Μάθε, παιδί μου, ιστορία
Ο παλαιότερος μύθος ως προς τη δημιουργία της έχει τις ρίζες του πίσω στις αρχές του 19ου αιώνα, όταν ο πειρατής/καπετάνιος Roberto Cofresi, στην προσπάθειά του να αναπτερώσει το ηθικό του πληρώματός του, σέρβιρε ένα ποτό με ρούμι, καρύδα και ανανά – το συνδυασμό δηλαδή που αργότερα έγινε γνωστός ως η συνταγή του δημοφιλούς cocktail. Μετά το θάνατο του Cofresi η αρχική συνταγή χάθηκε για αρκετές δεκαετίες. Η ιστορία αυτή βέβαια αμφισβητείται έντονα από την Πορτορικάνα ιστορικό Haydée Reichard, η οποία το 1950 γράφει σε άρθρο της στους "New York Times" ότι το ποτό μπορεί να έχει κουβανέζικη καταγωγή.
Η επικρατέστερη εκδοχή φέρει ως δημιουργό της τον Ramón Monchito Marrero, bartender στο ξενοδοχείο "Caribe Hilton" του Σαν Χουάν, το 1954. Μάλιστα, το 2004 η κυβέρνηση του Πουέρτο Ρίκο τίμησε το εν λόγω ξενοδοχείο για τα 50 χρόνια της Piña Colada, καθώς από το 1978 αποτελεί το εθνικό cocktail της χώρας. Και μπορεί η 10η Ιουλίου –δηλαδή η Παγκόσμια Ημέρα της Piña Colada– να έχει περάσει, αλλά κάθε θερινό εικοσιτετράωρο είναι μια καλή αφορμή για να πιεις μια καλοφτιαγμένη εκδοχή της. Αν βρίσκεσαι στην Αθήνα και όχι σε κάποιο –εξωτικό ή λιγότερο εξωτικό– νησί, ένα είναι το ερώτημα: πού πίνουμε και τι;
Piña Colada, η αθηναϊκή
Ξεκινώντας από το κέντρο και το "Tiki Bar Athens", οι Βασίλης Ρούσσος και Γιάννης Πετρής παρουσιάζουν μια από τις νοστιμότερες εκδοχές της, χρησιμοποιώντας φρέσκο χυμό ανανά και ένα blend από ρούμια, ενώ λίγα μέτρα πιο κάτω προχωρώντας προς το Κουκάκι θα συναντήσεις μια ακόμη αρκετά κλασική εκδοχή της στο ολόφρεσκο μπαρ "Babushka". Όπως και κάθε άλλο ποτό στη signature λίστα του νέου παγκρατιώτικου νεο-μπιστρό/street μπαρ "Abstract", έτσι και η Piña Colada επηρεάζεται από τη μεταμοντέρνα τέχνη. Η Memphis Colada λοιπόν είναι μια πραγματικά ιδιαίτερη πρόταση, καθώς μεταξύ άλλων περιέχει κόκκινο λάχανο σε blended fuse με γάλα καρύδας, κουρκουμά και παντζάρι. Στο χαλανδριώτικο "White Monkey" η παραδοσιακή συνταγή έχει μικρά αλλά πολύ στοχευμένα twists: στο κλασικό ποτήρι της συνυπάρχουν αρμονικά Angostura Reserva και Alamea Coconut, γάλα καρύδας και πουρές ανανά μαζί με φρέσκο lime και σιρόπι βανίλιας.
Κατηφορίζοντας προς τα νότια, το πάντοτε κεφάτο "Holy Spirit" στη Γλυφάδα δίνει τη δική του πρόταση με τη Melon Colada· το "κρυφό" συστατικό αναζητήστε το στο όνομα. Ένα blend από ρούμια αναμειγνύεται με λικέρ πορτοκαλιού, γάλα καρύδας και φρέσκο lime, με την προσθήκη όμως πεπονιού να είναι εκείνη που κάνει τη γευστική διαφορά. Τέλος, στο πολυσυζητημένο "Gajah" στον Πειραιά συναντάς μια φίνα, frozen πρόταση που τιτλοφορείται "Exotic Colada" και δικαιολογεί στο απόλυτο το όνομά της με πλούσιο και γλυκόξινο σώμα και φρουτένιο εξωτισμό.