Η ιστορία και η συνταγή του Garibaldi

Το κομψό ιταλικό cocktail και όσα πρέπει να γνωρίζεις γι' αυτό.

Garibaldi κοκτέιλ

Mιλώντας για το Garibaldi, αναφερόμαστε σε ένα από τα πιο κλασικά ιταλικά cocktails. Και ένα εκ των πιο απλών από αυτά. Χρειάζονται ουσιαστικά μόλις δύο βασικά συστατικά για την παρασκευή του και αυτά δεν είναι άλλα από το Campari και τον φρέσκο χυμό πορτοκαλιού, συν κάποια extra twists που μπορούν να κάνουν τη διαφορά και διαφέρουν κάθε φορά αναλόγως του ποιος φτιάχνει το ποτό και πού.

Το μυστικό του είναι πως ο χυμός πορτοκαλιού θα πρέπει να είναι όσο πιο φρέσκος γίνεται - ιδανικά, να στύβεται εκείνη την ώρα στο ποτήρι. Ένα ακόμη χρήσιμο στοιχείο στην παρασκευή του Garibaldi είναι η ανάδευση, που θα πρέπει να γίνεται με μεγάλη ταχύτητα και πριν την προσθήκη πάγου, ώστε να αποκτήσει αφρώδη υφή, που εξομαλύνει την πικρότητα του ιταλικού κόκκινου λικέρ.

Η ιστορία

Πίσω στον 19ο αιώνα, ο Giuseppe Garibaldi αποτέλεσε σημαντική στρατιωτική και πολιτική φυσιογνωμία της Ιταλίας και ήρωας του Ιταλικού πολέμου της Ανεξαρτησίας. Συμμετείχε επίσης στον Εμφύλιο Πόλεμο της Ουρουγουάης, στο πλευρό του Κόμματος Κολοράντο, το οποίο και επικράτησε. Έχει λάβει το προσωνύμιο του 'Ήρωα των Δύο Κόσμων' για την καταλυτική παρουσία του στις δύο αυτές σημαντικές διαμάχες, ενώ για τους Ιταλούς θεωρείται εθνικός ήρωας.

Για να τον τιμήσουν λοιπόν, έδωσαν το όνομά του σε ένα από τα πιο κομψά ποτά, δίχως να έχουν γίνει γνωστά περισσότερα για την προέλευση του ποτού. Αυτό όμως που όλοι στον κόσμο των μπαρ και των spirits γνωρίζουν, είναι πως επανήλθε στο προσκήνιο ουσιαστικά το 2015, όταν ο πρωτοπόρος Naren Young του νεοϋορκέζικου Dante παρουσίασε μία εξαιρετική εκδοχή του, καθιστώντας το ένα από τα best sellers της επιχείρησής του εκείνη την περίοδο. Και ξέρεις τι λένε, αν πετύχει στη Νέα Υόρκη, μπορεί να πετύχει παντού.

Η συνταγή

Υλικά

  • 1 μεζούρα Campari
  • 4 μεζούρες φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
  • 1/5 μεζούρας σιρόπι ζάχαρης

Εκτέλεση

  1. Σε ένα highball ποτήρι βάζεις πάγο.
  2. Ρίχνεις το Campari, το σιρόπι ζάχαρης και τον χυμό και αναδεύεις ελαφρά.
  3. Γαρνίρεις με μία σφήνα πορτοκαλιού.

Tip: Το Garibaldi είναι ένα ποτό που αναβαθμίζεται αρκετά αν του προσδώσεις 'μεγαλύτερο' και πυκνότερο σώμα. Για να το πετύχεις αυτό, μπορείς να το χτυπήσεις στο σέικερ και να προσθέσεις στα υλικά ασπράδι αυγού, όπως συμβαίνει στην περίπτωση των sour cocktails.

Πηγή: esquire.com.gr

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Bars & Clubs

Μπορεί ένα μπαρ να έχει αστέρι Michelin;

Spoiler: Ναι, και το μιλανέζικο Moebius είναι μια τέτοια περίπτωση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
14/11/2024

Κορυφαίοι καλλιτέχνες από τη διεθνή ηλεκτρονική σκηνή στο "Bótoxe Athens"

Οι λάτρεις της ηλεκτρονικής μουσικής θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν sets και συνεργασίες από Second Story, Deerisland και Bun Xapa.

Πώς πετυχαίνουμε (και απολαμβάνουμε) το τέλειο Aperol Spritz;

Μία κουβέντα με τον Campari Academy Coordinator, Κωνσταντίνο Τσάτσο, σχετικά με το πορτοκαλί ποτό που κατακτά τον κόσμο της απόλαυσης.

Στο Proveleggios θα πας και για να πιεις

Η bar manager του Nolanverse, Πόπη Σεβαστού, κρατά σε σταθερή φόρμα την μπάρα του δημοφιλούς σποτ στον Κεραμεικό, δίνοντας έξτρα αφορμές επίσκεψης.

Οι "Two Schmucks" από την Βαρκελώνη είναι οι 'Cocktail Curators' της εβδομάδας στο "Bungalow 7"

Το σημαντικό καταλανικό σποτ καταλαμβάνει την μπάρα του δημοφιλούς bar restaurant της Αθηναϊκής Ριβιέρας, την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου.

Φυσικά και πίνουμε Aperol Spritz. Αλλά τι τρώμε με αυτό;

Ένας οδηγός μεγιστοποίησης της απόλαυσης για το πιο δημοφιλές απεριτίβο της εποχής μας, μαζί με φαγητό.

The Great Tuesday Club: "Avra" και "Noel" στήνουν το απόλυτο guest της Athens Bar Week

Τρεις ήπειροι, επτά bartenders της Four Seasons και μία μοναδική βραδιά.