Στα μπαρ της Αθήνας για Garibaldi

Το απλοϊκά elegant ιταλικό cocktail ίσως και να έχει τη στιγμή του.

Garibaldi στα μπαρ της Αθήνας © Μπάμπης Δούκας / @its_the_duke_dude

Πίσω στον 19ο αιώνα, ο Giuseppe Garibaldi αποτέλεσε σημαντική στρατιωτική και πολιτική φυσιογνωμία της Ιταλίας και ήρωας του Ιταλικού πολέμου της Ανεξαρτησίας. Συμμετείχε επίσης στον Εμφύλιο Πόλεμο της Ουρουγουάης, στο πλευρό του Κόμματος Κολοράντο, το οποίο και επικράτησε. Έχει λάβει το προσωνύμιο του 'Ήρωα των Δύο Κόσμων' για την καταλυτική παρουσία του στις δύο αυτές σημαντικές διαμάχες, ενώ για τους Ιταλούς θεωρείται εθνικός ήρωας. Κάπου εδώ, εύλογα θα αναρωτηθείς πού κολλάνε όλα αυτά με τις μπάρες και τα cocktails. 

Αν το έκανες, πιθανότατα δεν πρόσεξες το επώνυμο του αξιότιμου κυρίου που αναφέρθηκε από την πρώτη κιόλας γραμμή του κειμένου και το οποίο 'δάνεισε' σε ένα από τα πιο elegant ιταλικά cocktails. Για να τιμήσουν λοιπόν τον συμπατριώτη τους, οι Ιταλοί έδωσαν το όνομά του στο ποτό, δίχως να έχουν γίνει γνωστά περισσότερα για την προέλευση του μάλλον πιο περίπλοκου cocktail με τόσα λίγα υλικά. Συγκεκριμένα δύο, που δεν είναι άλλα από το Campari και τον φρέσκο χυμό πορτοκαλιού (συν προφανώς κάποια extra twists που μπορούν να κάνουν τη διαφορά και διαφέρουν κάθε φορά αναλόγως του ποιος φτιάχνει το ποτό και πού).

Το μυστικό του είναι πως ο χυμός πορτοκαλιού θα πρέπει να είναι όσο πιο φρέσκος γίνεται - ιδανικά, να στύβεται εκείνη την ώρα στο ποτήρι. Ένα ακόμη χρήσιμο στοιχείο στην παρασκευή του Garibaldi είναι η ανάδευση, που θα πρέπει να γίνεται με μεγάλη ταχύτητα και πριν την προσθήκη πάγου, ώστε να αποκτήσει αφρώδη υφή, που εξομαλύνει την πικρότητα του ιταλικού κόκκινου λικέρ.

Κάτι που όλοι στον κόσμο των μπαρ και των spirits γνωρίζουν, είναι πως το Garibaldi επανήλθε στο προσκήνιο ουσιαστικά το 2015, όταν ο πρωτοπόρος Naren Young του νεοϋορκέζικου 'Dante' (κορυφαίου μπαρ του πλανήτη το 2019) παρουσίασε μία εξαιρετική εκδοχή του, καθιστώντας το ένα από τα best sellers της επιχείρησής του εκείνη την περίοδο. Και ξέρεις τι λένε: Aν πετύχει στη Νέα Υόρκη, μπορεί να πετύχει παντού. 

Το Garibaldi των Αθηνών

7.920 χιλιόμετρα ανατολικότερα του Μεγάλου Μήλου και πιο συγκεκριμένα στην Αθήνα, το Garibaldi δεν είναι ακριβώς το δημοφιλέστερο cocktail. Μόνο τα τελευταία χρόνια κάποια μπαρ δείχνουν να έχουν τη διάθεση να το βγάλουν στο έμπροσθεν της μπάρας, άλλοτε στην κλασικότερη έκφανσή του και άλλοτε ολίγον τι πειραγμένο.

Στο πολυβραβευμένο 'Baba Au Rum' (νο.20 στα The World’s 50 Best Bars για το 2022) γνωρίζουν για την αγάπη του κοινού στα κλασικά ιταλικά cocktails γι' αυτό και επενδύουν στο Signore Garibaldi, βάζοντας όμως και τη δική τους πινελιά. Ποια είναι αυτή; Η προσθήκη Agricole rhum, φρέσκου ανανά και bitters θυμαριού στη συνταγή και η γαρνιτούρα με θυμάρι, πέρα από τη φέτα πορτοκαλιού.

Garibaldi στα μπαρ της Αθήνας_Baba Au Rum
© Μπάμπης Δούκας / @its_the_duke_dude

Στο ολοκαίνουριο 'Feelin' Good', στον πεζόδρομο της Γεωρ. Ολυμπίου και το Κουκάκι, ο προαναφερθέντας Naren Young έχει την τιμητική του, καθώς η συνταγή του βρίσκεται στη 'Hall of Fame' λίστα του μπαρ, που παρουσιάζει μία επιλογή από modern classics ποτά που εμπνεύστηκαν κάποιοι από τους πιο επιδραστικούς τύπους του industry, στις αρχές του 21ου αιώνα. 

Το μπαρ Feelin' Good στο Κουκάκι 7
© Λεωνίδας Τούμπανος

Στο δημοφιλές all day spot στα σύνορα της Φιλοθέης και του Χαλανδρίου, 'Hide & Seek', ο Λυκούργος Χριστοθανόπουλος και η ομάδα του κάνουν πολύ ενδιαφέρουσα δουλειά στο κομμάτι των ποτών. Εδώ, το H & S Garibaldi συγκαταλέγεται στις low-alcohol προτάσεις και σε αυτό έχουν προσαρμοστεί έξτρα εσπεριδοειδή καθώς και vegan πρωτεΐνη.

Αν πάλι επιθυμείς να πιεις ένα ακόμη καλοφτιαγμένο κλασικό Garibaldi (σε επιμέλεια μάλιστα των χρυσοχέρηδων Αλέξανδρου Γκικόπουλου και Γιάννη Κοροβέση), συνοδεία premium αλλαντικών και τυριών, πέρνα μία βόλτα από τη salumeria 'Bottega di Rino' της οδού Αμερικής, που θα σε βάλει σε απόλυτα ιταλικό mood. Όπως ακριβώς πρέπει δηλαδή.

Η salumeria Bottega Di Rino στην οδό Αμερικής 4
© Μπάμπης Δούκας / @its_the_duke_dude

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Bars & Clubs

Μπορεί ένα μπαρ να έχει αστέρι Michelin;

Spoiler: Ναι, και το μιλανέζικο Moebius είναι μια τέτοια περίπτωση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
14/11/2024

Κορυφαίοι καλλιτέχνες από τη διεθνή ηλεκτρονική σκηνή στο "Bótoxe Athens"

Οι λάτρεις της ηλεκτρονικής μουσικής θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν sets και συνεργασίες από Second Story, Deerisland και Bun Xapa.

Πώς πετυχαίνουμε (και απολαμβάνουμε) το τέλειο Aperol Spritz;

Μία κουβέντα με τον Campari Academy Coordinator, Κωνσταντίνο Τσάτσο, σχετικά με το πορτοκαλί ποτό που κατακτά τον κόσμο της απόλαυσης.

Στο Proveleggios θα πας και για να πιεις

Η bar manager του Nolanverse, Πόπη Σεβαστού, κρατά σε σταθερή φόρμα την μπάρα του δημοφιλούς σποτ στον Κεραμεικό, δίνοντας έξτρα αφορμές επίσκεψης.

Οι "Two Schmucks" από την Βαρκελώνη είναι οι 'Cocktail Curators' της εβδομάδας στο "Bungalow 7"

Το σημαντικό καταλανικό σποτ καταλαμβάνει την μπάρα του δημοφιλούς bar restaurant της Αθηναϊκής Ριβιέρας, την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου.

Φυσικά και πίνουμε Aperol Spritz. Αλλά τι τρώμε με αυτό;

Ένας οδηγός μεγιστοποίησης της απόλαυσης για το πιο δημοφιλές απεριτίβο της εποχής μας, μαζί με φαγητό.

The Great Tuesday Club: "Avra" και "Noel" στήνουν το απόλυτο guest της Athens Bar Week

Τρεις ήπειροι, επτά bartenders της Four Seasons και μία μοναδική βραδιά.