Πολλοί την χαρακτηρίζουν σαν την πιο cool οδό της Νεάπολης Εξαρχείων και άλλοι σαν έναν πάντοτε hot δρόμο. Τους καταλαβαίνω απόλυτα. Η Ασκληπιού ανέκαθεν συγκέντρωνε το ενδιαφέρον, συνδυάζοντας το μποέμ με το χαλαρό, τις γνώριμες φάτσες με τους newcomers και τα places to be με τα πιο διαχρονικά στέκια. Εκτός από αυτά, διαθέτει και κάποια πολύ ιδιαίτερα μπαρ, που την καθιστούν σχετικό προορισμό για ένα ποτό – ή και περισσότερα. Σε μέρη σαν τα παρακάτω.
Ξεκινώντας από τα χαμηλά της και τον αριθμό 22, το "Knave" είναι η πρώτη στάση στην όποια μπαρότσαρκα συμβεί εδώ. Έκανε πρεμιέρα πέρυσι το καλοκαίρι, στο σημείο που κάποτε συναντούσες τον "Ρινόκερω". Το μπαρ που υπογράφουν οι Λέλος Γεωργόπουλος, Βαγγέλης Θανάσης και Δημήτρης Μπούκουρης θα πας για τον urban χαρακτήρα, τα ιδιοσυγκρασιακά ποτά και τις RnB, soul και old school house μουσικές.
Έπειτα, αναδύεται μπροστά σου η "Φάλαινα". Το εν λόγω μπαρ άνοιξε τις πόρτες του στην εκπνοή του 2018 και αποτέλεσε μία από τις πιο ντιζαϊνάτες προσθήκες στην μπαρότσαρκα των Εξαρχείων. Το μικρό, παλιό ιχθυοπωλείο μεταμορφώθηκε σε λιλιπούτειο σποτ με εξαιρετικό ντιζάιν, αλλά και χιούμορ. Διατηρεί ακόμη στοιχεία στη διακόσμηση που παραπέμπουν σε ιχθυοπωλείο.
Παραμένοντας υπό τον βυθό και στο 53 πια, το "Υποβρύχιο" ξεκίνησε σαν καφενείο για ρακές και μεζέδες. Εξελίχθηκε σε ένα feelgood μπαρ με value for money ποτά, jazz και ambient μουσικές και του αρέσει να ανεβάζει στροφές όσο τα φώτα χαμηλώνουν.
Η πιο πρόσφατη άφιξη στην περιοχή συναντάται στο νούμερο 61 της Ασκληπιού, μετρά μόλις λίγες εβδομάδες ζωής και ονομάζεται "Στέπα". Το νέο all day bar αποτελεί μία σύμπραξη των ανθρώπων του κυψελιώτικου χιτ "It’s a Βίλατζ" και εκείνους του δημοφιλούς "Λούβρου" στην Ερατοσθένους. Ο industrial χώρος με τις προσεγμένες λεπτομέρειες και τη μεγάλη μπάρα, καθώς και τα πάντοτε ολοζώντανα τραπεζάκια στον εξωτερικό χώρο στη γωνία με τη Δερβενίων ντύνονται με ένα μουσικό μωσαϊκό από soul, indie, trip hop και old school house και hip hop κομμάτια, σε ένα γενικότερα ταιριαστό setup. Στα του πίνειν, ο head bartender Κώστας Χατζής είναι αυτός που φροντίζει για μία ενδιαφέρουσα κάρτα με twisted classics ενώ το μενού του φαγητού εδώ επιμελείται ο Αντώνης Μαλίκι, με προτάσεις που πατούν σε ετερόκλητα τερέν αλλά δείχνουν να δένουν κάτω από ένα κοινό concept - αυτό του ενδιαφέροντος bar food.
Φινάλε στο "Santarosa". Το καθαρόαιμο ποτάδικο με το στενόμακρο εσωτερικό χώρο και την κινηματογραφική, μεγάλη ξύλινη μπάρα έχει δομήσει ένα ισχυρό στάτους προτίμησης τα τελευταία χρόνια στις εξαρχιώτικες νύχτες. Υπηρετώντας και το concept του dive bar, σερβίρει κλασικά ποτά και αγαπά τις ψαγμένες μουσικές. Διόλου τυχαία, ένα από τα αγαπημένα των Αθηναίων bartenders. Αυτοί ξέρουν.
Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.