Κάπου ανάμεσα στις 18.00 και τις 21.00. Εκτός αν πρόκειται για Παρασκευο-Σάββατο (ή και Κυριακή, αν προτιμάς), όποτε και μπορούμε να ξεκινήσουμε νωρίτερα. Με ποτά που συνήθως παίζουν στα χαμηλότερα των αλκοολικών βαθμών, δίχως αυτό να είναι απόλυτο. Ελαφρά cocktails. Και κάτι με αφρό. Με βερμούτ και αμάρο. Με bitters και με άλλα spirits. 'Ή με προτάσεις πιο φρέσκες. Με συνοδευτικά σνακ για να ανοίξει η όρεξη. Όχι, δεν είναι happy hour. Το aperitivo είναι μια παλιά συνήθεια που αγγίζει τα όρια της ιεροτελεστίας. Ένα κοινωνικό δρώμενο. 'Ίσως και τελετουργικό. Όπως συμβαίνει με τις περισσότερες ιταλικές παραδόσεις, οι ρίζες του βρίσκονται πολύ βαθιά χωμένες στο παρελθόν αλλά έχουν επεκταθεί στο τώρα. Και, προφανώς, στα μέρη μας. Ολοένα και περισσότερα σποτ το 'τιμούν' με τρόπο άμεσο και νόστιμο στην πόλη. Σε αυτά, προστέθηκε πρόσφατα και το 'Nastro', που πιάνει πόστο στην καρδιά της πόλης και τον ήσυχο πεζόδρομο της Πολυκλείτου.
Alta qualità
Πατώντας λοιπόν στις κλασικές απαρχές και την ήρεμη δύναμη του aperitivo, το 'Nastro' προστίθεται εδώ και λίγες ημέρες (πιο συγκεκριμένα, έκανε ντεμπούτο στις 24 Μαΐου) στην μπαρογραφία της πόλης. Το όνομά του μεταφράζεται από τα ιταλικά ως "κορδέλα", με τη σύνδεση με την τοποθεσία του -στην πάλαι ποτέ γειτονιά των υφασματάδικων- να είναι κάτι παραπάνω από σαφή μέσω αυτού.
Συστήνεται σαν ένα καθαρόαιμο ιταλικής λογικής aperitivo bar, με οτιδήποτε σερβίρεται εδώ να είναι προϊόν χειροποίητης δουλειάς. Ο γνωστός bartender Μάριος Ηλιόπουλος ('Six D.O.G.S.', 'Felicita', μεταξύ άλλων) έχει επιμεληθεί μία πολύ ενδιαφέρουσα λίστα cocktails, με τις προτάσεις του να χωρίζονται Negroni, Americano και Martini, όπως επίσης και σε low και non alcohol ποτά. Υπάρχει επίσης και η -πολύ έξυπνη- δυνατότητα για half cocktails.
H σκηνογράφος Μαίρη Τσαγκάρη και η αρχιτέκτονας Πέννυ Μπατάλια έχουν μεριμνήσει για τον χώρο, διατηρώντας δομικά στοιχεία του διατηρητέου του 19ου αιώνα στο οποίο στεγάζεται το 'Nastro' και προσαρμόζοντας εκεί όσα χρειάζεται ένα τέτοιο μέρος. Άνετη και φιλόξενη μπάρα, γήινα χρώματα, συν ένα όμορφα διαμορφωμένο πατάρι εντός, άπλετος χώρος για να υποστηριχθεί και το κόνσεπτ του street bar, εκτός - η Πολυκλείτου είναι ακόμη ένας "παρθένος" πεζόδρομος του κέντρου και καταλήγει στο 'Wine is Fine", οπότε δε θα μας προκαλέσει καμία εντύπωση αν εξελιχθεί σε easy going πιάτσα.
Παράλληλα, παίζει μία ενδιαφέρουσα και περιεκτική λίστα κρασιών (με ελληνικό κυρίως αμπελώνα), ενώ ευχάριστη έκπληξη προκαλούν οι προτάσεις σε αναψυκτικά.
Aperitivo δίχως κάτι να τσιμπήσεις δε γίνεται, κι έτσι εδώ θα βρεις μία μικρή γκάμα που αγαπά τα cicchetti, συν μερικές ακόμη νοστιμιές όπως τα πλατώ, δύο καρπάτσιο (μοσχάρι και χταπόδι) και ένας μαριναρισμένος σολομός.
Info
Πολυκλείτου 15, Αθήνα
Τηλ. 210 3253868
Ανοιχτά Τρ. - Κυρ. από τις 17.00
Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.