Στις 17 Οκτωβρίου του περασμένου έτους, τα φώτα του παγκόσμιου bartending καθώς και ολόκληρου του spirits industry ήταν στραμμένα στη Σιγκαπούρη. Βλέπετε, η πόλη-κράτος στη νοτιοανατολική Ασία φιλοξενούσε την τελετή του περίφημου θεσμού των The World's 50 Best Bars για το 2023. Στη δημοφιλή λίστα των "Όσκαρ των Μπαρ", η προαναφερθείσα περιοχή κόσμου μέτρησε τρία σποτ (όσα δηλαδή και η Αθήνα), συν ακόμη τέσσερα στην κατάταξη 51-100 του ίδιου φορμάτ. Αλλά δεν είναι μόνον αυτό. Το εν λόγω hot spot του παγκόσμιου χάρτη έχει διαγράψει την τελευταία δεκαετία εντυπωσιακή πορείας σε ό,τι αφορά τα περί την μπάρα τεκταινόμενα. Αν είσαι λοιπόν αυτό που στο χωριό μου θα ονόμαζαν bar aficionado, μια βόλτα μέχρι τη Σιγκαπούρη είναι κάτι παραπάνω από must.
Κανένα κείμενο που αφορά την μπαρ σκηνή της Σιγκαπούρης δεν γίνεται να μην ξεκινά με το "Long Bar" του "Raffles Hotel". Το ξενοδοχείο ξεκίνησε να λειτουργεί το 1887 και έκανε δυναμικό comeback (λόγω ανακαίνισης) στα μέσα του 2019. Στο πιο αντιπροσωπευτικό από τα μπαρ του, πίσω στο αποικιακό 1915, ο Κινέζος bartender από το νησί Χαϊνάν Ngiam Tong Boon έφτιαξε για πρώτη φορά το Singapore Sling, που αργότερα θα έμενε στην ιστορία ως ένα από τα πιο χαρακτηριστικά classics και θα γινόταν εθνικό ποτό.
Μετρώντας κάτι παραπάνω από μία δεκαετία ύπαρξης, το "Jigger & Pony" είδε το όνομά του στο Νο 14 της πρόσφατης λίστας των The World’s 50 Best Bars. Κάτι απολύτως δικαιολογημένο αν αναλογιστεί κάποιος τη γενικότερη λειτουργία του: από το πώς υποδέχονται και περιποιούνται τον επισκέπτη μέχρι τα elevetad κλασικά ποτά με twists και τα θαυμάσια σνακ που τα συνοδεύουν.
New entry στην ίδια λίστα το "Sago House" των βετεράνων του industry Desiree da Silva, Jay Gray και George Abishek. Οι τρεις τους αποφάσισαν να ακολουθήσουν τον δικό τους δρόμο, φτιάχνοντας ένα hand-built κοκτεϊλάδικο που προσφέρει σχεδόν εξατομικευμένη φιλοξενία, μαζί με μενού που αλλάζει κάθε εβδομάδα, αλλά και κάποιες πιο ιντριγκαδόρικες τακτικές όπως τα δικά του NFTs.
Έμπνευση των εξαιρετικά ταλαντούχων ντόπιων bartenders Jerrold Khoo και Bai JiaWei, το "Stay Gold Flamingo" συστήνεται ως ένα third place για την κοινότητα, παρέχοντας δύο διαφορετικές εμπειρίες στους καλεσμένους του: ένα coffee shop για καφέ και lunch στο μπροστά μέρος ("Flamingo") και ένα disco-funk cocktail bar ("Stay Gold") στην πίσω πλευρά. Αμερικανικές και ιαπωνικές τεχνικές bartending συνδυάζονται, με sui generis αποτέλεσμα.
Κάθε πραγματικός φίλος του τζιν οφείλει να βρεθεί έστω και μία φορά στη ζωή του στο "Atlas" του Parkview Square (αυτό που οι ντόπιοι αποκαλούν Batman Building, εξαιτίας του μεγέθους και της ομοιότητάς του με τον κινηματογραφικό Wayne Tower), καθώς το Great Gatsby-esque μπαρ με τα δερμάτινα έπιπλα και τις επιχρυσωμένες πινελιές είναι ένας αληθινός ναός του αρκευθούχου αποστάγματος, αφού φιλοξενεί περισσότερες από 1.300 ετικέτες. Δεν περιορίζεται όμως εκεί, προσφέροντας επιπροσθέτως signature προτάσεις βασισμένες σε Martinis, Sours, Champagne cocktails και Old Fashioned.
Το "28 HongKong Street" υπηρετεί άψογα το ρόλο ενός ατμοσφαιρικού speakeasy και έχει εξελιχθεί ήδη από το 2016 –όταν αναδείχθηκε Best Bar in Asia από τα The World’s 50 Best Bars– σε έναν σημαντικό νυχτερινό προορισμό χάρη στη χαλαρά διασκεδαστική του ατμόσφαιρα (το σάουντρακ από αμερικάνικα hip-hop κομμάτια των 90s βαφτίζει και αρκετά από τα ποτά εδώ) και τα εντυπωσιακά κοκτέιλ από την ομάδα του operations manager Lukas Kaufmann και των bartenders Gavin Teravasan και Tamaryn Cooper.
Έπειτα από πολλή σκέψη και συζήτηση αλλά και αρκετό προγραμματισμό, το "Analogue Initiative" άνοιξε κατά τη διάρκεια της πανδημίας στο ιστορικό συγκρότημα κτιρίων Chijmes. Η ιδιόμορφη κυματοειδής 3D-printed μπάρα-σήμα κατατεθέν έχει κατασκευαστεί από ανακυκλωμένο πλαστικό, ενώ το ίδιο ισχύει και για τα τραπέζια του. Γενικά, η βιωσιμότητα υπάρχει παντού, με πολλά από τα ποτά να περιέχουν συστατικά φαινομενικά ασυνήθιστα, όπως το χαρούπι στο Faux Espresso Martini, το κιχώριο ή τη σπιρουλίνα.
Στεγασμένο σε ένα τριώροφο κατάστημα στην Amoy Street, το "Native" έχει εξελιχθεί σε ένα πολύ ιδιαίτερο γαστρονομικό concept και πλέον πρόκειται για μια εμβληματική παρουσία στο ευ πίνειν τοπίο της Σιγκαπούρης. Αποτελούμενο από ένα εστιατόριο στον πρώτο όροφο, ένα cocktail bar στον δεύτερο και το εργαστήριο των ζυμώσεων στον τρίτο, ακολουθεί sustainability-led λογική, επιμένοντας ιδιαίτερα στα τοπικά –αλλά και ευρύτερα της Νοτιοανατολικής Ασίας– υλικά και αποστάγματα. Κάθε ποτό εδώ κουβαλά και μια ιστορία, ενώ τακτικά λανσάρονται και εποχικά μενού, αποκλειστικά με προϊόντα ζύμωσης και παρεμφερών τακτικών.
Στον ίδιο δρόμο με το "Native", συναντά κανείς και το "Fura". Η σεφ Christina Rasmussen και η mixologist Sasha Wijidessa ένωσαν τις δυνάμεις τους σε αυτό το πρωτοποριακό cocktail gastrobar, που αποτελείται από τον εσωτερικό χώρο των 40 θέσεων και το rooftop-βοτανικό κήπο. Τόσο το εξαιρετικά sustainable μενού του φαγητού όσο και εκείνο των ποτών βασίζονται στη σκανδιναβική φιλοσοφία με αρκετές πανασιατικές νότες.
Σε περίπτωση που είχες ποτέ αναρωτηθεί πώς θα έμοιαζε μια real life μεταφορά του εμβληματικού "Nighthawks" του Edward Hopper, τότε το σχεδόν συνώνυμο "Night Hawk" είναι η απάντηση. Το εν λόγω μπαρ εμπνέεται από το έργο του σπουδαίου Αμερικανού ζωγράφου, με retro-modern ύφος και ποτά σε παρόμοιο στιλ.
Τοποθετημένο στο ξενοδοχείο "Conrad Singapore Orchard", το "Manhattan" εμπνέεται από τη χρυσή εποχή του fine drinking, θυμίζοντας αυθεντικό grand hotel bar, με ολίγη από νεοϋορκέζικο γκλάμουρ. Ιθύνων νους εδώ ο Σλοβάκος Rusty Cerven (με σπουδαία προϋπηρεσία σε ινστιτούτα του χώρου, όπως τα λονδρέζικα "Connaught Bar" στο Mayfair και "The Gibson"), που επενδύει σε αρτιζανάλ spirits και κλασικά κοκτέιλ.
Εντός ενός άλλου εντυπωσιακού ξενοδοχείου, του "Mondrian Singapore Duxton", το "Jungle Ballroom" είναι ένα περίπου κρυμμένο cocktail bar, με επικεφαλής τον Adrian Besa, που παραθέτει τη δική του οπτική στο σύγχρονο ασιατικό bartending, σε ένα vibeάτο περιβάλλον.
Τέλος, στο πολυπολιτισμικό κομμάτι, στη Μικρή Ινδία της Σιγκαπούρης, ακριβώς απέναντι από την Chinatown, το "The Elephant Room" μοιάζει να είναι ένα μπαρ που φτιάχτηκε για να γιορτάσει τις ιστορίες των ανθρώπων της περιοχής. Προμηθεύεται υλικά από την τοπική αγορά Tekka και τα παντρεύει με την πλούσια συλλογή αποσταγμάτων (συν τους χειροποίητους πουρέδες, τα jellies και τις ζυμώσεις) για να σερβίρει ευρηματικά και σπάνια κοκτέιλ.
Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.