Την εποχή της ποτοαπαγόρευσης τα κρυμμένα, καμουφλαρισμένα μπαρ ξεφύτρωναν σαν τα μανιτάρια, με μοναδικούς τρόπους εισόδου τους κωδικούς και τα μυστικά περάσματα. Όταν αυτή η εποχή έληξε για τα καλά, τα speakeasy παρέμειναν ως μόδα, ανάμνηση, πρόκληση και άποψη και έγιναν δημοφιλή χάρη στην επιβλητική ατμόσφαιρα και το μυστηριώδες underground σκηνικό. Ένα ταξίδι στο Λονδίνο αρκεί για να επιβεβαιώσει τη δυναμική τους, καθώς μερικά από τα πιο σημαντικά και βραβευμένα μπαρ της μητρόπολης ανήκουν στη συγκεκριμένη κατηγορία. Τον τελευταίο καιρό, όμως, παρατηρούμε μια εξέλιξη αυτής της τάσης και στη χώρα μας, μέσα από speakeasy που στήνονται πλέον μέσα ή δίπλα σε άλλα μπαρ, ενισχύοντας και εμπλουτίζοντας το concept, το περιεχόμενο και την εμπειρία του κεντρικού χώρου. Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε πέντε από αυτά.
"Angus Hudson" στο "42.Barstronomy"
Αν κάποιος προσέξει καλά, μέσα στο "42" υπάρχει μια πόρτα που οδηγεί με σκαλάκια σε ένα υπόγειο μπαρ βγαλμένο από τα βρετανικά σαλόνια. Το "Angus Hudson" αποπνέει κομψότητα και στιλ: Δερμάτινοι καναπέδες και πολυθρόνες σε γήινα χρώματα, μαρμάρινες λεπτομέρειες και ωραίο βαρύ σκαλιστό ξύλο δημιουργούν την ιδανική ατμόσφαιρα για πριβέ δοκιμές επιλεγμένων αποσταγμάτων. Πράγματι πριν από μερικές εβδομάδες ανακοίνωσε τη φιλοξενία του "The Single Cask Athens", ενός ιδιότυπου whisky μπαρ με ετικέτες μόνο από ανεξάρτητους εμφιαλωτές. Την επιμέλεια του project έχει ο γνωστός whisky expert Τεό Σπυρόπουλος, European brand ambassador of TSC, συγγραφέας του πρώτου ελληνικού βιβλίου για το ουίσκι "Τρία χρόνια και μία ημέρα" και whisky import manager της κάβας Ανθίδη.
"The Cellar" στο "CV Distiller"
Ένα από τα πρώτα μπαρ μέσα σε μπαρ είναι το γνωστό πλέον εντυπωσιακό κελάρι στο υπόγειο του "CV Distiller". Ένας μυσταγωγικός χώρος με αέρα Νέας Υόρκης του ‘50 μας ταξιδεύει μέσα από jazz και soul ήχους σε ένα συναρπαστικό fine drinking ταξίδι ανακάλυψης των πιο σπάνιων, συλλεκτικών, μοναδικών ουίσκι (πάνω από 750 διαφορετικές ετικέτες) και όχι μόνο. Πίσω από το μεγάλο ξύλινο κεντρικό τραπέζι γευσιγνωσιών απλώνονται επιβλητικές προθήκες γεμάτες αποστάγματα που δύσκολα μπορείς να βρεις αλλού, όπως μια σειρά αποστάξεων των δεκαετιών ’20, ’30 και ’40 ή ένα whisky του 1932.
"Μπλε" στο "Noel"
Στην στοά Κουρτάκη ως γνωστόν έχει πάντα Χριστούγεννα, καθώς το "Noel" με την πληθωρική και εορταστική του αισθητική μας παραπέμπει στην πιο όμορφη εποχή του χρόνου. Από το 2016, φιλοξενεί και το μπαρ "Μπλε", που μας μεταφέρει στα artistic παριζιάνικα στέκια και τις αλέγρες μπάρες της Κούβας. Το "Μπλε" είναι ντυμένο με μια πανέμορφη ταπετσαρία με ανάγλυφα λουλούδια και στο κέντρο δεσπόζει το μπαρ με τις έντονες μπλε, χρυσές και πράσινες αποχρώσεις. Στον φετινό του κατάλογο, τα signature cocktails εμπνέονται από την καθολική εκκλησία, όπως το the Black Madonna, μια αρωματική παραλλαγή του old fashioned με ρούμι, σέρι, κεράσι, αμύγδαλο και τόνκα. Τα σκαλιά που βρίσκονται δίπλα στο μπαρ οδηγούν σε έναν τρίτο χώρο για πριβέ εκδηλώσεις και γευσιγνωσίες.
"The Rumble in the Jungle" στο "Bar in front of the bar"
Το καλοκαίρι στην οδό Πετράκη άνοιξε ένα μπαρ μπροστά από ένα μπαρ που δεν υπήρχε ακόμα, καλώντας τον κόσμο να δοκιμάσει τις άρτιες εκτελέσεις κλασικών cocktails και τις προχωρημένες παραλλαγές που εναλλάσσονταν καθημερινά. Πριν από λίγο καιρό έκανε το ντεμπούτο του και το πίσω κρυμμένο μπαρ, που ανοίγει την πόρτα του στην καρδιά της ζούγκλας με μια χαρακτηριστική ταπετσαρία εμπνευσμένη από τον Ανρί Ρουσό. Το "The Rumble in the Jungle" εμπνέεται από τον φημισμένο αγώνα μποξ του Μοχάμεντ Άλι το 1974 στην Αφρική και σερβίρει cocktails με ονόματα βγαλμένα από την αθλητική ορολογία και υλικά που ανακυκλώνονται, ζυμώνονται, αποστάσσονται και παλαιώνουν.
"Rehab" στο "Drunk"
Στον πεζόδρομο της Θησέως, όπου αρχικά μας καλωσορίζει το ανανεωμένο "Drunk", στο βάθος της στοάς μας περιμένει ένα άλλο λιλιπούτειο μπαρ, με αγάπη στα 70s και δική του πίνειν φιλοσοφία. Παρά τα λίγα τετραγωνικά του, το "Rehab" έχει καταφέρει να συγκεντρώσει την αφρόκρεμα των τζιν και των ρουμιών σε μια επιτοίχια κάβα που συνυπάρχει με ένα ενυδρείο. Η λίστα των κοκτέιλ δίνει βάρος στα βασικά αποστάγματα, τζιν, ρούμι, βότκα και τεκίλα με 12 ευρηματικές μείξεις, χωρίς να λείπουν κάποιες must taste επιλογές με άλλα spirits, όπως το ουίσκι, ως πρωταγωνιστές. Πρόσφατα άλλαξαν το διάκοσμο της στοάς, προσθέτοντας πολλά λουλούδια που έφεραν την άνοιξη νωρίτερα.