Μέχρι πριν λίγο καιρό, η οδός Αμύντα -ο δρόμος που συνδέει τη λεωφόρο Βασιλέως Κωνσταντίνου με τη διάσημη πια Αρχελάου, με ενδιάμεσο σταθμό την πλατεία Προσκόπων- δε θα έλεγε κανείς που δέσποζε στα ατού του παγκρατιώτικου γίγνεσθαι. Κι ύστερα ήρθε το πολυσυζητημένο εστιατόριο "Άκρα" των Σπύρου Πεδιαδιτάκη και Γιάννη Λουκάκη για να στρέψει τους προβολείς προς τα εκεί. Δεν είναι όμως η μόνη ενδιαφέρουσα άφιξη. Στις αρχές Ιουλίου έκανε ντεμπούτο η "Φouska".
Ο Αλέξανδρος Παναγόπουλος, έχοντας εργαστεί σε όλα τα πόστα της εστίασης σε σημαντικά αθηναϊκά και νησιώτικα projects, είχε καιρό στο μυαλό του την ιδέα για ένα μπαρ, ακριβώς όπως θα το ήθελε. Το πλάνο του πήρε σάρκα και οστά όταν βρήκε τον χώρο στον αριθμό 13 της Αμύντα και στο σημείο που μέχρι πρότινος συναντούσε κανείς το "WKND".
Πλέον, εκεί υπάρχει ένα μαζεμένο και άκρως φιλόξενο μπαρ, με αισθητική που ισορροπεί ανάμεσα στο hip και το industrial, ενώ όταν φώτα χαμηλώνουν βάφεται με μωβ απόχρωση. H "Φouska" αγαπά τις καλές μουσικές και δεν περιορίζεται σε συγκεκριμένα είδη ενώ συχνά-πυκνά διοργανώνει και lives από ανερχόμενες μπάντες και μουσικούς.
Τα δυνατά της χαρτιά όμως τα κρατά στην μπάρα και την κουζίνα της. Στην πρώτη περίπτωση, ο δημιουργός της μαζί με την ομάδα του μπαρ έχουν μεριμνήσει για μία λίστα που διχοτομείται ανάμεσα στα "Fouska Contemporary Classics" (κλασικά κοκτέιλ με τα δικά τους twists) και τα "Fouskes & Spritzers".
Το δυνατό και έντονο Zombie, με ένα ιδιαίτερο blend ρουμιών, το Eclair's (μία παραλλαγή του Old Fashioned με ιρλανδικό ουίσκι, κανέλα και σοκολάτα) και το It takes two to mango (με τον άχαστο συνδυασμό ρουμιού, kiwi, μάνγκο) είναι αυτά που ξεχωρίζουν, χωρίς αυτό να σημαίνει πως τα υπόλοιπα δεν έχουν το ενδιαφέρον τους.
Προφανώς, όπου υπάρχει ποτό, υπάρχει και φαγητό και αυτός ακριβώς συμβαίνει κι εδώ. Η ταλαντούχα Ελισάβετ Σαλασίδη (με θητεία μεταξύ άλλων στις κουζίνες των "Kiku", "Principote", "Le Cercle de Salonique", "Tokyo Joe", "Beefbar") έχει βάλει το χεράκι της ώστε να φτιαχτεί μία αξιοπρόσεκτη κάρτα bar food με λίγα και περιποιημένα πιάτα σε στυλ σνακ. Highlights το ποπ κορν τεμπούρα (με black pepper sriracha mayo) και το τηγανητό κοτόπουλο (με γλυκόξινη μαγιονέζα).
Η "Φouska" έχει, τέλος και μία δεύτερη, παράλληλη, ζωή καθώς λειτουργεί και σαν εκθεσιακός χώρος, φιλοξενώντας έργα νέων και ταλαντούχων δημιουργών.
Info
Αμύντα 13, Παγκράτι
Τηλ. 6944 068151
Ανοιχτά καθημερινά από τις 18.00
Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.