"Κύριος" έφυγε, "Κύριος" ξαναήρθε

Κατά τη χειμερινή επιστροφή του, βρίσκουμε το κλασικό πια μπαρ πιο "ανοιχτό" και προσιτό από ποτέ, με δυνατές προσθήκες στο ρόστερ και νόστιμα updates.

Μπαρ Κύριος στην Μαβίλη © Γιώργος Βουρσούκης

Αν παρατηρήσει κανείς προσεκτικά την πλατεία Μαβίλη τα τελευταία χρόνια, θα διαπιστώσει πως περνά ένα παρατεταμένο διάστημα "αναγέννησης". Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο, μαγαζιά συμβατά με την κουλτούρα της κατορθώνουν να γίνουν αμέσως αυτό που λέμε κλασικά. Ο "Κύριος" είναι ίσως το χαρακτηριστικότερο των παραδειγμάτων, δίχως όμως να περιορίζεται εκεί ή ακόμη και να επαναπαύεται. Προσπερνώντας την χαρακτηριστική μπλε πόρτα στον αριθμό 4 της Δορυλαίου, θα δεις πράγματα που έχουν μείνει ίδια και πράγματα που έχουν αλλάξει.

Μπαρ Κύριος στην Μαβίλη 6
© Γιώργος Βουρσούκης

Μπαρ Κύριος στην Μαβίλη 8
© Γιώργος Βουρσούκης

Βλέπεις, μετά τη θερινή ανάπαυλα -μεγαλύτερη σε διάρκεια από τα περισσότερα μπαρ της πόλης- έχει κάνει το χειμερινό come back του πριν μερικές εβδομάδες. Αλλά για να σου πω την αλήθεια, νιώθω πως έλειπε λίγο περισσότερο. Ίσως γιατί τα lockdowns και όσα ακολούθησαν αυτά, κάπως τον "περιόρισαν" - τουλάχιστον στη δική μου σφαίρα αντίληψης και λαμβάνοντας σοβαρά υπόψιν πως πρόκειται για ένα μαγαζί όπου το ενδιαφέρον λαμβάνει χώρα στα ενδότερά του.

> Διάβασε ακόμη: Κι αν η Μαυρομιχάλη είναι ο επόμενος hot δρόμος των Εξαρχείων;

Η old fashioned, περίπου "ξενοδοχειακή", πολυτέλεια και τα διακοσμητικά στοιχεία που θα τα χαρακτήριζε κανείς εύκολα από τα πιο ιδιόμορφα και ενδιαφέροντα της αθηναϊκής μπαρογραφίας είναι πάντοτε εδώ, μαζί με τα φιλικά vibes, τα home made αναψυκτικά και ένα πάντοτε killer soundtrack - μάλιστα, καθημερινά υπάρχει κάποιος DJ. Από την άλλη, κάποιοι κανόνες, που ο ίδιος ο "Κ" είχε θέσει στον εαυτό του, δείχνουν να σπάνε.

Μπαρ Κύριος στην Μαβίλη 13
© Γιώργος Βουρσούκης

Για παράδειγμα, το non-shacking concept ανήκει στο παρελθόν -ας είμαστε ειλικρινείς, γίνεται μπαρ δίχως σέικερ;- ενώ υπάρχουν μικρές χωροταξικές και εικαστικές παρεμβάσεις που δίνουν κάπως feelgood τόνο. Όλα, δίχως στιγμή να επηρεάζουν τον γενικότερο χαρακτήρα του - παραμένει "Κύριος", με "Κ" κεφαλαίο, ακριβώς όπως μαρτυρά και το λογότυπό του. Αλλά είναι πιο προσιτός και "ανοιχτός" όσο ποτέ άλλοτε.

Στο section του πίνειν, τα ονόματα των Γιάννη Σαμαρά και Μιχάλη Αλεξανδράκη αποτελούν από μόνα τους μία επιβεβαίωση πως στο ποτήρι σου θα φτάσουν προσεγμένα πράγματα. Στην ισχύουσα λίστα cocktails βρίσκουμε 10 προτάσεις, στη συντριπτική τους πλειοψηφία twisted classics - πέρα από τις πιστές στις κλασικότερες των εκτελέσεων.

Μπαρ Κύριος στην Μαβίλη 5
© Γιώργος Βουρσούκης

Με λίγες μόνο γουλιές από το Dittany Negroni αντιλαμβάνεσαι γιατί έχει εξελιχθεί στα σουξέ του καταλόγου, με μία πολύ ενδιαφέρουσα αλμύρα να προστίθεται στα γευστικά χαρακτηριστικά που φέρνει στην παλέτα ένα τέτοιο ποτό - για την ιστορία, εξίσου hit είναι και το κλασικό Negroni του "Κυρίου", για το οποίο χρησιμοποιούνται ένα blend από τέσσερα διαφορετικά gin και ένα ακόμη, με ισάρριθμα βερμούτ.

> Διάβασε ακόμη: Σύντομα όλη η Αθήνα θα χορεύει κάτω από μία "Ντισκομπάλα"

Εν συνεχεία, το Tropicality είναι ένα cocktail που δίνει μία διαφορετική, ίσως και λίγο πιο fun νότα, στη λίστα και βρίσκει πιστούς στους φανατικούς του gin αλλά εξίσου εύκολα κερδίζει και μερίδα drinkers που δε θα τους χαρακτήριζες ακριβώς έτσι. Κι αυτό γιατί το εν λόγω ποτό, που πατά κατά κάποιο τρόπο στο Porn Star Martini, δένει όμορφα έναν πλούσιο και νόστιμο αφρό passion fruit (που περιέχει και λίγο σιρόπι μελιού) με το σώμα του London dry gin.

Μπαρ Κύριος στην Μαβίλη 3
© Γιώργος Βουρσούκης

Αν πάλι νιώσεις την ανάγκη να ξεκινήσεις λίγο νωρίτερα το Dry January, το Le Fou Monsieur είναι το low ABV ποτό που πρέπει να αναζητήσεις. Θα το έλεγα αρκετά "σοβαρό" για τη συγκεκριμένη τάση, με τις καπνιστές νότες του Islay ουίσκι να έρχεται σε αρμονία με εκείνες που προσδίδουν το sherry και το λικέρ ροδάκινο.

Μπαρ Κύριος στην Μαβίλη 2
© Γιώργος Βουρσούκης

Παράλληλα και συμπληρωματικά, ο Χρήστος Φασέας έχει επιμεληθεί ένα προσεκτικά μαζεμένο comfort μενού φαγητού, στη λογική του social eating, με κλεφτές ματιές στην εποχικότητα και μεγάλη εμπιστοσύνη σε μικρούς Έλληνες παραγωγούς (τυριά από Κυκλάδες, μέλι από το Πήλιο, καπνιστός σολομός από τον Ταϋγετο κ.α.).

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Περισσότερες πληροφορίες

Κύριος

Δορυλαίου 4, Πλ. Μαβίλη
  • Bars

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Bars & Clubs

Μπορεί ένα μπαρ να έχει αστέρι Michelin;

Spoiler: Ναι, και το μιλανέζικο Moebius είναι μια τέτοια περίπτωση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
14/11/2024

Κορυφαίοι καλλιτέχνες από τη διεθνή ηλεκτρονική σκηνή στο "Bótoxe Athens"

Οι λάτρεις της ηλεκτρονικής μουσικής θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν sets και συνεργασίες από Second Story, Deerisland και Bun Xapa.

Πώς πετυχαίνουμε (και απολαμβάνουμε) το τέλειο Aperol Spritz;

Μία κουβέντα με τον Campari Academy Coordinator, Κωνσταντίνο Τσάτσο, σχετικά με το πορτοκαλί ποτό που κατακτά τον κόσμο της απόλαυσης.

Στο Proveleggios θα πας και για να πιεις

Η bar manager του Nolanverse, Πόπη Σεβαστού, κρατά σε σταθερή φόρμα την μπάρα του δημοφιλούς σποτ στον Κεραμεικό, δίνοντας έξτρα αφορμές επίσκεψης.

Οι "Two Schmucks" από την Βαρκελώνη είναι οι 'Cocktail Curators' της εβδομάδας στο "Bungalow 7"

Το σημαντικό καταλανικό σποτ καταλαμβάνει την μπάρα του δημοφιλούς bar restaurant της Αθηναϊκής Ριβιέρας, την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου.

Φυσικά και πίνουμε Aperol Spritz. Αλλά τι τρώμε με αυτό;

Ένας οδηγός μεγιστοποίησης της απόλαυσης για το πιο δημοφιλές απεριτίβο της εποχής μας, μαζί με φαγητό.

The Great Tuesday Club: "Avra" και "Noel" στήνουν το απόλυτο guest της Athens Bar Week

Τρεις ήπειροι, επτά bartenders της Four Seasons και μία μοναδική βραδιά.