Η νέα σοδειά των αθηναϊκών wine bars

Εκλεκτές διεθνείς και ελληνικές ετικέτες σε ολόφρεσκα στέκια με χαλαρό ύφος και φινετσάτες κουζίνες, πραγματοποιούν οινικό update στο αθηναϊκό terroir.

Νέα wine bars στην Αθήνα © terroirist_athens

Η οινική κουλτούρα τόσο στην Αθήνα όσο και στην υπόλοιπη χώρα έχει γιγαντωθεί τα τελευταία χρόνια και γι' αυτό υπάρχουν πολλοί λόγοι, με κυριότερους την αγάπη των ανθρώπων που άμεσα ή έμμεσα εμπλέκονται με το κρασί καθώς και τη γιγάντια ανάπτυξη του ελληνικού αμπελώνα, σε κάθε έκφανσή του. Αποτέλεσμα αλλά ίσως και αιτία των παραπάνω, η σημαντική δουλειά που κάνουν πολλά εστιατόρια και στο πεδίο του κρασιού αλλά και η παρουσία όλο και περισσότερων wine bars. Τα τελευταία μάλιστα έχουν εξελίξει το δίπτυχο after office/κρασί σε concepts που τα θέλουν να υπηρετούν κάλλιστα το ρόλο πολύ καλών wine bistro, με ζηλευτά κελάρια και κάβες. Η πιο πρόσφατη φουρνιά των αθηναϊκών αντίστοιχων σποτ, το επιβεβαιώνει.

Στα νέα wine bars της πόλης

Ξεκινώντας από την πιο πρόσφατη άφιξη, που έκανε πρεμιέρα στα αθηναϊκά δρώμενα στα μέσα Μαρτίου, το "Wine is Fine" αυτοχαρακτηρίζεται ως μία παιδική χαρά του κρασιού, με οινική λίστα γεμάτη φυσικά από κάθε γωνιά του κόσμου, μενού φαγητού που ακολουθεί γαλλικές κατευθύνσεις καθώς και μικρά πιάτα. Θα το παρατηρήσεις εύκολα καθώς είναι μαγαζί-γωνία στον πεζόδρομο της Βύσσης και θα εκτιμήσεις τη γενικότερη φιλοσοφία του καθώς και το mood του.

Διαβάστε Επίσης

Λίγες ημέρες πριν, το "Terroirist" φρόντισε να δώσει λίγο περισσότερο οινικό ενδιαφέρον στο Χαλάνδρι. Οι Δημοσθένης και Γιάννης Γεωργίου ("Penny Lane" και "9Βήτα Home Bar") μαζί με το συνεργάτη τους, Δαμιανό Ασημένιο παρουσίασαν αυτό το ολοκαίνουριο σποτ.

Στεγάζεται εντός μίας παλιάς μονοκατοικίας από τη δεκαετία του 1960, που φέρει την αρχιτεκτονική επιμέλεια της Nine Design και η αισθητική του ισορροπεί ανάμεσα στο industrial και το θεατράλε, δίχως όμως υπερβολές. Η οινολόγος Χρύσα Γιατρά έχει διαμορφώσει μία λίστα με 80 ετικέτες, όπου ο ελληνικός αμπελώνας υπερέχει ανεπαίσθητα, συνυπάρχοντας με κλασικές ευρωπαϊκές επιλογές αλλά προτάσεις του Νέου Κόσμου. Σε ποτήρι θα βρεις περίπου 40 εξ' αυτών, ενώ σταδιακά το οινικό μενού θα εμπλουτίζεται ποσοτικά και ποιοτικά.

Στο "Terroirist" όμως έχει δοθεί και πολύ μεγάλη προσοχή στο φαγητό, εκεί όπου ο βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο και αστέρια Michelin σεφ Άγγελος Λάντος έχει επιμεληθεί ένα μενού, εξόχως ταιριαστό με το κρασί.

Το νέο wine bar Terroirist στο Χαλάνδρι 5
© Λεωνίδας Τούμπανος

Το νέο wine bar Terroirist στο Χαλάνδρι 11
© Λεωνίδας Τούμπανος

Πριν από τα προαναφερθέντα, το κέντρο της Αθήνας υποδέχτηκε δύο ακόμη οινικά σημεία. Στις αρχές Ιουνίου, εμφανίστηκε σαν μια όαση ηρεμίας στη στοά Κορνάρου και σε απόσταση αναπνοής από την πολύβουη Ερμού, το "Psyche". Ιδανικό σαν after office drinks προορισμός αλλά και ένα άνετο μέρος για τσιμπολόγημα μετά κρασιού.

Ο σεφ Άγγελος Γρηγοράτος έχει προσαρμόσει καταλλήλως τις γεύσεις του ώστε να είναι ελαφριές και να λειτουργούν συνοδευτικά με τον οίνο, όπως κάνει ακριβώς και η εντυπωσιακή γκάμα τυριών από διάφορα μέρη της Ελλάδας. Στο "Psyche" φιλοξενούν και πολλούς μικρούς Έλληνες οινοπαραγωγούς, γηγενείς ποικιλίες, κρασιά φυσικά ή προς αυτή την κατεύθυνση, με τις ετικέτες σε ποτήρι να είναι αυτή τη στιγμή περίπου 20.

Ελάχιστα μόλις λεπτά πιο μακριά, το μικροσκοπικό "Angelo et Manolo" είναι ένα πολύ ιδιαίτερο μαγαζί, το οποίο υπογράφουν ο κορυφαίος Έλληνας επικοντιστής και Ολυμπιονίκης, Εμμανουήλ Καραλής και ο 9χρονος Άγγελος, γιος της Φωτεινής Παντζιά που γνωρίζουμε φυσικά από το "By The Glass". Όπως εύλογα αντιλαμβάνεσαι το κρασί πρωταγωνιστεί, με λευκές, ροζέ, orange και κόκκινες προτάσεις από τον ελληνικό αμπελώνα να συνθέτουν μία καλά μελετημένη wine list, 15 προτάσεις από την οποία διατίθενται και σε ποτήρι (υπάρχουν ακόμη 35 σε φιάλη). Παράλληλα και συμπληρωματικά, εδώ σερβίρονται 15 high profile γαλλικά και ιταλικά fine wines, ορισμένα εισαγωγής της ίδιας της Φωτεινής, σε Coravin, διατηρώντας όλα τα ποιοτικά στοιχεία τους.

Wine bar Angelo et Manolo στην Μητροπόλεως 6
©Αρίστη Γεωργιάδου

Wine bar Angelo et Manolo στην Μητροπόλεως 1
©Βαγγέλης Οικονόμου

Το περασμένο καλοκαίρι άνοιξε και το "Agape" στο Θησείο και την οδό Ηρακλειδών. Συστήθηκε σαν wine bar, υπηρετώντας καλά και τα δύο σκέλη του όρου. Φροντίζει όμως να έχει και ποιοτικό καφέ (Wisecup), ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει η κουζίνα του.

Σε έναν φιλόξενο χώρο με γήινα χρώματα, αρχιτεκτονικές καμπύλες που συνδυάζονται με ίσιες γραμμές, μία λιτή μπάρα και όμορφα πλακάκια, περιμετρικά του χώρου φυτά και ένα διαμπερές γυάλινο κελάρι, μπορεί κανείς να επιλέξει ανάμεσα σε 100+ ετικέτες (μοιρασμένες ανάμεσα στον ελληνικό και τον διεθνή αμπελώνα, με 25 εξ' αυτών να είναι διαθέσιμες και σε ποτήρι) υπό την επιμέλεια του Παναγιώτη Βασιλάκη. 

Wine bar Agape στο Θησείο
©Agápe

Wine bar Agape στο Θησείο 1
© Μπάμπης Δούκας/ its_the_duke_dude

Μερικούς μήνες αργότερα, τον Δεκέμβριο, στον ίδιο πεζόδρομο εμφανίστηκε το "Lost Roots". Τρεις φίλοι από τον κόσμο του κρασιού ένωσαν τις δυνάμεις τους και παρουσίασαν ένα feelgood wine bar. Σε ένα προσεγμένο, minimal εσωτερικό με μία επισκέψιμη κάβα, συναντάς περισσότερες από 200 ετικέτες τόσο του ελληνικού αμπελώνα όσο και του διεθνή (Παλαιός και Νέος Κόσμος), καθώς και προτάσεις σε κρασιά ήπιας παρέμβασης/ natural. Οι επιλογές σε ποτήρι από την άλλη, ανέρχονται σε 25, με τη συγκεκριμένη λίστα ωστόσο να ανανεώνεται και να τροποποιείται τακτικά. Παράλληλα και συμπληρωματικά, υπάρχουν μπύρες από ελληνικές μικροζυθοποιίες και αποστάγματα.

Το wine bar Lost Roots στην οδό Ηρακλειδών στο Θησείο
© Λεωνίδας Τούμπανος

Το νέο wine bar Lost Roots στο Θησείο 3
© Λεωνίδας Τούμπανος

Το νέο wine bar Lost Roots στο Θησείο 2
© Λεωνίδας Τούμπανος

Συνδυαστικά με όλα τα παραπάνω, έχει δοθεί έμφαση και στο πεδίο του φαγητού, εκεί όπου ο σεφ Νικόλας Παπαθανασίου εμπνέεται από ελληνικές και μεσογειακές γεύσεις εμπλουτισμένες με επιρροές από κάθε γωνιά του πλανήτη, σε ένα επαρκές μενού το οποίο αλλάζει ανά εποχή και διαθέτει ενδιαφέρουσες vegan και vegetarian προτάσεις. Η λίστα επιλεγμένων τυριών και αλλαντικών διαφοροποιείται κι αυτή τακτικά.


 

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Περισσότερες πληροφορίες

Psyche

Κορνάρου 4, Αθήνα
  • Εστιατόρια

Agápe

Ηρακλειδών 21-23, Θησείο
  • Εστιατόρια

Lost Roots

Ηρακλειδών 30, Θησείο
  • Εστιατόρια

Terroirist

Θουκυδίδου 12, Χαλάνδρι
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Bars & Clubs

Μπορεί ένα μπαρ να έχει αστέρι Michelin;

Spoiler: Ναι, και το μιλανέζικο Moebius είναι μια τέτοια περίπτωση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
14/11/2024

Κορυφαίοι καλλιτέχνες από τη διεθνή ηλεκτρονική σκηνή στο "Bótoxe Athens"

Οι λάτρεις της ηλεκτρονικής μουσικής θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν sets και συνεργασίες από Second Story, Deerisland και Bun Xapa.

Πώς πετυχαίνουμε (και απολαμβάνουμε) το τέλειο Aperol Spritz;

Μία κουβέντα με τον Campari Academy Coordinator, Κωνσταντίνο Τσάτσο, σχετικά με το πορτοκαλί ποτό που κατακτά τον κόσμο της απόλαυσης.

Στο Proveleggios θα πας και για να πιεις

Η bar manager του Nolanverse, Πόπη Σεβαστού, κρατά σε σταθερή φόρμα την μπάρα του δημοφιλούς σποτ στον Κεραμεικό, δίνοντας έξτρα αφορμές επίσκεψης.

Οι "Two Schmucks" από την Βαρκελώνη είναι οι 'Cocktail Curators' της εβδομάδας στο "Bungalow 7"

Το σημαντικό καταλανικό σποτ καταλαμβάνει την μπάρα του δημοφιλούς bar restaurant της Αθηναϊκής Ριβιέρας, την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου.

Φυσικά και πίνουμε Aperol Spritz. Αλλά τι τρώμε με αυτό;

Ένας οδηγός μεγιστοποίησης της απόλαυσης για το πιο δημοφιλές απεριτίβο της εποχής μας, μαζί με φαγητό.

The Great Tuesday Club: "Avra" και "Noel" στήνουν το απόλυτο guest της Athens Bar Week

Τρεις ήπειροι, επτά bartenders της Four Seasons και μία μοναδική βραδιά.