Κατά την πρώτη σοβαρή αξιολόγηση της κατάστασης, όταν το τοπίο της πανδημίας άρχιζε να καθαρίζει πίσω στον Δεκέμβριο του 2021, οι ετήσιες πωλήσεις σαμπάνιας είχαν μειωθεί σχεδόν κατά το ένα πέμπτο. Οι μετρήσεις τόσο της Comité Champagne όσο και της OECD Statistics καθώς και τα δεδομένα που προέκυψαν από τις αναλύσεις τους, καταδείκνυαν τα σκαμπανεβάσματα της εν λόγω οινικής βιομηχανίας. Υπενθυμίζουμε πως, σύμφωνα πάντοτε με τα επίσημα στοιχεία, η σαμπάνια καλύπτει το 1/3 όσον αφορά τις πωλήσεις αφρώδων οίνων σε παγκόσμιο επίπεδο και το 9% του συνολικού όγκου που παράγεται σε αυτή την κατηγορία κρασιών. Η μισή παραγωγή δε, εξάγεται σε περισσότερες από 150 χώρες.
Προσφορά, ζήτηση, έλλειψη
Στη συνέχεια όμως και με την ταλάντωση της πραγματικότητας προς ό,τι ορίζεται ως "κανονικό", η ζήτηση γι' αυτήν ανέβηκε αισθητά. Για την ακρίβεια οι αποστολές του επόμενου διαστήματος δεν έφτασαν απλώς τα προ-πανδημίας επίπεδα, αλλά τα ξεπέρασαν. Η ανάκαμψη της ζήτησης όμως ήρθε να συμπέσει με μία "αμέλεια" κάποιων εκ των σημαντικότερων οίκων. Δεν προέβλεψαν κάτι τέτοιο και, ειδικά από τη στιγμή που δεν είχαν εμφιαλώσει αρκετά μπουκάλια, εμφάνισαν αδυναμία ικανοποίησης της αγοράς.
Παράλληλα, η ποιότητα της συγκομιδής επηρεάστηκε σημαντικά από τις ασταθείς καιρικές συνθήκες που ακολούθησαν. Για να πάμε δε, και στα δικά μας, πολλοί restaurateurs στα πιο δημοφιλή νησιά της χώρας, το καλοκαίρι που μόλις μας χαιρέτησε, επιβεβαίωσαν -στη δική τους πάντοτε κλίμακα- την έλλειψη του αφρώδους κρασιού που πολλοί έχουν συνδέσει με τις επιτυχίες, τις νίκες και τα πάρτι.
> Διάβασε ακόμη: 50 Great Greek Wines -The List: Τα καλύτερα κρασιά της Ελλάδας
Η μαζική επιστροφή του high end τουρισμού στη χώρα πέρα από αυξημένες προσδοκίες προκάλεσε και μία σειρά γεγονότων στην αλυσίδα. Η απότομη αυξημένη ζήτηση, συνδυαστικά με τα προβλήματα που προϋπήρχαν στο δίκτυο εφοδιασμού αλλά και στη βιομηχανία του γυαλιού (ναι, προέκυψε πρόβλημα ακόμη και με τις φιάλες) λειτούργησαν ανασταλτικά σε μεγάλο μάλιστα βαθμό. Υπήρξε λοιπόν όντως θέμα στην αγορά.
Όπως έχει συμβεί με τον κόσμο του κρασιού αλλά και εκείνον του ποτού παλαιότερα, δεν είναι η πρώτη φορά που δημιουργείται πρόβλημα. Ακόμη κι αν οι μεγάλοι παίκτες του σύμπαντος των φυσαλίδων από την Καμπανία είδαν τις μετοχές του σταφυλιού να παρουσιάζουν αυξομειώσεις εσχάτως, έκαναν βήματα ώστε να υπάρχει ροή στην αγορά, έστω και με τη λογική του "στάλα-στάλα". Μερικοί εξ' αυτών φρόντισαν να ηρεμήσουν τα πνεύματα, λανσάροντας ακόμη και "εναλλακτικά" προϊόντα που όμως παραπέμπουν προς τη σαμπανική κατεύθυνση, την ίδια στιγμή που στο καθαρά εμπορικό κομμάτι είδαν τις ανατιμήσεις να βοηθούν προς την εξισορρόπηση των κερδών τους.
> Διάβασε ακόμη: Τρία ελληνικά οινοποιεία στα καλύτερα του κόσμου για το 2022
Σε περίπτωση πάντως που όλα τα παραπάνω σου δημιούργησαν ένα μικρό ή μεγαλύτερο άγχος, οφείλεις να γνωρίζεις πως υπάρχουν δύο εξαιρετικές εναλλακτικές. Η πρώτη είναι η Cava. Το ισπανικό αφρώδες κρασί παρασκευάζεται με τον ίδιο τρόπο που παράγεται η σαμπάνια αλλά με διαφορετικά σταφύλια - κυρίως με τα Macabeu, Parellada και Xarel-lo.
Η έτερη πρόταση είναι πολύ πιο οικεία στο ελληνικό και ονομάζεται Prosecco. To αφρώδες ιταλικό κρασί πραγματοποιεί δυναμικό comeback, ειδικά από τη στιγμή που αποφασίστηκε η διεύρυνση στα όρια της ζώνης ΠΟΠ και μετά το λανσάρισμα πολύ καλών ροζέ ετικετών.