Αυτές τις γιορτές, με την εστίαση ευτυχώς ανοιχτή, η ανάγκη για βόλτες με την παρέα μας είναι ακόμα μεγαλύτερη. Η πόλη λάμπει και είναι έτοιμη να στηρίξει τα νυχτοπερπατήματα μας και τα μαγαζιά, εξίσου οργανωμένα, έχουν γεμίσει στολίδια και έχουν "μαγειρέψει" τις συνταγές τους ώστε να βγάζουν αυτό το θερμό άρωμα των γιορτών.
Με αυτές τις μυρωδιές ξεκινάμε τη γιορτινή εξόρμηση από το εντυπωσιακό σκηνικό του "Upupa Epops" στα Πετράλωνα. Η γλυκύτατη αυλή του έχει μεταμορφωθεί σε σπίτι των ξωτικών με καρυοθραύστες, μπάλες, ζάρια και πιόνια, τα οποία κρέμονται σχεδόν παντού. Εδώ πίνουμε, μεταξύ άλλων, ένα πεντανόστιμο ζεστό Negroni με πινελιές από λικέρ φουντούκι και σοκολάτα και ένα πολύ ιδιαίτερο κοκτέιλ τύπου Americano: ο λόγος για το Inception, με αρώματα ιβίσκου, καπνού, αχλαδιού και τζίντζερ.
Παραδίπλα, στο Κουκάκι, το "Tiki Athens" δημιουργεί νέες πίνειν εμπειρίες προτείνοντας δύο πεντανόστιμα κοκτέιλ με βασικό twist δύο καινούργια ελληνικά ποτά-έκπληξη από τη νεοσύστατη ελληνική εταιρεία Pony and Jigger των bartenders Γιάννη Πέτρου Πετρή και Βασίλη Ρούσσου. Το Egg Nog ανεβάζει επίπεδο με την προσθήκη του Kernel, του μοναδικού spirit με πλούσια αρώματα από μαχλέπι, μοσχοκάρυδο, πικραμύγδαλο, φουντούκι, μπισκότο, τσουρέκι και καρύδα και το Gluhwein εμπλουτίζεται με το ελληνικό triple sec Daisy.
Κινούμαστε κοντά στο κέντρο με πρώτη στάση την οδό Πετράκη στο "Bar in front of the bar". Εκτός του ότι μόλις άνοιξε και το μέσα bar, το "Rumble in the Jungle", με κόνσεπτ μια ζούγκλα με fine drinking ποτά, που βγαίνουν από το εργαστήριο και για τις επόμενες ημέρες θα έχουν το δικό τους εορταστικό στιλ, στο έξω μαγαζί κάθε μέρα ετοιμάζουν κάποιο ζεστό και γιορτινό κοκτέιλ, όπως το πολύ καλό Mai tai με macadamia και μαχλέπι. Στο "The Clumsies" προετοιμάζονται για ένα δυνατό New Year’s Εve party, εστιάζοντας στη σαμπάνια και στα κοκτέιλ με φυσαλίδες που δίνουν ρυθμό στην απόλαυση και στη διάθεση.
To λαμπερό και ατμοσφαιρικό "Ipitοu the bar" εγκαινιάζει τον νέο του κατάλογο με πάρα πολλές must taste συνταγές, που ταιριάζουν γάντι στις γιορτές. Όπως το πειραγμένο Mai tai με mezcal, αρωματισμένο με butterscotch και σερβιρισμένο με κουλουράκι της τύχης ή το Οh my darling clementine με μανταρίνι, τόνκα, μαστίχα και τζιν. Επιπλέον, αυτή την περίοδο σερβίρουν ζεστό Aperol και Espresso martini, το αρωματικό Smashing pumpkin, με κολοκύθα, ρούμι, τζίντζερ και μοσχοκάρυδο και απογειώνουν το Christmas spirit με αφρώδη οίνο αρωματισμένο με χρωματιστές πιπεριές.
Για όσους θέλουν να θαυμάσουν τη festive πόλη από ψηλά το κατάλληλο σημείο είναι το στολισμένο "Manouka" στην Ερμού. Με ένα υπέροχα στολισμένο δέντρο, τζάκι και σπέσιιαλ μοσχοβολιστό Glühwein με Αγιωργίτικο, Metaxa, χυμό πορτοκαλιού, ελαιοσάκχαρα λεμονιού, κανέλα, γαρίφαλο, αστεροειδή γλυκάνισο, κάρδαμο, σκόνη τζίντζερ, μέλι, φλούδες πορτοκαλιού και λεμονιού.
Πριν αρχίσουμε να ανεβαίνουμε προς βόρεια, κάνουμε μια στάση στον ανανεωμένο γιορτινό "Gigifioggos", στο Περιστέρι, στη λίστα του οποίου βρίσκουμε μια σειρά από κοκτέιλ με γιορτινή αύρα: Δοκιμάστε το Grapes and Apples με ενισχυμένο ποτό σταφυλιού, λικέρ πράσινο μήλο και σιρόπι λευκού κρασιού. Στη Νέα Φιλαδέλφεια το "Old Dog" εγκαινίασε πρόσφατα τον νέο του κατάλογο κοκτέιλ και ξεκινάει τις food pairing Τετάρτες. Σε ό,τι αφορά τις Xmas μείξεις, μας περιμένει ένα εξαιρετικό Rumish coffee με αλμυρή καραμέλα και ρούμι και ένα πολύ ιδιαίτερο ζεστό με τζιν, τσάι earl grey και μέλι.
Ακόμα πιο βόρεια, στο μαγευτικό γιορτινό "Artisanal" στην Κηφισιά, την παράσταση κλέβει το ζεστό homemade Glühwein με ελληνικό Merlot, βανίλια, ελληνικό λικέρ μπαχαρικών, μανταρίνι, κανέλα και αποξηραμένο πορτοκάλι για γαρνιτούρα.
Για την τελευταία στάση καταλήγουμε νότια, στο "Spoiled", όπου η βραβευμένη ομάδα έχει δημιουργήσει δύο κοκτέιλ ειδικά για τις γιορτές, που αξίζουν μια επίσκεψη μέχρι τη Δάφνη. Το Sherlock's toddy με βάση το τζιν βγάζει ωραίες νότες μήλου, τζίντζερ, καραμέλας και κανέλας και το Ellies hot sangria ξεχωρίζει με τα φοβερά αρώματα σπιτικού γλυκού βερμούτ και φουντουκιών.