Μία μάλλον καλή χρονιά για τα μπαρ. Κάπως έτσι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το 2022 όταν η κουβέντα ξεκινά μπροστά από την μπάρα. Ίσως γιατί όλοι μας -ακόμη και ο Stanley Tucci θα έλεγε κανείς- κουραστήκαμε να φτιάχνουμε cocktails στο σπίτι, ακριβώς όπως κάναμε στην καραντίνα. Αλλά κυρίως, γιατί λαχταρήσαμε την ατμόσφαιρα του μπαρ και ένα (ή και περισσότερα) καλοφτιαγμένο αλκοολούχο αφέψημα από τους ειδικούς. Στα on-trade κανάλια, είδαμε κόσμο και κοσμάκι να αγκαλιάζει τα μεγαλύτερα events του industry και να σπεύδει στα φεστιβάλ: Το Imbibe Live, το Bar Convent Berlin, το London Cocktail Week (που κράτησε 11 ημέρες) αλλά και τα δικά μας, Athens Bar Show, Athens Cocktail Festival & Week και Athens Rum & Whisky Festival, παρουσιάστηκαν πιθανότατα καλύτερα από ποτέ, με τεράστια συμμετοχή κοινού και καταναλωτών. Γενικότερα, τα μπαρ έγιναν ο κανόνας, ξανά. Επομένως, προκύπτει το ερώτημα του ενός εκατομμυρίου: Πού, πώς και τι θα πίνουμε προσεχώς;
Ξεκινώ με κάτι που προσωπικά δεν περίμενα αλλά μου έχουν επιβεβαιώσει αρκετοί bartenders, σε κάποια από τα σημαντικότερα μπαρ της πόλης: Το Bloody Mary διανύει μία μάλλον απροσδόκητη περίοδο αναγέννησης, με μεγάλος ποσότητες να βγαίνουν από τα σέικερ ακόμη και το Σαββατόβραδο.
Παρότι από τα κλασικότερα των cocktails, υπήρχε πάντοτε η πεποίθηση πως εξυπηρετεί συγκεκριμένες περιστάσεις (βλέπε brunch) και βρισκόταν στη love-it or hate-it λίστα των φίλων του ποτού. Η βότκα (αλλά και οι εναλλακτικές όπως το τσίπουρο ή η τεκίλα) και ο χυμός ντομάτας, η umamίσια αίσθηση και η μάλλον εύκολη προσαρμογή στο food pairing το καθιστούν ένα από τα φαβορί (και) της νέας χρονιάς.
Σε συνέχεια αυτού, δε θα μπορούσαμε να μη ρίξουμε μία ματιά και στο food pairing, το οποίο αναμένεται πιο premium από ποτέ. Πριν λίγο καιρό, ο Giacomo Giannotti του "Paradiso" επέλεξε για την παρουσίαση των νέων ποτών του δημοφιλούς μπαρ, το βραβευμένο με τρία αστέρια Michelin εστιατόριο "Cocina Hermanos Torres". Στο πλαίσιο των The World's 50 Best Bars και λίγο πριν την ανάδειξη του "Paradiso" στο κορυφαίο μπαρ του κόσμου για το 2022, τον συνάντησα και τον ρώτησα αν αυτό ήταν συμβολικό, τυχαίο ή προμήνυε κάποιο update γενικότερα στον κόσμο της μπάρας. Μου απάντησε πως "βλέπει το premium food pairing να έρχεται και θα το στηρίξει απόλυτα, ώστε να προσφέρει την καλύτερη δυνατή εμπειρία".
Σε περίπτωση που πίστευες πώς έχει ακούσει/δει/πιει αρκετή τεκίλα και mezcal τα τελευταία χρόνια, λάθεψες. Η επέλαση των αγαυένιων spirits όχι απλά θα συνεχιστεί αλλά θα γίνει ακόμη μεγαλύτερη: Η μεγάλη απήχηση της Margarita, τα celebrity brands και οι ειδικές εμφιαλώσεις ίσως συναντήσουν σύντομα και μία έξαρση RTD cocktails, με βάση τα προαναφερθέντα.
Η άνοδος της προτίμησης των καταναλωτών στα high-end spirits δείχνει πως θα έχει συνέχεια, με τα premium συστατικά να βρίσκουν πια χώρο ακόμη και στα πιο "εύκολα" cocktails, κάτι που ίσως φέρει και μία γενικότερη αύξηση των τιμών. Τα low-ABV ποτά φαίνεται να κερδίζουν εκείνα που δεν περιέχουν καθόλου αλκοόλ και θα είναι αδιαμφισβήτητα ένα από τα θέματα πάνω από τα οποία θα σκύψουν οι άνθρωποι των μπαρ σύντομα ενώ το ίδιο θα πραγματοποιήσουν και για τα τοπικά spirits. Χωρίς όμως να περιοριστούν μόνο σε αυτά αλλά και σε άλλα υλικά που χρησιμοποιούνται στα ποτά, έχοντας κατά νου και τις αρχές της κυκλικής οικονομίας και της βιωσιμότητας.
Τέλος, κάπου στο βάθος αχνοφαίνεται να ξεκινά και το κίνημα των slow drinks - όχι, δε σημαίνει πως θα αργείς να πάρεις ή να πιεις το ποτό σου, ο όρος σχετίζεται περισσότερο με τη διαδικασία και το χρόνο που απαιτούν για να "ωριμάσουν" όλα τα υλικά ενός cocktail. Στις ΗΠΑ, ήδη συζητιέται αρκετά το όνομα του Danny Childs, ενός Νεοϋορκέζου bartender που φτιάχνει μόνος του πολλές από τις αλκοολικές βάσεις των ποτών του (πχ δημιουργεί ο ίδιος amaro), πειραματίζεται με ζυμώσεις και υλικά και προσπαθεί να εντάξει τη γενικότερη φιλοσοφία του στο σύγχρονο mixology και cocktail culture.
Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.