Το τέλειο Old Fashioned

Τίποτα δεν είναι πιο cool από το κλασσικότερο των κλασσικών cocktails.

Ο Don Draper πίνει Old Fashioned

Ποιο είναι το κλασσικότερο cocktail που υπάρχει; Στις 10 φορές που θα ρωτήσεις, θα λάβεις 8 όμοιες απαντήσεις: Το Old Fashioned. Η ταπεινή παρασκευή του old school ποτού με τα μόλις 4 υλικά (ουίσκι, ζάχαρη, bitters και νερό) βασίζεται ουσιαστικά στη συνταγή από την οποία ξεκίνησαν τα πάντα στον κόσμο του cocktail.
Η ιστορία

Ο ίδιος ο όρος "cocktail" καταγράφεται για πρώτη φορά πίσω στο 1806, όταν σε μία περιοδική έκδοση (συγκεκριμένα στο The Balance and Columbian Repository, που κυκλοφορούσε σε κάποιες γειτονιές της Νέας Υόρκης) γίνεται λόγος για ένα ποτό με οποιαδήποτε αλκοολική βάση, ζάχαρη, νερό και bitter - κάτι που μεταφράζεται σε ένα Old Fashioned με αλκοόλ της προτίμησης του εκάστοτε καταναλωτή.

Η κλασσική συνταγή όπως τη γνωρίζουμε σήμερα ωστόσο, δημοσιεύτηκε το 1862, στο πρώτο cocktail manual που υπήρξε ποτέ, το Jerry Thomas' Bartenders Guide: How To Mix Drinks (και ναι, είναι εκείνη που προτιμά ο Don Draper στο Mad Men με rye ουίσκι, σόδα και ένα κερασάκι).

Το όνομά του όμως δόθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1880, όταν πλέον είχε γίνει μία σταθερή επιλογή στα μπαρ της εποχής. Η γοητεία της απλότητάς του σε συνδυασμό με την ισορροπία των γλυκών και πικρών χαρακτηριστικών, που σπάει με τις νότες εσπεριδοειδών αλλά και το γεγονός πως πρόκειται για ένα εξαιρετικά εύκολο στην παρασκευή του cocktail το κατέστησαν το ίσως πιο αγαπημένο ποτό όχι μόνο του 19ου αιώνα αλλά ίσως και της εποχής - κάτι που λαμβάνουμε σοβαρά υπόψιν αν αναλογιστούμε ότι μέχρι και σήμερα είναι το best seller του πλανήτη. 

Στο Λούιβιλ του Κεντάκι, το Old Fashioned είναι το επίσημο cocktail της πόλης. Μάλιστα, κάθε Ιούνιο διοργανώνεται ένα μονοήμερο φεστιβάλ κάθε Ιούνιο, το Old Fashioned Fortnight, προκειμένου να τιμηθεί το αγαπημένο ποτό της περιοχής. Κατά τη διάρκεια της ποτοαπαγόρευσης και πιο συγκεκριμένα το 1936, ένας φίλος του αλκοόλ είχε στείλει επιστολή σε συντάκτη των New York Times. Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι σε έναν εγκαταλελειμμένο σταθμό τρένου λειτουργούσε ένα speakeasy, στο οποίο είχε παρατηρήσει μία ασυνήθιστη διαδικασία: Ο τύπος που είχε αναλάβει τον ρόλο του bartender πήρε ένα χαμηλό ποτήρι στο οποίο έβαλε ένα μεγάλο κομμάτι πάγου, μαζί με Angostura bitters και ζάχαρη και εν συνεχεία το έδωσε σε έναν "πελάτη" μαζί με ένα ολόκληρο μπουκάλι που περιείχε καλό bourbon. Έδωσε δηλαδή στον θαμώνα το δικαίωμα να φτιάξει ο ίδιος το ποτό του, έναντι του ποσού των 15 cents. Αυτό στην πραγματικότητα ήταν μια συνηθισμένη διαδικασία για τα "μεγάλα κεφάλια" της μαφίας. Έφτιαχναν οι ίδιοι το ποτό τους, όταν με ελάχιστο κόστος προμηθεύονταν τα απαραίτητα υλικά για το Old Fashioned.

Η συνταγή
Υλικά

  • 1 μεζούρα rye ουίσκι ή bourbon
  • 2 σταγόνες Angostura bitters
  • 1 κύβος ζάχαρης
  • σόδα

Εκτέλεση

  1. Βάζεις τον κύβο ζάχαρης σε ένα ποτήρι τύπου Old Fashioned.
  2. Τον βρέχεις με τα Angostura bitters και ελάχιστη σόδα.
  3. Συνθλίβεις τον κύβο ζάχαρης με ένα γουδοχέρι και στη συνέχεια προσπαθείς να καλύψεις όσο μεγαλύτερη επιφάνεια (από το κάτω μέρος) του ποτηριού μπορείς.
  4. Προσθέτεις ένα μεγάλο παγάκι και έπειτα το ουίσκι. 
  5. Ανακατεύεις και γαρνίρεις με μία φλούδα πορτοκαλιού, αφού πρώτα απελευθερώσεις τα έλαιά της.

Από: Esquire.com.gr

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Bars & Clubs

Μπορεί ένα μπαρ να έχει αστέρι Michelin;

Spoiler: Ναι, και το μιλανέζικο Moebius είναι μια τέτοια περίπτωση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
14/11/2024

Κορυφαίοι καλλιτέχνες από τη διεθνή ηλεκτρονική σκηνή στο "Bótoxe Athens"

Οι λάτρεις της ηλεκτρονικής μουσικής θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν sets και συνεργασίες από Second Story, Deerisland και Bun Xapa.

Πώς πετυχαίνουμε (και απολαμβάνουμε) το τέλειο Aperol Spritz;

Μία κουβέντα με τον Campari Academy Coordinator, Κωνσταντίνο Τσάτσο, σχετικά με το πορτοκαλί ποτό που κατακτά τον κόσμο της απόλαυσης.

Στο Proveleggios θα πας και για να πιεις

Η bar manager του Nolanverse, Πόπη Σεβαστού, κρατά σε σταθερή φόρμα την μπάρα του δημοφιλούς σποτ στον Κεραμεικό, δίνοντας έξτρα αφορμές επίσκεψης.

Οι "Two Schmucks" από την Βαρκελώνη είναι οι 'Cocktail Curators' της εβδομάδας στο "Bungalow 7"

Το σημαντικό καταλανικό σποτ καταλαμβάνει την μπάρα του δημοφιλούς bar restaurant της Αθηναϊκής Ριβιέρας, την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου.

Φυσικά και πίνουμε Aperol Spritz. Αλλά τι τρώμε με αυτό;

Ένας οδηγός μεγιστοποίησης της απόλαυσης για το πιο δημοφιλές απεριτίβο της εποχής μας, μαζί με φαγητό.

The Great Tuesday Club: "Avra" και "Noel" στήνουν το απόλυτο guest της Athens Bar Week

Τρεις ήπειροι, επτά bartenders της Four Seasons και μία μοναδική βραδιά.