Η ιστορία και η συνταγή του Irish Coffee

Ένα ζεστό, τονωτικό ρόφημα για τις κρύες ημέρες. Φυσικά, με ιρλανδικό ουίσκι.

Η ιστορία και η συνταγή του Irish Coffee

Kρύο, καιρός για Irish Coffee λοιπόν. Ο ιρλανδικός καφές είναι ένα από τα σημαντικότερα ποτά/ροφήματα στην ιστορία της ανθρωπότητας. Αυτό δεν αποτελεί υπερβολή αν σκεφτείς ότι περιλαμβάνει δύο από τις σημαντικότερες ουσίες που ποθεί σχεδόν κάθε ανθρώπινος οργανισμός: αλκοόλ και καφεΐνη. Το ελιτίστικο και ταυτόχρονα απλό beverage λοιπόν αποτελείται από (ιρλανδικό ασφαλώς) ουίσκι, ζεστό καφέ φίλτρου και ζάχαρη, με την κρέμα γάλακτος να συμπληρώνει ιδανικά το όλο δημιούργημα. 

Η ιστορία

Στα νοτιοδυτικά της Ιρλανδίας και στην κομητεία Λίμερικ λειτούργησε στα τέλη της δεκαετίας του 1930 το πρώτο αεροδρόμιο της χώρας, το Foynes, κοντά στην ομώνυμη πόλη. Σε αυτό, ο μετέπειτα εξαιρετικά δημοφιλής σεφ Joe Sheridan είχε -από το 1942- τα ηνία του εστιατορίου του αεροδρομίου.

Από το Foynes πραγματοποιούνταν τότε οι μοναδικές υπερατλαντικές πτήσεις και μάλιστα με υδροπλάνα, κάτι που σήμαινε πως οι επιβάτες θα έπρεπε να μεταφερθούν αρχικά με βάρκες προς τις προβλήτες αναχώρησης ή άφιξης. Αυτό σήμαινε ότι ήταν εκτεθειμένοι στις καιρικές συνθήκες του νησιού, που συνήθως περιελάμβαναν μπόλικο κρύο και βροχή. Πολύ συχνά δε, οι πτήσεις καθυστερούσαν ή ακυρώνονταν λόγω κακοκαιρίας και οι ταξιδιώτες διέμεναν στο αεροδρόμιο. Ένα κρύο βράδυ του 1943 λοιπόν, μία πτήση προς τη Νέα Υόρκη αναγκάστηκε να επιστρέψει στην ιρλανδική βάση, με το εστιατόριο να δέχεται οδηγία να προσφέρει σε όλους έναν ζεστό καφέ και φαγητό.

Ο δαιμόνιος Sheridan, θέλοντας να ανεβάσει το ηθικό όλων, προσέθεσε ιρλανδικό ουίσκι στον καφέ φίλτρου. Όταν ένας από τους επιβάτες τον ρώτησε αν πρόκειται για βραζιλιάνικο καφέ, πήρε την απάντηση: "Όχι, αυτός είναι ιρλανδικός καφές". Τα νέα κυκλοφόρησαν γρήγορα και έκτοτε ο Irish Coffee έγινε το επίσημο ρόφημα του Foynes, μέχρι το 1945, όταν και το αεροδρόμιο έκλεισε καθώς άνοιξε το αντίστοιχο (κανονικό) του γειτονικού Shannon. Ο Joe Sheridan αποφάσισε να κυνηγήσει την τύχη του στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού και βρέθηκε στο εστιατόριο Buena Vista του Σαν Φρανσίσκο. Ο ιδιοκτήτης Jack Koeppler είχε ακούσει για τον ιρλανδικό καφέ αλλά το προσωπικό του δεν μπορούσε να πετύχει ακριβώς τη γεύση. Έτσι προσέλαβε τον Sheridan για να γίνει σωστά η δουλειά. Ο Sheridan εργάστηκε για 10 χρόνια στο Buena Vista, μέχρι και τον θάνατό του, το 1962. Κατόρθωσε όμως να αφήσει "κληρονομιά" τη συνταγή του.

Η συνταγή

Υλικά

  • 2 μεζούρες ιρλανδικό ουίσκι
  • 5 μεζούρες καφές
  • 2 κ.γ. καστανή ζάχαρη
  • κρέμα γάλακτος

Εκτέλεση

  1. Ρίχνεις το ουίσκι, τον καφέ και τη ζάχαρη σε ένα ζεστό ποτήρι (για να πετύχεις το τελευταία αφήνεις για λίγα λεπτά ζεστό νερό εντός του).
  2. Ανακατεύεις και προσθέτεις ένα παχύ στρώμα από ελαφρώς χτυπημένη κρέμα γάλακτος - την τελευταία δεν την αναμειγνύεις με τα υπόλοιπα. 
  3. Δες ακόμη πώς θα φτιάξεις την αυθεντική Margarita, το απόλυτο Whiskey Sour, το πιο τονωτικό Black Russian και το νεότερο κλασικό cocktail Paper Plane.

Πηγή: esquire.com.gr

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Bars & Clubs

801 Rooftop Bar: Πειραιώτικο fine drinking με θέα το λιμάνι

Η ζωντανή ενέργεια του λιμανιού συναντά έναν κομψό χώρο με φροντισμένα ποτά και νόστιμο finger food.

Αστεράτες βραδιές O/Purist

Μη χάσετε τα πολύ καλοκαιρινά event O/Purist Starry Nights τις Πέμπτες του Ιουλίου σε αγαπημένα μπαρ της Αθήνας.

Το "Pathos" κάνει την Ίο clubbing προορισμό

Ξεκινώντας στις 22 Ιουλίου, περισσότεροι από 40 DJs θα περάσουν από τα decks του "Pathos Club".

Τα νέα μπαρ της Αθήνας

Εκείνα τα μέρη που εμφανίστηκαν στην πόλη τις τελευταίες ημέρες/ εβδομάδες/ μήνες και υπόσχονται να μας κρατήσουν ιδανική συντροφιά το καλοκαίρι.