Το Λονδίνο είναι η πρωτεύουσα των μπαρ και των cocktails την τελευταία δεκαπενταετία και υπάρχουν γεγονότα που δεν μπορούν να αμφισβητηθούν από κανέναν. Από την αναγέννηση του craft gin, τις over-the-top γαρνιτούρες, τη διαφορετική προσέγγιση στη φιλοξενία (κυρίως λόγω της ιταλικής αποικίας στα μπαρ) και την εξεζητημένη μιξολογία μέχρι τις μοντέρνες προσεγγίσεις στα κλασικά ποτά και τους πρωτοπόρους του κλάδου, όλες οι τάσεις άρχισαν, εξελίχθηκαν και εξαπλώθηκαν με βάση την πρωτεύουσα της Αγγλίας, που μετά και τη φετινή λίστα των The World’s 50 Best Bars δείχνει να πατά στιβαρά στα πόδια της.
Δεν γίνεται προφανώς να μιλάς για τα μπαρ του Λονδίνου και να μην ξεκινήσεις από το "Connaught". Το μπαρ του ομώνυμου ξενοδοχείου στο Mέιφερ είχε ανακηρυχθεί Νο. 1 των The World’s 50 Best Bars για δύο διαδοχικές χρονιές (2020 και 2021), ενώ φέτος συναντάται στο Νο. 5 της σημαντικής λίστας. Είναι δύσκολο να σκεφτείς κάποιο άλλο μπαρ στον κόσμο, όπου η κομψότητα παίζει τόσο σημαντικό ρόλο. Το εν λόγω μέρος δεν κυνηγά τις πρόσκαιρες εντυπώσεις και τον παροδικό ενθουσιασμό των επισκεπτών του, αλλά λειτουργεί πάντοτε με ηρεμία προς έναν πολύ συγκεκριμένο σκοπό: την αυθεντική όσο και εκλεπτυσμένη φιλοξενία.
Οι Ago Perrone, Giorgio Bargiani και Maura Milia κάνουν συνεχώς σταθερά βήματα προόδου τα τελευταία χρόνια, με άψογα ποτά, προσαρμοσμένα κάθε φορά στο ύφος του "Connaught" και όλα όσα αυτό εκπροσωπεί. Τα δε Dry Martinis του έχουν γίνει γνωστά σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Το συγκεκριμένο μπαρ κρατά μία άψογη ισορροπία όσον αφορά το υποδειγματικό craftsmanship, τα ποτά-ορόσημα και τις τολμηρές νέες ιδέες. Άλλωστε, μόνο τυχαία δεν είναι τοποθετημένο δίπλα στο βραβευμένο με αστέρια Michelin εστιατόριο "Hélène Darroze".
Το αστραφτερό εσωτερικό του μας υπενθυμίζει πως τα μπαρ μπορούν να είναι έργα τέχνης, την ίδια στιγμή που είναι ζεστό, φιλόξενο και προσεγμένο σε κάθε λεπτομέρεια. Οι τάσεις του, το προσωπικό του και τα cocktails του είναι άψογα προσαρμοσμένα στο concept που υπηρετεί. Αξίζει να αναφερθεί πως το 5* "Connaught Hotel" αποτελεί ένα πραγματικό ινστιτούτο φιλοξενίας στο Mέιφερ από το 1815, όταν και άνοιξε ως "Prince of Saxe Coburg Hotel".
Έπειτα, υπάρχει το "Tayēr + Elementary", δημιούργημα του supergroup που συναποτελούν η Monica Berg και ο Alex Kratena, και βρέθηκε φέτος στο Νο. 8 των 50 καλύτερων μπαρ του κόσμου. Το εν λόγω σποτ "τερματίζει" τη βιωσιμότητα και τα εποχιακά cocktails, τις τεχνικές και το περιεχόμενο του σύγχρονο bartending. Χωρίζεται στα δύο μέρη που οριοθετούνται από το όνομά του: Στο Elementary, ένα industrially styled street bar που σερβίρει κλασικά ποτά on tap, highballs, κρασί, μπίρα και σνακ, και στο Tayēr, τη "δοκιμαστική κουζίνα/εργαστήριο" όπου οι μοντέρνες τεχνικές συναντούν το old school cocktail making.
Το "Satan’s Whiskers" από την πλευρά του (Νο. 28 στα φετινά The World’s 50 Best Bars) κάνει κάτι σπάνιο στο σημερινό bartending τοπίο: Είναι ένα cocktail bar χωρίς κάποιο συγκεκριμένο concept. Εδώ δεν θα συναντήσεις τραβηγμένα μενού και έναν στιβαρό μηχανισμό δημοσίων σχέσεων, αλλά ένα σημείο με νόστιμα και αξιόπιστα ποτά, ζεστή εξυπηρέτηση και υπέροχη ατμόσφαιρα – γι’ αυτό άλλωστε έχει δομήσει και ένα πιστό κοινό που το λατρεύει.
Στο ανατολικό Λονδίνο, οι Remy Savage και Paul Lougrat χρησιμοποίησαν έναν πορτοκαλί ρόμβο, ένα κόκκινο τετράγωνο και έναν μπλε κύκλο για να συμβολίσουν το "A Bar with Shapes for a Name" μπαρ τους – για τους φίλους και τους πιστούς θαμώνες του, απλώς "Shapes". Ένα μέρος-φόρο τιμής στο Bauhaus, κάτι που γίνεται αντιληπτό σε κάθε έκφανσή του –από το ντεκόρ και τα ποτά μέχρι τις στολές των ανθρώπων του σέρβις–, όπου τα πάντα εξετάζονται υπό το πρίσμα του φονξιοναλισμού και του μινιμαλισμού.
Ένα από τα new entries των φετινών The World’s 50 Best Bars ήταν το "Scarfes" (Νο. 41), το μπαρ στο οποίο ο διάσημος Βρετανός cartoonist και illustrator Gerald Scarfe έχει δανείσει τόσο το όνομά του όσο και το καλλιτεχνικό του όραμα. Η συλλογή του μάλιστα κοσμεί τους μαρμάρινους τοίχους εντός, μετατρέποντάς τους σε έναν ζωντανό καμβά και σημείο συνάντησης του fine drinking με την τέχνη. Cocktail artisans και experts της μιξολογίας, connoisseurs του κρασιού και της μπίρας καθώς και ένα άρτιο σέρβις συμπληρώνουν το παζλ εδώ.
Τα παραπάνω ασφαλώς δεν είναι τα μόνα που αξίζουν της προσοχής του επισκέπτη-cocktail aficionado, καθώς υπάρχουν πάντοτε και τα πολύ αξιόλογα "Lyaness", "The Guards Bar" στο "Raffles London at The OWO", "Swift", "Donovan Bar" και "Artesian", μαζί με τις διαχρονικές αξίες των κλασικών όσο και κλασάτων "Dukes Bar", "Savoy American Bar", "The Bar" στο "The Dorchester" και "Rivoli Bar" στο "Ritz", όπως επίσης και του "69 Colebrooke Row".
7 μικροζυθοποιίες ανεβάζουν τους Λονδρέζους στο Γουολθαμστόου
Μια συλλογή από ανεξάρτητες μικροζυθοποιίες βρήκε γόνιμο έδαφος σε μια άλλοτε αφιλόξενη βιομηχανική περιοχή, λίγα βήματα απ’ τους υγρότοπους του Γουολθαμστόου, στο βορειανατολικό Λονδίνο.
Με σημείο αφετηρίας το σταθμό Blackhorse Road (Victoria Line), το Blackhorse Beer Mile συγκεντρώνει επτά διευθύνσεις που οι φίλοι της χειροποίητης μπίρας αξίζει να βάλουν στο χάρτη, για να δοκιμάσουν νέες γεύσεις απευθείας απ’ την πηγή: "Big Penny Social" (1 Priestley Way), "Signature Brew", "Pretty Decent Beer Co", "Exale", "Beerblefish" (όλα στο Uplands Business Park), "Ηackney Brewery Ηigh Hill Tap" και "Wild Card" (στο Lockwood Way) εγγυώνται μια μαραθώνια εμπειρία με ποιοτικές ντόπιες επιλογές και guests απ’ όλο τον κόσμο.
To μουσικόφιλο "Signature Brew" έχει βραβευτεί διπλά στα βραβεία SIBA, που αναδεικνύουν τα καλύτερα ανεξάρτητα ζυθοποιεία της Μεγάλης Βρετανίας, ενώ ξεχωρίζει και για τις πιασάρικες μπιρο-συνεργίες του με μπάντες όπως οι IDLES, Mogwai και Mastodon. To "Hackney" σερβίρει 20 ντόπιες και διεθνείς επιλογές, ενώ το "Pretty Decent" είναι άπιαστο σε ποικιλία και αυτοσαρκαστικά ονόματα, όπως η τροπική "Θα Μπορούσα Να Βρω Καλύτερη στο Σούπερ-Μάρκετ για Μία Λίρα".
Οι μικροζυθοποιίες φτιάχνουν κατάσταση κάθε Σαββατοκύριακο –κάποιες και μέσα στην εβδομάδα– με street food, DJs, vintage αγορές κι άλλα ωραία και απρόσμενα –όπως το διαγωνισμό για τον πιο αγαπησιάρικο σκύλο του Γουόλθαμστοου.
Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.