Η συνταγή και η ιστορία του Aviation

Κάποια πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για το εκλεπτυσμένο cocktail με gin.

Aviation κοκτέιλ Shutterstock

To Aviation είναι ένα cocktail που ξεγελά. Όχι απαραίτητα επειδή τα συστατικά και η παρασκευή του είναι περίπλοκα αλλά γιατί δεν είναι ένα ποτό εύκολο, όπως άλλωστε μαρτυρά και η ιστορία του. Από την άλλη, χρειάζονται αρκετά ιδιαίτεροι ουρανίσκοι για το εκτιμήσουν, με την πλειοψηφία να κάνει λόγο για κάτι που "έχει γεύση από σαπούνι χειρός". Ο θρυλικός drinks expert του Esquire David Wondrich ωστόσο, τονίζει πως είναι ένα ποτό γεμάτο κομψότητα, ιδανικό μάλιστα για να συνοδεύσει κάθε μεγάλη σε διάρκεια πτήση. 

Η ιστορία

Αν αναζητήσεις στο Google τον όρο "Aviation cocktail”, τα περισσότερα αποτελέσματα που θα βρεις θα φιλοξενούν την εικόνα ενός μοβ ποτού στο κλασικό ποτήρι cocktail. Το Aviation, στη σύγχρονη και πιο διαδεδομένη έως τώρα εκδοχή του δεν είναι ασφαλώς μοβ αλλά ήταν κατά τις πρώτες δεκαετίες της ύπαρξής του, καθώς η συγκεκριμένη απόχρωση του προσέδιδε κάποια ελιτίστικα χαρακτηριστικά. Βλέπεις, τόσο το λικέρ maraschino όσο και η crème de violette (ένα λικέρ που του χάριζε το χαρακτηριστικό μοβ χρώμα) δεν ήταν πολύ διαδεδομένα ποτά πίσω στις αρχές του περασμένου αιώνα και ως εκ τούτου είχαν τσιμπημένες τιμές. Το Aviation δημιουργήθηκε από τον Hugo Ensslin, head bartender του νεοϋορκέζικου ξενοδοχείου Wallick, στις αρχές του 20ου αιώνα. Η συνταγή του καταγράφηκε για πρώτη φορά στο βιβλίο του Ensslin, Recipes for Mixed Drinks, το 1916. Η αρχική εκτέλεση περιείχε 1 1/2 μεζούρα gin El Bart, 3 σταγόνες λικέρ maraschino, 3/4 μεζούρας χυμό λεμονιού και 2 σταγόνες crème de violette.

Η συνταγή

Υλικά

  • 2 μεζούρες gin - ιδανικά London dry
  • 2 κ.γ. λικέρ maraschino (Luxardo, Maraska ή Lazzarroni)
  • 3/4 μεζούρας χυμός λεμονιού

Εκτέλεση

  1. Βάζεις στο σέικερ τα υλικά μαζί με πάγο και ανακινείς.
  2. Σουρώνεις σε παγωμένο cocktail glass και σερβίρεις χωρίς γαρνιτούρα.

Πηγή: esquire.com.gr

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Bars & Clubs

Μπορεί ένα μπαρ να έχει αστέρι Michelin;

Spoiler: Ναι, και το μιλανέζικο Moebius είναι μια τέτοια περίπτωση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
14/11/2024

Κορυφαίοι καλλιτέχνες από τη διεθνή ηλεκτρονική σκηνή στο "Bótoxe Athens"

Οι λάτρεις της ηλεκτρονικής μουσικής θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν sets και συνεργασίες από Second Story, Deerisland και Bun Xapa.

Πώς πετυχαίνουμε (και απολαμβάνουμε) το τέλειο Aperol Spritz;

Μία κουβέντα με τον Campari Academy Coordinator, Κωνσταντίνο Τσάτσο, σχετικά με το πορτοκαλί ποτό που κατακτά τον κόσμο της απόλαυσης.

Στο Proveleggios θα πας και για να πιεις

Η bar manager του Nolanverse, Πόπη Σεβαστού, κρατά σε σταθερή φόρμα την μπάρα του δημοφιλούς σποτ στον Κεραμεικό, δίνοντας έξτρα αφορμές επίσκεψης.

Οι "Two Schmucks" από την Βαρκελώνη είναι οι 'Cocktail Curators' της εβδομάδας στο "Bungalow 7"

Το σημαντικό καταλανικό σποτ καταλαμβάνει την μπάρα του δημοφιλούς bar restaurant της Αθηναϊκής Ριβιέρας, την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου.

Φυσικά και πίνουμε Aperol Spritz. Αλλά τι τρώμε με αυτό;

Ένας οδηγός μεγιστοποίησης της απόλαυσης για το πιο δημοφιλές απεριτίβο της εποχής μας, μαζί με φαγητό.

The Great Tuesday Club: "Avra" και "Noel" στήνουν το απόλυτο guest της Athens Bar Week

Τρεις ήπειροι, επτά bartenders της Four Seasons και μία μοναδική βραδιά.