Δεν είναι μικρή ή αδιάφορη η προϊστορία του αριθμού 10 στην οδό Δορυλαίου, στα πέριξ της πλατείας Μαβίλη. Εκεί υπήρχε κάποτε το θρυλικό 'FAz' (το πρώτο house club της Ελλάδας) και μετέπειτα ένα χαρακτηριστικό σποτ για τους foodies της αμέσως προηγούμενης γενιάς, το 'Ginger'. Τα τελευταία χρόνια συναντάς στον ίδιο ακριβώς χώρο το 'Metaphor Athens'. Μεταφυσικό.
Το πρωτοποριακό creative hub δημιουργήθηκε για να παντρέψει τέχνη, μόδα και design. Στον εύκολα ευμετάβλητο και minimal χώρο του -που σχεδιάστηκε από το πολυβραβευμένο αρχιτεκτονικό γραφείο PILA Studio- λαμβάνουν τακτικά χώρα διαφορετικά projects, events και εκθέσεις.
Το εν λόγω τερέν φιλοξενεί όμως εδώ και λίγες ημέρες ένα από τα πιο φρέσκα wine bars της πόλης που ακούει στο εξόχως ταιριαστό από κάθε πτυχή όνομα 'Metafysiko' (ή 'Μεταφυσικό' αν προτιμάς).
O Γιώργος Κελέφης (περιοδικό ΟΖΟΝ) και η Alexandra Meyers ξεκίνησαν να συνεργάζονται αρχικά στο πεδίο των events αλλά όλο και εντονότερα υπήρχε στο μυαλό τους η ιδέα να συνεργαστούν περαιτέρω, σε κάτι που θα ακουμπούσε το σύμπαν της γεύσης και θα περιελάμβανε πράγματα που τους αρέσουν.
"Είμαστε και οι δύο ερασιτέχνες του χώρου, που όμως αγαπούν πολύ το κρασί και το καλό φαγητό. Και εφόσον μπορούμε να τα εντάξουμε σε έναν τέτοιο χώρο και να τα πλαισιώσουμε με οποιοδήποτε είδος event, είπαμε γιατί όχι; Νομίζω πως δημιουργείται ένα πολύ όμορφο μείγμα αισθήσεων και ενδιαφερόντων, με ένα διαφορετικό flow από το κλασικό wine bar - χαίρομαι όμως που στην Αθήνα υπάρχουν πολλά τέτοια και όλα είναι υπέροχα" λέει σχετικά η Alexandra Meyers, για να συμπληρώσει πώς το 'Μεταφυσικό' είναι ένα φιλικό μέρος, ανοιχτό σε όλους. Έχει τη λογική του early aperitivo και aperitivo, παρέχει φροντισμένα πιάτα για συνοδεία και, ασφαλώς, προσφέρει κρασί.
Στην περιεκτική του λίστα -που θα ανανεώνεται συχνά- συναντά κανείς κυρίως ελληνικά και διεθνή κρασιά ήπιας παρέμβασης, τα οποία αλληλεπιδρούν με την κουζίνα του. Για την τελευταία φροντίζει ο Κωνσταντίνος Παρδάλης του 'Pullman Club', με πιάτα στη λογική του μοιράσματος δίχως γεωγραφικούς και λοιπούς περιορισμούς. Πιάτα που έχουν πινελιές από διάφορα εκ των γαστρονομικών ινστιτούτων της πρότερης πορείας του σεφ Παρδάλη όπως τα τριάστερα 'Sketch' και 'Hermanos Torres', σε Λονδίνο και Βαρκελώνη αντίστοιχα.
Δοκιμάζεις νόστιμο μοσχαρίσιο ταρτάρ με λεμόνι κονφί, καμένο πράσο και κρέμα παρμεζάνας, ημίπαστο λαβράκι με καπαρόφυλλα και εθιστικό μπουκατίνι με σάλτσα κακαβιάς και κρόκο Κοζάνης.
Info
Δορυλαίου 10, Πλατεία Μαβίλη
Τηλ. 210 6451169
Ανοιχτά Τρ. - Σαβ. από τις 16.00-01.00
Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.