Είναι γεγονός πως το Bloody Mary βρίσκεται σίγουρα στην love-it or hate-it λίστα των cocktails. Κάτι απολύτως λογικό, καθώς δε φτιάχνεται και από τα πιο συνηθισμένα υλικά που συναντά κάποιος σε μία μπάρα. Το όνομά του παραπέμπει σε ταινία τρόμου, τα βασικά του συστατικά είναι η βότκα και ο χυμός ντομάτας, η γεύση του προσεγγίζει το umami και, ασφαλώς, είναι ένα από τα ιδανικότερα ποτά για food pairing - ειδικά όταν η κουβέντα πηγαίνει στη γαστρονομική διαδικασία που ακούει στο όνομα brunch.
Λίγη ιστορία
Το βαθυκόκκινο cocktail έχει μπόλικες ιστορίες να το συνοδεύουν. Μία από αυτές υποστηρίζει πως φτιάχτηκε πρώτη φορά τη δεκαετία του 1920, στο δημοφιλές μπαρ του Παρισιού "Harry's New York Bar", από τον bartender Fernand Petiot - που μεταξύ άλλων άραζε με τον Ernest Hemingway και τα έπιναν παρέα. Το όνομά του προήλθε από το σαλούν "Bucket of Blood" του Σικάγο. Σε αυτό, πίσω στις αρχές του 20ου αιώνα, γινόντουσαν αρκετοί καβγάδες, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σε πολλά σημεία του αίματα, τα οποία καθάριζε η σερβιτόρα του Mary. Η ιστορία είχε μεταφερθεί στον Petiot από τον Αμερικανό διασκεδαστή Roy Sloan που κατά καιρούς εργαζόταν στο "Bucket of Blood".
Πέρα από όλα τα παραπάνω και επανερχόμενος στην αθηναϊκή πραγματικότητα της μπάρας, κάτι που δεν περίμενα αλλά μου έχουν επιβεβαιώσει εσχάτως αρκετοί bartenders σε κάποια από τα σημαντικότερα μπαρ της πόλης είναι πως το ερυθρό ποτό με τα συνήθως πληθωρικά συνοδευτικά επί του ποτηριού διανύει μία μάλλον απροσδόκητη περίοδο αναγέννησης, με μεγάλες ποσότητες να βγαίνουν από τα σέικερ ακόμη και το Σαββατόβραδο.
> Διάβασε ακόμη: Το 'Feelin' Good' είναι ένα μπαρ που θα σε κάνει να νιώσεις καλά
Η βότκα (αλλά και οι εναλλακτικές όπως το τσίπουρο ή η τεκίλα) και ο χυμός ντομάτας, η umamίσια αίσθηση και η μάλλον εύκολη προσαρμογή στο food pairing δείχνουν να το καθιστούν σαν ένα από τα φαβορί της νέας χρονιάς. Συγκεντρώσαμε κάποια από τα πιο ενδιαφέροντα εντός των αθηναϊκών τειχών.
Εν Αθήναις: It was about Bloody time
Το Bloody Baba είναι ένα από τα κρυφά χαρτιά του "Baba Au Rum", ειδικά για εκείνους που επιλέξουν να κινηθούν μακριά από ρουμένιους ρυθμούς. Φρέσκος χυμός ντομάτας και σέλινου γίνονται blending με βότκα infused με βασιλικό, λεμόνι, τσίλι και βανίλια, συν mezcal και ελάχιστες σταγόνες Port. Το κορυφαίο καπνιστό αλάτι του πλανήτη και ένα μείγμα μπαχαρικών βάζουν την τελική αλμυρή πινελιά.
Στο section του πίνειν στον "Κύριο" της πλατείας Μαβίλη, τα ονόματα των Γιάννη Σαμαρά και Μιχάλη Αλεξανδράκη αποτελούν από μόνα τους μία επιβεβαίωση πως στο ποτήρι σου θα φτάσουν προσεγμένα πράγματα. Αυτό ισχύει για το Bloody Mary που πατά σε απολύτως κλασικές κατευθύνσεις, με δικό τους μείγμα ντομάτας, σκόνη από αλάτι και σέλινο στο rim και γαρνίρισμα με ελιά και celery stick. Εξίσου κλασικό είναι και το αντίστοιχο στο "Zebra" του Ψυχικού που επιμελείται η ομάδα του Χρήστου Χουσέα.
> Διάβασε ακόμη: 'Bottega di Rino': Η νόστιμη sprezzatura της οδού Αμερικής
Στα big hits του γλυφαδιώτικου "Mr. Fox" συγκαταλέγεται το do-it-yourself Bloody Mary όπου ο επισκέπτης μπορεί να δημιουργήσει τη δική του custom εκδοχή επιλέγοντας τη βάση (ντομάτα ή παντζάρι), το αγαπημένο του ποτό (βότκα, gin ή τεκίλα), καθώς και τον βαθμό spiciness που εκτείνεται από mild μέχρι real spicy για τους πραγματικά θαρραλέους.
Για το φινάλε, μία εκδοχή που πραγματικά έχει κάτι διαφορετικό να πει. Στο "Birdman", ο Χρήστος -για τους φίλους Τίτο- Καρυπίδης οραματίστηκε και δημιούργησε μία ιαπωνική βερσιόν του Bloody Mary, απολύτως ταιριαστή με τη φιλοσοφία της jap-pub του Άρη Βεζενέ. Το ποτό εδώ είναι πιο γλυκό από ό,τι έχουμε συνηθίσει, καθώς η αψάδα μαζί με τη γλυκύτητα ανεβαίνουν μαζί ώστε να υπάρξει ισορροπία. Βάση είναι προφανώς ο χυμός ντομάτας μαζί με Umeshu (ιαπωνικό κρασί από δαμάσκηνο που όμως θεωρείται περισσότερο λικέρ) και single malt Caol Ila. Χρησιμοποιείται ακόμη αλάτι με μανιτάρι πορτσίνι και τρούφα, σε συνδυασμό με το βρώσιμο τηγανητό kombu, πασπαλισμένο με sesame-wasabi που φέρνουν αρμονία.
Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.