Η οινική κουλτούρα τόσο στην Αθήνα όσο και στην υπόλοιπη χώρα έχει γιγαντωθεί τα τελευταία χρόνια και γι' αυτό υπάρχουν πολλοί λόγοι, με κυριότερους την αγάπη των ανθρώπων που άμεσα ή έμμεσα εμπλέκονται με το κρασί καθώς και τη γιγάντια ανάπτυξη του ελληνικού αμπελώνα, σε κάθε έκφανσή του. Αποτέλεσμα αλλά ίσως και αιτία των παραπάνω, η σημαντική δουλειά που κάνουν πολλά εστιατόρια και στο πεδίο του κρασιού αλλά και η παρουσία όλο και περισσότερων wine bars. Τα τελευταία μάλιστα έχουν εξελίξει το δίπτυχο after office/κρασί σε concepts που τα θέλουν να υπηρετούν κάλλιστα το ρόλο πολύ καλών wine bistro, με ζηλευτά κελάρια και κάβες. Η πιο πρόσφατη φουρνιά των αθηναϊκών αντίστοιχων σποτ, το επιβεβαιώνει.
Στα νέα wine bars της πόλης
Ξεκινώντας από την πιο πρόσφατη άφιξη, που έκανε πρεμιέρα στα αθηναϊκά δρώμενα στα μέσα Μαρτίου, το "Wine is Fine" αυτοχαρακτηρίζεται ως μία παιδική χαρά του κρασιού, με οινική λίστα γεμάτη φυσικά από κάθε γωνιά του κόσμου, μενού φαγητού που ακολουθεί γαλλικές κατευθύνσεις καθώς και μικρά πιάτα. Θα το παρατηρήσεις εύκολα καθώς είναι μαγαζί-γωνία στον πεζόδρομο της Βύσσης και θα εκτιμήσεις τη γενικότερη φιλοσοφία του καθώς και το mood του.
Λίγες ημέρες πριν, το "Terroirist" φρόντισε να δώσει λίγο περισσότερο οινικό ενδιαφέρον στο Χαλάνδρι. Οι Δημοσθένης και Γιάννης Γεωργίου ("Penny Lane" και "9Βήτα Home Bar") μαζί με το συνεργάτη τους, Δαμιανό Ασημένιο παρουσίασαν αυτό το ολοκαίνουριο σποτ.
Στεγάζεται εντός μίας παλιάς μονοκατοικίας από τη δεκαετία του 1960, που φέρει την αρχιτεκτονική επιμέλεια της Nine Design και η αισθητική του ισορροπεί ανάμεσα στο industrial και το θεατράλε, δίχως όμως υπερβολές. Η οινολόγος Χρύσα Γιατρά έχει διαμορφώσει μία λίστα με 80 ετικέτες, όπου ο ελληνικός αμπελώνας υπερέχει ανεπαίσθητα, συνυπάρχοντας με κλασικές ευρωπαϊκές επιλογές αλλά προτάσεις του Νέου Κόσμου. Σε ποτήρι θα βρεις περίπου 40 εξ' αυτών, ενώ σταδιακά το οινικό μενού θα εμπλουτίζεται ποσοτικά και ποιοτικά.
Στο "Terroirist" όμως έχει δοθεί και πολύ μεγάλη προσοχή στο φαγητό, εκεί όπου ο βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο και αστέρια Michelin σεφ Άγγελος Λάντος έχει επιμεληθεί ένα μενού, εξόχως ταιριαστό με το κρασί.
Πριν από τα προαναφερθέντα, το κέντρο της Αθήνας υποδέχτηκε δύο ακόμη οινικά σημεία. Στις αρχές Ιουνίου, εμφανίστηκε σαν μια όαση ηρεμίας στη στοά Κορνάρου και σε απόσταση αναπνοής από την πολύβουη Ερμού, το "Psyche". Ιδανικό σαν after office drinks προορισμός αλλά και ένα άνετο μέρος για τσιμπολόγημα μετά κρασιού.
Ο σεφ Άγγελος Γρηγοράτος έχει προσαρμόσει καταλλήλως τις γεύσεις του ώστε να είναι ελαφριές και να λειτουργούν συνοδευτικά με τον οίνο, όπως κάνει ακριβώς και η εντυπωσιακή γκάμα τυριών από διάφορα μέρη της Ελλάδας. Στο "Psyche" φιλοξενούν και πολλούς μικρούς Έλληνες οινοπαραγωγούς, γηγενείς ποικιλίες, κρασιά φυσικά ή προς αυτή την κατεύθυνση, με τις ετικέτες σε ποτήρι να είναι αυτή τη στιγμή περίπου 20.
Ελάχιστα μόλις λεπτά πιο μακριά, το μικροσκοπικό "Angelo et Manolo" είναι ένα πολύ ιδιαίτερο μαγαζί, το οποίο υπογράφουν ο κορυφαίος Έλληνας επικοντιστής και Ολυμπιονίκης, Εμμανουήλ Καραλής και ο 9χρονος Άγγελος, γιος της Φωτεινής Παντζιά που γνωρίζουμε φυσικά από το "By The Glass". Όπως εύλογα αντιλαμβάνεσαι το κρασί πρωταγωνιστεί, με λευκές, ροζέ, orange και κόκκινες προτάσεις από τον ελληνικό αμπελώνα να συνθέτουν μία καλά μελετημένη wine list, 15 προτάσεις από την οποία διατίθενται και σε ποτήρι (υπάρχουν ακόμη 35 σε φιάλη). Παράλληλα και συμπληρωματικά, εδώ σερβίρονται 15 high profile γαλλικά και ιταλικά fine wines, ορισμένα εισαγωγής της ίδιας της Φωτεινής, σε Coravin, διατηρώντας όλα τα ποιοτικά στοιχεία τους.
Το περασμένο καλοκαίρι άνοιξε και το "Agape" στο Θησείο και την οδό Ηρακλειδών. Συστήθηκε σαν wine bar, υπηρετώντας καλά και τα δύο σκέλη του όρου. Φροντίζει όμως να έχει και ποιοτικό καφέ (Wisecup), ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει η κουζίνα του.
Σε έναν φιλόξενο χώρο με γήινα χρώματα, αρχιτεκτονικές καμπύλες που συνδυάζονται με ίσιες γραμμές, μία λιτή μπάρα και όμορφα πλακάκια, περιμετρικά του χώρου φυτά και ένα διαμπερές γυάλινο κελάρι, μπορεί κανείς να επιλέξει ανάμεσα σε 100+ ετικέτες (μοιρασμένες ανάμεσα στον ελληνικό και τον διεθνή αμπελώνα, με 25 εξ' αυτών να είναι διαθέσιμες και σε ποτήρι) υπό την επιμέλεια του Παναγιώτη Βασιλάκη.
Μερικούς μήνες αργότερα, τον Δεκέμβριο, στον ίδιο πεζόδρομο εμφανίστηκε το "Lost Roots". Τρεις φίλοι από τον κόσμο του κρασιού ένωσαν τις δυνάμεις τους και παρουσίασαν ένα feelgood wine bar. Σε ένα προσεγμένο, minimal εσωτερικό με μία επισκέψιμη κάβα, συναντάς περισσότερες από 200 ετικέτες τόσο του ελληνικού αμπελώνα όσο και του διεθνή (Παλαιός και Νέος Κόσμος), καθώς και προτάσεις σε κρασιά ήπιας παρέμβασης/ natural. Οι επιλογές σε ποτήρι από την άλλη, ανέρχονται σε 25, με τη συγκεκριμένη λίστα ωστόσο να ανανεώνεται και να τροποποιείται τακτικά. Παράλληλα και συμπληρωματικά, υπάρχουν μπύρες από ελληνικές μικροζυθοποιίες και αποστάγματα.
Συνδυαστικά με όλα τα παραπάνω, έχει δοθεί έμφαση και στο πεδίο του φαγητού, εκεί όπου ο σεφ Νικόλας Παπαθανασίου εμπνέεται από ελληνικές και μεσογειακές γεύσεις εμπλουτισμένες με επιρροές από κάθε γωνιά του πλανήτη, σε ένα επαρκές μενού το οποίο αλλάζει ανά εποχή και διαθέτει ενδιαφέρουσες vegan και vegetarian προτάσεις. Η λίστα επιλεγμένων τυριών και αλλαντικών διαφοροποιείται κι αυτή τακτικά.
Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.