Ξεκίνημα από τα νότια των Αθηνών και μία ελαφρώς διαφορετική παμπ, με ξεχωριστό χαρακτήρα. Η "Tyson Comfort Pub" έκανε γκελ αμέσως στα ΝΠ, ανοίγοντας τις πόρτες της πριν περίπου 1,5 χρόνο στη Γλυφάδα. Η ενδιαφέρουσα γκάμα από μπύρες σε φιάλη και βαρέλι που εκτείνεται σε όλες τις ζυθόφιλες γωνιές του πλανήτη, η προσεγμένη λίστα από cocktails αλλά και το καλοφτιαγμένο φαγητό που μοιράζεται ανάμεσα σε πληθωρικά πιάτα με κρέας και νόστιμο finger food, κάνουν ακόμη τη διαφορά.
Για κάτι πιο ιρλανδικό στην ίδια ακριβώς γειτονιά, υπάρχει η "Molly Malone's". Πίσω στο 2003, γινόταν η πρώτη ιρλανδέζικη pub που άνοιγε στην Αθήνα και 'βαπτίστηκε' από το ιστορικό τραγούδι (που, για την ιστορία, είναι επίσης γνωστό ως "Cockles and Mussels" ή "In Dublin's Fair City") - θεωρείται από πολλούς ο ανεπίσημος εθνικός ύμνος της χώρας. Στον πολυεπίπεδο χώρο κυριαρχεί το ξύλο και η Guinness. Συνυπάρχουν με παραδοσιακά πιάτα και μουσικά live, που παίζουν ανάμεσα σε ποπ, ροκ και ιρλανδική country.
Παραμένοντας στα νότια των Αθηνών και κλείνοντας την southern-pub τριλογία, η "O' Canto" επιμένει ιρλανδικά και φορά και τον όρο 'gastro' έμπροσθεν του 'pub'. Kάζουαλ εσωτερικό με χαλαρή ατμόσφαιρα, έχεις πολλές επιλογές σε βαρελίσια μπύρα καθώς και μπόλικες προτάσεις για λαχταριστά συνοδευτικά. Τα μπιφτέκια σχάρας και το ομώνυμο του καταστήματος burger είναι must taste.
Μεταφερόμαστε στο Χαλάνδρι και την "The Local Pub", που από το 2010 αποτελεί το προσωπικό στοίχημα του Φώτη Αναστασίου: Ο ίδιος έστησε ένα σποτ στα ιρλανδικά και βρετανικά στάνταρ, προσαρμόζοντας παράλληλα σε αυτό -για την ακρίβεια, δίπλα του- την μικροζυθοποιία Αναστασίου, που προμηθεύει πια με ολόφρεσκη μπίρα τις κάνουλες, παράλληλα και συμπληρωματικά με αρκετά ακόμη craft beer labels. Η "The Local Pub" κατόρθωσε να χτίσει ένα πιστό crowd που δίνει τακτικά ραντεβού στην μπάρα της, στα τραπέζια ή στην όμορφα διαμορφωμένη εσωτερική αυλή της Χαϊμαντά.
Στο κέντρο της πρωτεύουσας και το Μοναστηράκι, η "James Joyce" εξακολουθεί να θεωρείται η πιο χαρακτηριστική ιρλανδική παμπ των Αθηνών. Ζεστός χώρος με σκούρο ξύλο και μακρύ μπαρ, συν πάντοτε κοινωνικοί θαμώνες συνθέτουν το σκηνικό. Πίνεις συνήθως dry stout, δοκιμάζεις fish n' chips και παραδοσιακή Steak και Guinness pie, ενώ καλό θα ήταν να γνωρίζεις πως εδώ παίζει ένα από τα καλύτερα τηγάνια της πόλης.
Κλείνουμε με την πιο ιστορική παμπ της Αθήνας, την "Red Lion". Με πάνω από μισό αιώνα ιστορίας (άνοιξε το 1972), περνά πια σταδιακά στην επόμενη γενιά της οικογένειας Αμπανούδη και συνεχίζει να υπηρετεί το κόνσεπτ της κλασικής βρετανικής παμπ, με σύμβολο πάντοτε το χαρακτηριστικό κόκκινο λιοντάρι.
Από την πρώτη στιγμή της λειτουργίας της έχει ζήσει ένδοξες στιγμές με non stop drinking από ναύτες του 6ου στόλου και πληρώματα αεροπορικών εταιρειών, γυρίσματα και διαφημιστικά σποτ, ενώ το αυθεντικό παμπίστικο σκηνικό (από την αρχή ίδιο) ξυπνά μέχρι σήμερα το feel-like-home αίσθημα στους Αγγλοσάξονες τουρίστες. Στον κατάλογο φιγουράρουν δεκάδες ετικέτες, βαρέλια και μερικές επιλογές από ελληνικές μικροζυθοποιίες.
Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.