Το πρώτο Athens Cocktail Festival είναι γεγονός και θα υποδεχθεί τους επισκέπτες κατά το τελευταίο δεκαήμερο του Μαΐου, τόσο στο διήμερο main event στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ αλλά και από τις 22- 28 του ίδιου μήνα (όταν και θα πραγματοποιηθεί ένα μεγάλο closing party στο κέντρο της πόλης), με δράσεις που θα επεκταθούν και στα μπαρ της Αθήνας, δημιουργώντας δεκάδες αφορμές για να βγούμε και να απολαύσουμε μοναδικά cocktails. Επιπροσθέτως, το Athens Cocktail Festival & Week φιλοδοξεί να καθιερωθεί ως η έναρξη της καλοκαιρινής/τουριστικής σεζόν στην πρωτεύουσα, στα πρότυπα των μεγάλων πόλεων του κόσμου.
Τι θα συναντήσει λοιπόν κανείς στο μητροπολιτικό πάρκο της Αθήνας αλλά και στα πιο δημοφιλή spots του κέντρου εκείνες τις ημέρες; Μία μεγάλη γιορτή με ευφάνταστα ποτά, παλιά και νέα spirits, guest βραδιές και κάποιους από τους σημαντικότερους ανθρώπους από τον κόσμο των μπαρ σε οικουμενικό level. Κυρίως όμως, ο καθένας θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει την ίδια την πρωτεύουσα μέσα από το φάσμα μίας κουλτούρας όπως εκείνη του fine drinking, σε μία ενέργεια που υποστηρίζεται μάλιστα από τον Δήμο Αθηναίων.
Η Ντένη Καλλιβωκά και η Ελένη Νικολούλια, partners στο Difford's Guide for Greece and Cyprus και συνδιοργανώτριες στα Aegean Cocktails & Spirits, Rum & Whisky Festival και Athens Cocktail Festival & Week, μιλούν στο Αθηνόραμα για όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το τελευταίο.
Γιατί τώρα;
"Πόσος κόσμος πιστεύεις πως γνωρίζει ότι η αθηναϊκή μπαρ σκηνή είναι από τις κορυφαίες σε παγκόσμιο επίπεδο; Πως οι bartenders είναι άτομα με οικολογικές ανησυχίες που προάγουν την υπεύθυνη κατανάλωση και υποστηρίζουν την τοπικότητα και το inclusion;" αναρωτιέται η Ντένη Καλλιβωκά, μιλώντας για το timing της διοργάνωσης.
Συνεχίζοντας, εξηγεί τους λόγους που αποτέλεσαν την αφορμή για τη δημιουργία του Athens Cocktail Festival: "Το Athens Cocktail Festival, παράλληλα με το Athens Cocktail Week, φτιάχτηκε για δύο λόγους: Πρώτον, γιατί μία παγκόσμια Μητρόπολη σαν την Αθήνα έπρεπε να αποκτήσει το δικό της φεστιβάλ κοκτέιλ που θα μπορούσε ακόμη και να καθιερωθεί ως η έναρξη της καλοκαιρινής/τουριστικής σεζόν στην πόλη. Σε μία πόλη που τα μπαρ παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην καθημερινότητά της και ορισμένα από αυτά χαίρουν εκτίμησης σε παγκόσμιο επίπεδο. Υπήρχε λοιπόν η ανάγκη να χτίσουμε ένα event που να απευθύνεται σε καταναλωτές και επισκέπτες της Αθήνας, αναδεικνύοντας αυτή την πτυχή της. Δεύτερον, παράλληλα με όλα όσα προανέφερα για την υπευθυνότητα των μπαρ και των ανθρώπων μέσα σε αυτά, επιθυμούσαμε να ακούγονται όλα αυτά και έξω από τον κόσμο των spirits".
Το Φεστιβάλ λοιπόν, καθώς και οι ενέργειές του σε συνεργασία με την Μέτρον Άριστον, θέλει να επικοινωνήσει στους καταναλωτές ότι πέρα από το ίδιο το going out, τα μπαρ, τα κοκτέιλ και τα αποστάγματα είναι μέρος μίας κοινότητας από ανθρώπους επιδραστικούς, νέους, με κοινωνικές ανησυχίες και οικολογική συνείδηση.
Πίνοντας cocktails στην Αθήνα
Όπως πιθανότατα θα γνωρίζεις, η Αθήνα δεν ήταν πάντοτε σημείο αναφοράς για τον κόσμο του bartending και, πολύ περισσότερο, των cocktails. Χρειάστηκε να συμβούν πολλά πράγματα ώστε να διαμορφωθεί η μεγάλη εικόνα όπως τη γνωρίζουμε σήμερα.
"Μου επιτρέπεις να προηγηθώ λόγω παλαιότητας. Τη δεκαετία του 1990, το club μας στην Αθήνα ήταν το Wild Rose. Ήταν η εποχή που σημασία είχε να κρατάς απλά ένα ποτήρι. Ποιον ενδιέφερε τι είχε μέσα; Τα 'κορυφαία' μπαρ της εποχής στην πόλη έριχναν γρεναδίνη μέσα στο ρούμι και το σέρβιραν για Mai Tai. Μετά ήρθε η χρυσή εποχή της Caipirinha. Στα τέλη των 90s είχα πιει το τότε trendy ποτό της εποχή σε ένα cocktail bar του Λονδίνου. Στην Ελλάδα έφτασε σχεδόν μία 5ετία μετά" λέει η κα Καλλιβωκά, η οποία εντοπίζει κάποια πολύ συγκεκριμένα σημεία αναφοράς. "Κάπου τότε γνώρισα το "Bar Guru Bar". Τι απίστευτο μαγαζί. Σε όλα του. Μουσικές, cocktails, ατμόσφαιρα, hosting. Εκεί πρωτοσυνάντησα τον πρωτοπόρο Θάνο Προυναρού, ιδιοκτήτη του "Baba Au Rum", τον Χρήστο Χουσέα με το θρυλικό "42" αργότερα, τον Μιχάλη Μένεγο. Θυμάμαι το "Jazz Upstairs" με τις live jazz μπάντες".
Το κλείσιμο του "Guru", το 2009, συμβολικά και μη, σηματοδότησε το τέλος μίας εποχής και την αρχή μίας άλλης. "Ίσως αυτό να συνέπεσε και το big bang των social media, που βοήθησε τους bartenders να δημιουργήσουν μία παγκόσμια κοινότητα καθώς και με τη νέα κουλτούρα των cocktails, που τότε άρχισε να βρίσκει δυναμικά τον δρόμο της".
Ακολούθησε το άνοιγμα του "Baba Au Rum", του "42", του "Gin Joint". Θρυλικά αθηναϊκά μπαρ της σύγχρονης αστικής σκηνής, που τη βοήθησαν σημαντικά να εξελιχθεί σε αυτό που έχει γίνει σήμερα.
"Η Αθήνα ανέκαθεν ήταν μια φιλόξενη πόλη. Και μία πόλη η οποία λάτρευε και λατρεύει το έξω, τη διασκέδαση, το νέο. Αν πρέπει να βάλουμε ένα σημείο εκκίνησης, σίγουρα θα πρέπει να αναφερθούμε στο "Bar Guru Bar" της πλατείας Θεάτρου, εκεί όπου για πρώτη φορά είδαμε ευφάνταστες συνταγές, επιρροές από εξωτικές χώρες αλλά και κλασικές συνταγές. Ακολούθησε πριν από 13 χρόνια το διάσημο πλέον "Baba Au Rum", το οποίο φιγουράρει περήφανα στην λίστα των 50 καλύτερων μπαρ του κόσμου, ενώ την τελευταία δεκαετία, συναντάμε πλέον όλο και περισσότερα εξαιρετικά cocktail bar σε όλα τα μήκη και τα πλάτη αυτής της υπέροχης πόλης. Πλέον μπορείς να συναντήσεις σε κάθε γειτονιά ένα καλό μπαρ και φυσικά να απολαύσεις παντού εξαιρετικά cocktails" συμφωνεί με τη σειρά της η Ελένη Νικολούλια.
Η συνέταιρος της κα Καλλιβωκά τόσο στο Diffords Guide όσο και στη διοργάνωση του Athens Cocktail Festival & Week προσπαθεί να σκιαγραφίσει το γευστικό προφίλ του Έλληνα: "Λατρεύουμε τα φρούτα και τη φρεσκάδα με την ίδια ένταση όμως μάθαμε να αγαπάμε και το στοιχείο του πικρού. Πίνουμε με την ίδια ευχαρίστηση ένα κλασικό Negroni, μα όταν αρχίζουν τα μπουφάν να μπαίνουν στην ντουλάπα αναζητάμε εξίσου έντονα και την καρύδα, το passion fruit και τα αρωματικά εποχικά φρούτα. Θέλουμε τα cocktails μας on the sweet & sour side, αλλά επιμένουμε εξίσου και στις dry ή ακόμη και στις extra dry επιλογές. Είμαστε ένας λαός πολυδιάστατος σε μία χώρα με 4 εποχές. Και η παλέτα μας πάντα κάνει adapt σε αυτό”.
Σύμφωνα με την κα Νικολούλια, τα cocktails δεν ήταν ποτέ τάση αλλά "τρόπος έκφρασης από την πλευρά του bartender και μέσο διασκέδασης από την πλευρά του καταναλωτή. Η ραγδαία άνοδος της ελληνικής σκηνής ωστόσο, σε συνδυασμό με τις τρομερές διακρίσεις των μπαρ σε αναγνωρισμένους θεσμούς όπως το The World's 50 Best Bars, έδωσαν τη δυνατότητα σε ακόμη περισσότερους να εξερευνήσουν τον μαγικό κόσμο των cocktails και των ποιοτικών αποσταγμάτων, είτε προέρχονται από κάποιο μικρό χωριό του Μεξικού, είτε από την χώρα μας - με τις πολύ εντυπωσιακές πλέον παραγωγές”.
Το ίδιο σκοπεύουμε να κάνουμε κι εμείς λοιπόν, το τελευταίο δεκαήμερο του Μαΐου, τόσο στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ όσο και στα δεκάδες μπαρ του κέντρου της Αθήνας.
Stay tuned για περισσότερες λεπτομέρειες προσεχώς.