Για μία ολόκληρη ημέρα, το πρώην Χρηματιστήριο Αθηνών, στη Σοφοκλέους, μεταμορφώθηκε σε οινική φιέστα αποκλειστικά αφιερωμένη στα φυσικά κρασιά. Όπως αναμενόταν, το Φυσικά Fysika -η πρώτη έκθεση που ασχολείται αποκλειστικά με φυσικά κρασιά- στην αθηναϊκή του πρεμιέρα συγκέντρωσε το ενδιαφέρον των οινόφιλων και όσων αισθάνονται τέτοιοι.
Κάναμε τη βόλτα μας κι εμείς. Ανάμεσα σε όσα προλάβαμε να δοκιμάσουμε, ξεχωρίσαμε τα εξής:
Mataroa Nautical / Κτήμα Οινογένεσις
Σε συνέχεια των εξαιρετικής ποιότητας και γεύσης κρασιών του, το οινοποιείο από το Δοξάτο Δράμας, εξετάζει μέσω της σειράς Mataroa και το Ασύρτικο. Κρυοεκχύλιση 12 ωρών και ήπιο πιεστήριο, αλκοολική ζύμωση σε ανοξείδωτη δεξαμενή και ωρίμανση κρασιού για 4 μήνες με τις λεπτές του οινολάσπες με μπατονάζ, εμφιάλωση με ελάχιστα θειώδη. Στο Mataroa Nautical βγαίνουν ιώδιο και φυτικά αρώματα, ενώ το στόμα είναι πλούσιο με υψηλή οξύτητα.
Holy Mania / Οινοποιείο Τρουπή
'Taking Moschofilero to the limits' υπόσχεται εδώ και αρκετό καιρό το δημοφιλές οινοποιείο της Μαντινείας και μέσω του Holy Mania δείχνει να βαδίζει σταθερά προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση. Η καλλιέργεια των ιδιόκτητων αμπελώνων με γνώμονα την χαμηλή στρεμματική απόδοση και η χαμηλής παρέμβασης μέθοδοι λευκής οινοποίησης σε τσιμεντένιες δεξαμενές, αναδεικνύουν το δυναμικό της ποικιλίας, στη νέα Mαντινεία Holy Mania. Η άγρια ζύμωση προσδίδει πολυπλοκότητα συνδυάζοντας αρώματα λευκόσαρκων πυρινόκαρπων φρούτων όπως ροδάκινου αλλά και εσπεριδοειδών. Τραγανή οξύτητα και επίγευση γιασεμιού. Ενδεικτικά συνοδεύει κρέατα με λεμονάτες σάλτσες, ψητά ψάρια μέτριας λιπαρότητας και οστρακοειδή. Σε καλές συνθήκες αποθήκευσης διατηρεί τα πλούσια χαρακτηριστικά του τουλάχιστον 3 χρόνια. Σερβίρεται στους 10-12˚C.
Δύο Γενιές / Οινοποιείο Μαρκατσέλη
Ένα ενδιαφέρον μπλεντ Ασύρτικου-Μοσχάτου Αλεξανδρείας από το οικογενειακό οινοποιείο από τη Θεσπρωτία, με το πορτοκαλί Δύο Γενιές να έχει σκούρο κεχριμπαρί χρώμα λόγω της επαφής του χυμού με τα στέμφυλα για περισσότερες από 100 ώρες (6 μήνες σε ανοξείδωτες δεξαμενές και 3 μήνες παλαίωσης σε γαλλικά δρύινα βαρέλια). Στη μύτη επιβάλλονται πρωτογενή αρώματα μελιού και βοτάνων (άνθη, βανίλια, λεβάντα, νότες από γρασίδι). Το στόμα του είναι ξηρό με υψηλή οξύτητα, αισθητές τανίνες, γεμάτο σώμα και μεταλικότητα, ενώ η επιγευση μακρά και τραγανή. Συνοδεύει όμορφα πλατό τυριών, λιπαρές μακαρονάδες και λευκά κρέατα.
Edenia Luna / Tsililis Terres
To εν λόγω βιολογικό ερυθρό κρασί (ένας οίνος αφιλτράριστος, χαμηλής παρέμβασης - 100% Λημνιώνα) προέρχεται από αργή αλκοολική ζύμωση ολόκληρης της ρόγας και ωρίμανση σε βαρέλια γαλλικής δρυός για 12 μήνες. Με αρώματα άγριων κόκκινων φρούτων, και βοτάνων των Μετεώρων - από κεράσι και βύσσινο μέχρι βιολέτα, τσάι του βουνού και κάρδαμο. Ευγενικές τανίνες στο στόμα, με πολύπλοκη αίσθηση και παιχνιδιάρικη επίγευση γλυκών μπαχαρικών.
Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.