Το πρώτο pop up μπαρ στην Ελλάδα με «πράσινες» ευαισθησίες

Από το κίνημα του sustainability στο «πράσινο» πίνειν του πρώτου Eco bar στην Ελλάδα.

Το πρώτο pop up μπαρ στην Ελλάδα με «πράσινες» ευαισθησίες

Μπορεί ένα bar να λειτουργεί με πλήρη οικολογική συνείδηση; Το πράσινο μπαρ που επισκεφτήκαμε στο φετινό Athens Bar show απαντάει θετικά και μας δείχνει το δρόμο για νέες πίνειν πρακτικές που σέβονται και δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον. Ιδού οι λεπτομέρειες του «green drinking»...

Η βόλτα μας στο Athens Bar Show 2021 έβγαλε πολλά λαβράκια, από τα νέα spirits cocchi extra dry, μαστίχα Axia και τη νέα σειρά της Bacardi, τις πρωτοεμφανιζόμενες στην ελληνική αγορά εταιρείες Alexandrion και Live and Wander με ολοκληρωμένη σειρά luxury προιόντων, μέχρι τις ενδυναμωμένες τάσεις, που συζητήθηκαν στα masterclasses και αφορούσαν, από τη μια, την επιπλέον εξάπλωση του aperitivo, με χαμηλό ή καθόλου αλκοόλ και, από την άλλη, την ουσιαστική άνοδο του sustainability.

Στα πλαίσια του τελευταίου, του κινήματος δηλαδή της βιωσιμότητας στα μπαρ, από την θεωρία περάσαμε στην πράξη εντοπίζοντας το πρώτο οικολογικό μπαρ στην Ελλάδα διαμορφωμένο από την βότκα Stoli. Καταρχάς το eco bar είναι πανέμορφο και, όπως μας είπε ο Δημήτρης Ανδρέου, Group brand manager του Καρούλια, η λειτουργία του βασίζεται εξολοκλήρου στην ηλιακή ενέργεια. Είναι μεγάλο βήμα εξέλιξης αν αναλογιστούμε ότι η εφαρμογή οικολογικών μέτρων ξεκίνησε με μικρότερους ενναλακτικούς τρόπους, όπως τα χάρτινα καλαμάκια.

Το πρώτο pop up μπαρ στην Ελλάδα με «πράσινες» ευαισθησίες - εικόνα 1

Σήμερα περισσότερο από ποτέ είναι φανερή η ανάγκη του πλανήτη για φροντίδα και προστασία και τέτοια project είναι παραπάνω από ευπρόσδεκτα. Ειδικά δε όταν η πράσινη λογική δεν περιορίζεται μόνο στην πηγή ενέργειας, αλλά προχωράει πιο βαθιά, στα υλικά με τα οποία κατασκευάζεται το μπαρ αλλά και αυτά με τα οποία σερβίρει. Στην πρώτη περίπτωση έχουμε την χρήση ανακυκλώσιμων πρώτων υλών, κυρίως υπολειμμάτων από πεπιεσμένο ξύλο, και στη δεύτερη πάλι ανακυκλώσιμα συστατικά, όπως η περίπτωση του bar kit από βιοδιασπώμενο μπαμπού, που περιέχει barmat, αναδευτήρα, βάση για το μενού, επιφάνεια κοπής και θήκη για τις χαρτοπετσέτες. Εδώ αξίζει να προσθέσουμε ότι εκτός από την προσφορά στη φύση, ανεβάζει επίπεδο και στην αισθητική με ένα όμορφο, αρμονικό και μοντέρνο αποτέλεσμα.

Μέσα σε ένα πράσινο μπαρ έχεις περισσότερες Zero Waste απαιτήσεις στην παραγωγή των cocktails όσο και των σερβιρισμάτων. Στο Eco Bar της Stoli ανακαλύψαμε από τον διάσημο bartender Giacomo Giannotti και την ομάδα του μια ακόμα eco καινοτομία για την αξιοποίηση των υλικών και την μηδενική φύρα. Πρόκειται για μια πρωτοποριακή τεχνική που επιτρέπει στα υπολείμματα του μπαρ, αφού αποξηραθούν και μετατραπούν σε πάστα κεριού, να χρησιμοποιηθούν ως εντυπωσιακά σουβέρ. Στο ίδιο πλαίσιο, για πρώτη φορά στην χώρα μας, είδαμε και μια μοναδική συσκευή η οποία μετατρέπει τα άχρηστα γυάλινα μπουκάλια σε άμμο και από εκεί σε κεραμικά μπολ, βάζα ακόμα και άλλα σκεύη.

Το πρώτο pop up μπαρ στην Ελλάδα με «πράσινες» ευαισθησίες - εικόνα 2

Η τελική πινελιά στο concept είναι τα φυτά που πλαισιώνουν το χώρο, διάφορα φρέσκα βότανα, όπως θυμάρι, ρίγανη, δεντρολίβανο, τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν στις συνταγές ή να γίνουν γαρνιτούρες.

Όπως φαίνεται το εγχείρημα είναι μελετημένο και υλοποιήσιμο και ανοίγει νέους ορίζοντες στην κατασκευή περισσότερο φιλικών μαγαζιών στον πλανήτη και στον άνθρωπο. Είμαστε σίγουροι ότι αυτό ήταν μόνο η αρχή και περιμένουμε να αρχίσουν να ξεφυτρώνουν όλο και περισσότερα eco bar.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Bars & Clubs

Μπορεί ένα μπαρ να έχει αστέρι Michelin;

Spoiler: Ναι, και το μιλανέζικο Moebius είναι μια τέτοια περίπτωση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
14/11/2024

Κορυφαίοι καλλιτέχνες από τη διεθνή ηλεκτρονική σκηνή στο "Bótoxe Athens"

Οι λάτρεις της ηλεκτρονικής μουσικής θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν sets και συνεργασίες από Second Story, Deerisland και Bun Xapa.

Πώς πετυχαίνουμε (και απολαμβάνουμε) το τέλειο Aperol Spritz;

Μία κουβέντα με τον Campari Academy Coordinator, Κωνσταντίνο Τσάτσο, σχετικά με το πορτοκαλί ποτό που κατακτά τον κόσμο της απόλαυσης.

Στο Proveleggios θα πας και για να πιεις

Η bar manager του Nolanverse, Πόπη Σεβαστού, κρατά σε σταθερή φόρμα την μπάρα του δημοφιλούς σποτ στον Κεραμεικό, δίνοντας έξτρα αφορμές επίσκεψης.

Οι "Two Schmucks" από την Βαρκελώνη είναι οι 'Cocktail Curators' της εβδομάδας στο "Bungalow 7"

Το σημαντικό καταλανικό σποτ καταλαμβάνει την μπάρα του δημοφιλούς bar restaurant της Αθηναϊκής Ριβιέρας, την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου.

Φυσικά και πίνουμε Aperol Spritz. Αλλά τι τρώμε με αυτό;

Ένας οδηγός μεγιστοποίησης της απόλαυσης για το πιο δημοφιλές απεριτίβο της εποχής μας, μαζί με φαγητό.

The Great Tuesday Club: "Avra" και "Noel" στήνουν το απόλυτο guest της Athens Bar Week

Τρεις ήπειροι, επτά bartenders της Four Seasons και μία μοναδική βραδιά.