένα μπαρ για τον κόσμο

Μόνο τυχαία το Tiki Bar Athens δε θεωρείται ένα από τα πιο εξωτικά μέρη της πόλης. Ο Γιάννης Πετρής φλερτάρει με την tiki κουλτούρα, προσθέτοντας επιπλέον δικές του αγαπημένες επιρροές στα daquiris εδώ. Έτσι, δοκιμάζεις το γλυκόξινο Levant Daiquiri, με αρώματα marzipan & μπριός, συν μία φυτική επίγευση ή το επίσης γλυκόξινο -αλλά και καπνιστό όπως μαρτυρά το όνομά του- Smoky Daiquiri, που βγάζει έντονα νότες καλοκαιριού.

Tiki Bar Athens

Enkelt 5
© Λεωνίδας Τούμπανος

Στο χαλανδριώτικο χιτ που ακούει στο όνομα Enkelt, o Μανώλης Λυκιαρδόπουλος παρουσιάζει το Miel de Manzano, μία γλυκόξινη προς ξινή εκδοχή, δροσερή και φρουτώδη, με ελαφρές νότες καπνού και μπαχαρικών.

Στο Λοκάλι, το Superhero Daquiri αγκαλιάζει καρύδα, φύλλα πάνδανου και μοσχολέμονο, στολισμένο με σκόνη από λάιμ και καρύδα.

Παραμένοντας στο Χαλάνδρι και το White Monkey, η πρόταση του bar manager Φαίδωνα Παπακωνσταντίνου ακούει στο όνομα Agriculture in Japan. Ένα blend ρουμιών (Angostura Reserva και Rhum Agricole Blanc αρωματισμένο με φύκι konbu, sake αρωματισμένο με yuzu) συναντούν φρέσκο χυμό από μοσχολέμονο, ζάχαρη, Japanese umami bitters και φύλλα από kaffir lime. Το αποτέλεσμα είναι ένα γεμάτο, γευστικό και πολύπλοκο daiquiri με έντονες οξύτητες και savoury χαρακτήρα.

ΤΟ ΜΠΑΡ WHITE MONKEY ΣΤΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙ

Μία πολύ ιδιαίτερη επιλογή θα βρει κανείς στη Δάφνη και στο Spoiled. Εκεί, ο Γιώργος Καβακλής και η έμπειρη ομάδα του βραβευμένου μπαρ σερβίρουν μία έξοχη εκδοχή με Jamaican Overproof Rum (συν γεντιανή, λάιμ και Apple & Cucumber Gazpacho Tonic).

Στα Κάτω Πετράλωνα και το Upupa Epops, η φορμαρισμένη ομάδα του μπαρ προσφέρει, μεταξύ άλλων, δύο θαυμάσιες προτάσεις σε daiquiri. Από την πρώτη κιόλας ημέρα λειτουργίας του, στο μενού του φιλοξενείται μία παραλλαγή με ρούμι από τη Βενεζουέλα που αρωματίζεται με φλούδες από λάιμ, ενώ προστίθεται ακόμη Campari με passion fruit και Angostura Bitters, σε ένα φρουτένιο και ξινό αποτέλεσμα, με αίσθηση πικράδας στο τελείωμα. Σερβίρεται μάλιστα δίχως κάποια γαρνιτούρα.

Upupa Epops

Στο ίδιο σποτ υπάρχει και μία καινούρια προσθήκη, στο νέο μενού The Conference of the Bird. Στο Valley of Knowledge συναντάς μία τελείως διαφορετική προσέγγιση: Το cordial ανανά μαζί με μέλι και σπόρους μουστάρδας δίνει μία umami αίσθηση στο παλαιωμένο βενεζουελάνικο ρούμι, ενώ η τελική πινελιά -σε highball serve- με αφρό από χαμομήλι ενισχύει το προφίλ του.

Στα ψηλά του ομώνυμου ξενοδοχείου και το A for Athens, η bar manager Αγάπη Πετροπούλου και η ομάδα της καταθέτουν τη δική τους εκδοχή ενός savory daiquiri, με τζαμαϊκανό ρούμι, citrus sherbet με ματζουράνα και μια σταγόνα από σησαμέλαιο. 

Στο The Bar in Front of the Bar, ως γνωσ΄τον, σερβίρεται καθημερινά διαφορετικό μενού. Σε αυτό, συχνά-πυκνά υπάρχει και κάποιο daiquiri, με επικρατέστερη εκδοχή για αυτό το διάστημα εκείνο με ένα blend από Cuban, Agricole και Jamaican Overproof ρούμια.

The World’s 50 Best Bars_The Bar In Front Of The Bar 2

Το μπαρ Beauty Killed the Beast

Πέρα από την κλασική πρόταση, στο ανανεωμένο Beauty Killed the Beast μπορείς να παραγγείλεις και ένα daiquiri με λευκό ρούμι μαζί με rhum agricole, μαζί με κουμκουάτ, ξύσμα πορτοκαλιού και λάιμ.

Για το φινάλε, λίγη σοφία ζωής από τον Danil Nevsky (aka @cocktailman), έναν από τους πιο αστείους όσο και πιο επιδραστικούς ανθρώπους του σύμπαντος των μπαρ.

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Περισσότερες πληροφορίες

Tiki Bar Αthens

Φαλήρου 15, Κουκάκι
  • Συναυλίες

Baba Au Rum

Κλειτίου 6, κέντρο
  • Bars

A For Athens

Μιαούλη 2-4, Μοναστηράκι
  • Bars

White Monkey

Γρ. Γυφτοπούλου 6, Χαλάνδρι
  • Bars

Spoiled

Μεγάλου Αλεξάνδρου 18, Δάφνη
  • Bars

Upupa Epops

Αλκμήνης 7, Κ. Πετράλωνα
  • Bars

Beauty Killed the Beast

Παραμυθιάς 14, Κεραμεικός
  • Bars

Λοκάλι (Το)

Σαρρή 44, Ψυρρή
  • Εστιατόρια

Bar in Front of the Bar (The)

Πετράκη 1, Αθήνα
  • Bars

Enkelt

Ανδρέα Παπανδρέου 9, Χαλάνδρι
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Bars & Clubs

Μπορεί ένα μπαρ να έχει αστέρι Michelin;

Spoiler: Ναι, και το μιλανέζικο Moebius είναι μια τέτοια περίπτωση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
14/11/2024

Κορυφαίοι καλλιτέχνες από τη διεθνή ηλεκτρονική σκηνή στο "Bótoxe Athens"

Οι λάτρεις της ηλεκτρονικής μουσικής θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν sets και συνεργασίες από Second Story, Deerisland και Bun Xapa.

Πώς πετυχαίνουμε (και απολαμβάνουμε) το τέλειο Aperol Spritz;

Μία κουβέντα με τον Campari Academy Coordinator, Κωνσταντίνο Τσάτσο, σχετικά με το πορτοκαλί ποτό που κατακτά τον κόσμο της απόλαυσης.

Στο Proveleggios θα πας και για να πιεις

Η bar manager του Nolanverse, Πόπη Σεβαστού, κρατά σε σταθερή φόρμα την μπάρα του δημοφιλούς σποτ στον Κεραμεικό, δίνοντας έξτρα αφορμές επίσκεψης.

Οι "Two Schmucks" από την Βαρκελώνη είναι οι 'Cocktail Curators' της εβδομάδας στο "Bungalow 7"

Το σημαντικό καταλανικό σποτ καταλαμβάνει την μπάρα του δημοφιλούς bar restaurant της Αθηναϊκής Ριβιέρας, την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου.

Φυσικά και πίνουμε Aperol Spritz. Αλλά τι τρώμε με αυτό;

Ένας οδηγός μεγιστοποίησης της απόλαυσης για το πιο δημοφιλές απεριτίβο της εποχής μας, μαζί με φαγητό.

The Great Tuesday Club: "Avra" και "Noel" στήνουν το απόλυτο guest της Athens Bar Week

Τρεις ήπειροι, επτά bartenders της Four Seasons και μία μοναδική βραδιά.