Τα τελευταία δέκα χρόνια ζούμε στον αστερισμό των «cocktails and dreams». Η ελληνική bartending σκηνή μετά το πρώτο μεγάλο άλμα συνεχίζει να ανεβαίνει και να εκπλήσσει την παγκόσμια spirit κοινότητα, ακολουθώντας όχι μόνο με επιτυχία κάθε νέα τάση, αλλά διαμορφώνοντας από την αρχή καινούργιες. Αν κάνουμε μια σύντομη ιστορική αναδρομή στις μπάρες, θα δούμε ότι περάσαμε από τις κλασικές μείξεις στα ευφάνταστα, περίτεχνα signature cocktails, στις υψηλές τεχνικές των ζυμώσεων και των μαγειρεμάτων, κι από κει στις βιώσιμες πρακτικές και στην κυριαρχία των aperitivo και των κοκτέιλ με χαμηλό αλκοόλ. Σήμερα, κάνοντας εκ νέου τις βόλτες μας στις μπάρες, βλέπουμε μια έντονη επιστροφή σε καθιερωμένες θρυλικές μείξεις που αναβιώνουν και πειράζονται από τους mixologists. Ανάμεσά τους κάποιες πρωταγωνιστούν και είναι οι αγαπημένες, όχι μόνο των bartenders, αλλά και των καταναλωτών. Ιδού το top 5!
Ποιος δεν πίνει Gin tonic;
Σε μια μεγάλη παρέα, αποκλείεται να μην υπάρχει ένας που να παραγγείλει το κλασικό κι αγαπημένο Gin tonic. Όσο απλή φαίνεται αυτή η μείξη, άλλες τόσες εντυπωσιακές παραλλαγές εντοπίζουμε, με εναλλαγές σε διαφορετικές ετικέτες τζιν και τόνικ, σε τρόπους σερβιρίσματος, από ποτήρια σωλήνες έως balloon, όσο και σε ευφάνταστες γαρνιτούρες. Tα ενημερωμένα μπαρ αφιερώνουν ξεχωριστή κατηγορία σε κλασικά, προχωρημένα και perfect serve Gin tonic. Για παράδειγμα, στο «Λοκάλι» έκλεψε την παράσταση το Mahalo, μια εκδοχή με μοσχοβολιστό άρωμα μάνγκο και τσίλι, ενώ στο «Frater and Soror» ξεδιπλώνεται μια μεγάλη σειρά επιλογών με αβανταδόρικη παλέτα φρούτων και βοτάνων.
Η κρυφή γοητεία της Paloma
Η έκπληξη των δύο τελευταίων ετών είναι η Paloma. Το μεξικάνικο κοκτέιλ εκτοξεύτηκε ξαφνικά, διεκδικώντας μεγάλο μέρος του κοινού της Μargarita και ανεβάζοντας την αμφιλεγόμενη σε αποδοχή τεκίλα. Το μυστικό της κρύβεται στο φλερτ ανάμεσα στην τεκίλα και το ροζ γκρέιπφρουτ, το οποίο εκμεταλλεύτηκαν οι Στέλιος Παπαδόπουλος και Γιώργος Καβακλής του «Barro Negro», όπου βρίσκουμε μία από τις καλύτερες της πόλης – σφραγίδα εγγύησης αν αναλογιστούμε ότι είναι το νέο ελληνικό entry στα 50 καλύτερα μπαρ του κόσμου. Πολύ καλός στην Paloma είναι επίσης ο Σπύρος Πανόπουλος, ο ιδιοκτήτης του «Λάλου» στον Νέο Κόσμο.
Το σοφιστικέ Negroni
Ο Εmilio Negroni κατάφερε, ισορροπώντας ανάμεσα στο τζιν, το βερμούτ και το bitter, να δημιουργήσει μια μείξη που έφερε στο προσκήνιο τα πικρά στιβαρά ποτά και τα καθιέρωσε, εξοστρακίζοντας τα γλυκόξινα. Στα μπαρ της Αθήνας έχει την τιμητική του και αποδίδεται με πολλούς θελκτικούς τρόπους. Στο «42.Barstronomy» το έχουμε γευτεί ανθρακωμένο με την αρωματική φρεσκάδα της φράουλας και του θυμαριού, στο «Bar in front of the bar» ανακαλύψαμε το πρωτότυπο twist με Mezcal, ρίγανη και λιαστή ντομάτα και στο «Peek a Bloom» ξεχωρίσαμε την ελληνική πινελιά του Ηλία Τσιάβλη με το homemade βερμούτ από κρασί Vinstanto.
Το πρωτότυπο πάθος του Bloody Mary
Αυτό το μπαχαρένιο κοκτέιλ με τον δυνατό γευστικό χαρακτήρα της ντομάτας αυξάνει τους οπαδούς του. Πρόκειται για ένα κοκτέιλ φαγητού, που ταιριάζει με πολλά πιάτα. Master στις πειραγμένες και συναρπαστικές εκτελέσεις κατέχει η Μαίρη Ταλαιπώρου στο «Nikkei», όπου και κάθε χρονιά παρουσιάζει μια νέα πρόταση από ένα διαφορετικό Bloody Mary. Η φετινή εκδοχή το Ayahhasca είναι πεντανόστιμη: ανάμεσα στα συστατικά του εκπλήσει η προσθήκη του Campari Cask Tales, που ενισχύει αρωματικά και γευστικά την βότκα, καθώς και η προσθήκη μάνγκο, παντζαριού καθώς και πορτοκαλί και naked τομάτας που δένουν μεταξύ τους, αφήνοντας μια μεγάλη και ευχάριστη επίγευση. Πολύ ενδιαφέρον έχει επίσης η βερσιόν που πίνουμε στο νεοαφιχθέν πειραιώτικο «Uncle Tan's», όπου ο Μάριος Φιλιππίδης και ο Θωμάς Δημούτσικος τού έχουν δώσει μια ταιριαστή ασιατική πινελιά.
The era of Spritz
Μάλλον διανύουμε την εποχή του Spritz. Τα aperitivi ήρθαν για να μείνουν και να αλλάξουν τις καθημερινές μας συνήθειες στο αλκοόλ. Πιο ελαφριά, παιχνιδιάρικα και bubbly πίνονται από νωρίς και φιγουράρουν σχεδόν σε όλες τις λίστες. Στο δικό μας σαφάρι ξεχωρίσαμε από τον νέο κατάλογο του «Gigifioggos» το Peach Spritzer του Άρη Χατζηαντωνίου. Σε αυτή την ιδιαίτερη περίπτωση κοκτέιλ, το στιβαρό κονιάκ φρεσκάρεται με ροδάκινο και δεντρολίβανο και το αποτέλεσμα είναι πολύ γευστικό. Ωραία, ισορροπημένη και ευχάριστη είναι η βερσιόν του Manouka Spritz, στο ομώνυμο wine restaurant της Ερμού, από το σέικερ του Γιάννη Πίσσα, με πρωταγωνιστές τα εσπεριδοειδή και το κεράσι. Τέλος, ο νεοεμφανιζόμενος bartender Ανδρέας Λεβιτίκος σερβίρει στο «Bartesera» ένα γοητευτικό Spritz με νότες φράουλας, ροδάκινου και κερασιού.