Φιλόξενο, άμεσο, κατανοητό, νόστιμο. Έχουν περάσει περίπου 3,5 χρόνια από την πρώτη στιγμή που το "Λοκάλι" συστήθηκε στο κοινό της Αθήνας -παραλαμβάνοντας τη χωροταξική σκυτάλη από το σημείο που κάποτε φιλοξενούσε το "Cine Ψυρρή"- αλλά η pub α λα γκρεκ που οραματίστηκαν και έκαναν πράξη οι Δημήτρης Κιάκος, Χριστίνα Μοάτσου, Κώστας Σκουλικαράκης και Ρένος Γραμμένος διατηρεί ατόφιες τις βασικότερες αρχές της. Μία επιπρόσθετη σε αυτές σχετίζεται με τη σοβαρή δουλειά εντός της μπάρας, που για ακόμη μία φορά έχει κάτι να πει.
Ένα από τα πράγματα που μου αρέσουν γενικότερα στο "Λοκάλι" και στα ποτά του, είναι πως αυτά γίνονται αντιληπτά στον καθένα. Η δουλειά, οι παρασκευές και το μαγείρεμα στο εργαστήριο μπαίνουν στο ποτήρι κάθε φορά. Αλλά κυρίως, βγαίνουν στις γουλιές με τρόπο εξαιρετικά κατανοητό συγκριτικά με τα όσα έχουν προηγηθεί της παρασκευής τους. Είναι φαινομενικά απλά αλλά σε καμία των περιπτώσεων απλοϊκά.
Μία ματιά στη 'Retrospect 22-23'
"Η λογική μου ήταν πάντοτε να κάνουμε ποτά αληθινά, για τον κόσμο ρε παιδί μου. Δε διαφοροποιηθήκαμε και πάλι. Μου αρέσουν πολύ οι τεχνικές, το να προχωράς μπροστά πάντοτε αλλά είναι εξίσου σημαντικό να φτιάχνεις ποτά που εύκολα μπορεί να πιει ο άλλος. Υπάρχει τεχνική, σκέψη, πολλή δουλειά από πίσω. Όμως θέλουμε να βγαίνει το τελικό αποτέλεσμα τόσο κοντά στον χαρακτήρα του μαγαζιού όσο και στον κόσμο που μας επισκέπτεται. Αυτό είναι και το πιο σημαντικό κατά τη γνώμη μου" μου λέει ο Δημήτρης Κιάκος, προτού μου εξηγήσει τη φιλοσοφία του 'Retrospect 22-23', του μενού που τρέχει αυτή την εποχή και φέρει τη σφραγίδα του ίδιου, του Ηλία Στεργιόπουλου, του Γιάννη Μηλιώτη και της υπόλοιπης ομάδας του μπαρ.
Πρόκειται ουσιαστικά για μία κάρτα-ανασκόπηση της περιόδου που πέρασε αλλά και μία ματιά σε εκείνη που έρχεται, με focus στην ουσία και -μεταξύ άλλων- ένα πολύ έξυπνο section με επεξήγηση για το γευστικό προφίλ του κάθε ποτού, ώστε να είναι ξεκάθαρα βασικά πράγματα για τον επισκέπτη.
Η λίστα χωρίζεται σε 4 μέρη, ξεκινώντας με τα New Fashioned Alcoholic Beverages που είναι ουσιαστικά οι νέες συνταγές, συν μερικές ακόμη από τα παλαιότερα μενού, όπως το αειθαλές Jakes Leg. Έπειτα ακολουθούν τα Old Fashioned και τα Negronis, για να ολοκληρωθεί ο κατάλογος με τα Fancy Classics - τα (λίγο) πειραγμένα κλασικά.
Στην περίπτωση των New Fashioned Alcoholic Beverages, το Pop Corn Martini και το Radioactive Sour ενδείκνυνται για τους fans των γλυκόξινων αλκοολικών απολαύσεων, έχοντας το καθένα τη δική του ιδιαίτερη πινελιά: Στο πρώτο, η γλυκύτητα που προσδίδει το άρωμα μπισκότου Μιράντα που έχει προσαρμοστεί στο gin μπλέκει ωραία με τον φρέσκο χυμό λεμονιού και το λικέρ πορτοκαλιού, με το ποπ κορν πορτοκάλι στη γαρνιτούρα να ολοκληρώνει το κάδρο ενώ στο αισθητά πιο όξινο και ελαφρώς πιο πικάντικο δεύτερο προαναφερθέν ποτό, το αρωματισμένο με ανθό μοσχοκάρυδου, τσάι και τζίντζερ gin δένει όμορφα με τις νότες βανίλιας.
Το Baby Daiquiri από την πλευρά του φέρνει περισσότερα αρωματικά στοιχεία, σε ένα ενδιαφέρον μπλεντάρισμα παλαιωμένου ρουμιού με κόκκινο μήλο και μείγμα μπαχαρικών, που τα συνοδεύει μία νόστιμη χειροποίητη κρέμα μήλου-παντζαριού-τζίντζερ στο εξωτερικό μέρος του ποτηριού.
Στο ιδιαιτέρως αγαπητό διαχρονικά πεδίο του Negroni, διαπιστώνουμε πως έχει διατηρηθεί το best seller Adam & Eve, ενώ το Mabel έχει υποστεί ένα rebranding με τη χρήση O/purist, που λειτουργεί πολύ καλά με βούτυρο κακάο και σμέουρα, δίχως να ξεφεύγει από τη ραχοκοκαλιά του κλασικού cocktail.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η λευκή εκδοχή, όπου όλο το ποτό είναι αρωματισμένο με γιαούρτι, μάτσα και εκχύλισμα βανίλιας, γαρνιρισμένο α λα Gibson με πίκλα κρεμμυδιού, σε ένα συνολικά έξυπνα ισορροπημένο αποτέλεσμα.
Αν πάλι ανήκεις στη συνομοταξία των Old Fashioned aficionados, τότε μάθε πως θα βρεις τρεις επιλογές - και οι τρεις αρκετά boozy: Το γλυκό και αρωματικό Olive Oil & Raisin, το umamίσιο Pandan & Sichuan Pepper και το λίγο πιο πικάντικο Gingerbread.
Φινάλε με τα Fancy Classics, εκεί όπου η Gina Colada αποτελεί την απόδειξη πως το gin (στη συγκεκριμένη περίπτωση χρησιμοποιείται Engine) μπορεί να υποστηρίξει σωστά το προφίλ του εξωτικού ροφήματος, ούσα η πιο ευχάριστη επιλογή για όλους εκείνους που θέλουν να έχουν πάντα και παντού μία αίσθηση καλοκαιρινών διακοπών.
Σαφώς πιο ιντριγκαδόρικη είναι η οπτική για το Clover Club, τα δομικά στοιχεία του οποίου συμπυκνώνονται σε μία παρασκευή και μαζί με τη γαρνιτούρα του ποπ-κορν βατόμουρου, συναντούν την αλκοολική βάση του Mataroa.
Πήρες λοιπόν μία ιδέα για το τι θα σταθεί στην μπάρα, πλάι στις ούτως ή άλλως εθιστικές τηγανητές μπάμιες, ένα από τα πιο under the radar bar foods της Αθήνας. Παρεμπιπτόντως, την κουζίνα στο "Λοκάλι" αναλαμβάνει ως επικεφαλής ο ταλαντούχος Αποστόλης Καραούζος, ήδη μέλος της ομάδας.
Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.