Η συνταγή και η ιστορία του Aviation

Κάποια πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για το εκλεπτυσμένο cocktail με gin.

Aviation κοκτέιλ Shutterstock

To Aviation είναι ένα cocktail που ξεγελά. Όχι απαραίτητα επειδή τα συστατικά και η παρασκευή του είναι περίπλοκα αλλά γιατί δεν είναι ένα ποτό εύκολο, όπως άλλωστε μαρτυρά και η ιστορία του. Από την άλλη, χρειάζονται αρκετά ιδιαίτεροι ουρανίσκοι για το εκτιμήσουν, με την πλειοψηφία να κάνει λόγο για κάτι που "έχει γεύση από σαπούνι χειρός". Ο θρυλικός drinks expert του Esquire David Wondrich ωστόσο, τονίζει πως είναι ένα ποτό γεμάτο κομψότητα, ιδανικό μάλιστα για να συνοδεύσει κάθε μεγάλη σε διάρκεια πτήση. 

Η ιστορία

Αν αναζητήσεις στο Google τον όρο "Aviation cocktail”, τα περισσότερα αποτελέσματα που θα βρεις θα φιλοξενούν την εικόνα ενός μοβ ποτού στο κλασικό ποτήρι cocktail. Το Aviation, στη σύγχρονη και πιο διαδεδομένη έως τώρα εκδοχή του δεν είναι ασφαλώς μοβ αλλά ήταν κατά τις πρώτες δεκαετίες της ύπαρξής του, καθώς η συγκεκριμένη απόχρωση του προσέδιδε κάποια ελιτίστικα χαρακτηριστικά. Βλέπεις, τόσο το λικέρ maraschino όσο και η crème de violette (ένα λικέρ που του χάριζε το χαρακτηριστικό μοβ χρώμα) δεν ήταν πολύ διαδεδομένα ποτά πίσω στις αρχές του περασμένου αιώνα και ως εκ τούτου είχαν τσιμπημένες τιμές. Το Aviation δημιουργήθηκε από τον Hugo Ensslin, head bartender του νεοϋορκέζικου ξενοδοχείου Wallick, στις αρχές του 20ου αιώνα. Η συνταγή του καταγράφηκε για πρώτη φορά στο βιβλίο του Ensslin, Recipes for Mixed Drinks, το 1916. Η αρχική εκτέλεση περιείχε 1 1/2 μεζούρα gin El Bart, 3 σταγόνες λικέρ maraschino, 3/4 μεζούρας χυμό λεμονιού και 2 σταγόνες crème de violette.

Η συνταγή

Υλικά

  • 2 μεζούρες gin - ιδανικά London dry
  • 2 κ.γ. λικέρ maraschino (Luxardo, Maraska ή Lazzarroni)
  • 3/4 μεζούρας χυμός λεμονιού

Εκτέλεση

  1. Βάζεις στο σέικερ τα υλικά μαζί με πάγο και ανακινείς.
  2. Σουρώνεις σε παγωμένο cocktail glass και σερβίρεις χωρίς γαρνιτούρα.

Πηγή: esquire.com.gr

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Bars & Clubs

Το "Pathos" κάνει την Ίο clubbing προορισμό

Ξεκινώντας στις 22 Ιουλίου, περισσότεροι από 40 DJs θα περάσουν από τα decks του "Pathos Club".

10/07/2024

Τα νέα μπαρ της Αθήνας

Εκείνα τα μέρη που εμφανίστηκαν στην πόλη τις τελευταίες ημέρες/ εβδομάδες/ μήνες και υπόσχονται να μας κρατήσουν ιδανική συντροφιά το καλοκαίρι.

Στο Dogpound για νεο-ναπολιτάνικη πίτσα και cocktail πεπόνι-προσούτο

Ένα νέο σποτ στο κέντρο της Αθήνας απενοχοποιεί πλήρως τη χαλαρή διασκέδαση και παράλληλα φέρνει κάτι διαφορετικά νόστιμο σε ποτό και φαγητό.

12 χρόνια 'Vecchio'

Το ιδιαίτερο μπαρ που έχει χτίσει το δικό του μύθο στα δυτικά έχει γενέθλια και το γιορτάζει με ένα μοναδικό πάρτι στις 10 Ιουλίου.

Ένα σαββατοκύριακο για τα 20 χρόνια του "Bolivar"

Την Παρασκευή η Αθήνα υποδέχεται τον Βρετανό Massano και το Σάββατο τους Dennis Ferrer και Kiko Navarro.

Το 'Diego' έφυγε σαν αληθινός ροκ σταρ

Το δημοφιλές σποτ του Θησείου έκλεισε και αποχαιρέτησε τους φίλους του με ένα τελευταίο πάρτι, αφήνοντας πίσω του μία γειτονιά -αλλά και μια πόλη- που αλλάζει.