Η αναγέννηση της Κυψέλης μέσα από τα νέα στέκια της

Η πάλαι ποτέ αριστοκρατική και στη συνέχεια παραμελημένη συνοικία της Αθήνας, έχει μπει για τα καλά στην επόμενη, καλύτερη φάση της με τα στέκια της πολλαπλασιάζονται διαρκώς.

Η αναγέννηση της Κυψέλης μέσα από τα νέα στέκια της

Οι πρώτες μου βόλτες στη Φωκίωνος Νέγρη ήταν πριν από δεκαπέντε χρόνια περίπου, όταν ως φοιτήτρια ήθελα να γνωρίσω όλες τις γειτονιές του κέντρου. Στον εικοσάχρονο εαυτό μου, τα στέκια της Κυψέλης –με ελάχιστες εξαιρέσεις– φάνταζαν ξεπερασμένα σε σχέση με τα αντίστοιχα άλλων περιοχών, αρκετά ανεβασμένων εκείνον τον καιρό, όπως τα Εξάρχεια, του Ψυρρή και το Γκάζι.

Η αναγέννηση της Κυψέλης μέσα από τα νέα στέκια της - εικόνα 1
Ο πεζόδρομος της Φωκίωνος ανανεώνεται με φρέσκα στέκια.

Πλέον, αν μπορούμε να πούμε ότι μια γειτονιά έχει αναγεννηθεί από τις στάχτες της, αυτή σίγουρα είναι η Κυψέλη, αφού σήμερα θεωρείται μία από τις πιο κουλ του κέντρου. Πλέον βρίσκεται σε σταθερά ανοδική πορεία, στεγάζοντας αξιόλογες προτάσεις εξόδου για όλη την ημέρα. Ειδικά τα τελευταία δύο χρόνια είδαμε τις κλασικές της πιάτσες να ανανεώνονται με νέα στέκια, αλλά και ενδιαφέροντα πρότζεκτ να δίνουν ζωή σε «ανεξερεύνητες» μέχρι πρότινος γωνιές της περιοχής.

Η αναβίωση της Φωκίωνος

Η αναγέννηση της Κυψέλης μέσα από τα νέα στέκια της - εικόνα 2
Το «Amalur» έφερε έθνικ χρώμα στην Φωκίωνος.

Ο φαρδύς πεζόδρομος της Φωκίωνος Νέγρη με το πυκνό πράσινο είναι αδιαμφισβήτητα ένας από τους ωραιότερους της Αθήνας, όπου συνυπάρχουν αρμονικά το παλιό με το καινούργιο και οι καφετέριες από τη δεκαετία του ’90 γειτνιάζουν με μαγαζιά που έφεραν αέρα ανανέωσης στην περιοχή. Ένα από αυτά είναι και το «Amalur» (2108820756), που πριν από ένα χρόνο, με τα χρωματιστά σημαιάκια και τα λαμπιόνια του, έδωσε έθνικ χρώμα στον πεζόδρομο. Ανοίγει από το πρωί για καφέ και brunch, ενώ το βράδυ την τιμητική τους έχουν τα κοκτέιλ και οι διαλεχτές ετικέτες κρασιού.

Η αναγέννηση της Κυψέλης μέσα από τα νέα στέκια της - εικόνα 3
Το αδερφάκι του «Dope» στη Φωκίωνος.

Στον ίδιο πεζόδρομο, θα βρεις και επιτυχημένους γνώριμους από άλλες περιοχές της Αθήνας, όπως το «Fabrica de Vino» (2108668775), το γνωστό στέκι για κρασί και φαγητό, το οποίο πέρσι άφησε τη γειτονιά των Εξαρχείων για χάρη της Κυψέλης, ενώ σίγουρα το μάτι σου θα πέσει και στην έντονη, κίτρινη πρόσοψη του «Dope» (2103215209), που εδώ και ένα μήνα άνοιξε το δεύτερο σπίτι του στη Φωκίωνος. Το αγαπημένο coffee roastery της οδού Βύσσης καβουρδίζει καθημερινά εκλεκτές ποικιλίες καφέ, τις οποίες πλέον μπορείς να απολαύσεις και στον νέο, λιλιπούτειο χώρο του. Θα τις συνοδεύσεις με φρεσκοφουρνισμένα γλυκά, όπως τα ξακουστά του cinnamon rolls, ή με ένα χορταστικό σάντουιτς και αργά το απόγευμα θα καθίσεις στα τραπεζάκια του στον πεζόδρομο για ένα ελαφρύ απεριτίβο ή μια μπίρα από ελληνικές μικροζυθοποιίες.

Το φαινόμενο της πλατείας Αγίου Γεωργίου

Η αναγέννηση της Κυψέλης μέσα από τα νέα στέκια της - εικόνα 4
Τα μπέργκερ του «Μπούφαλου» είναι από τα καλύτερα της πόλης.

Η πλατεία με τα φημισμένα στέκια μέσα στην πανδημία εξελίχθηκε σε ένα από τα πιο hot σημεία της πόλης. Πριν από περίπου ένα χρόνο προσγειώθηκε εδώ το «Μπούφαλο» (Επτανήσου 13, 2108238082), όπου μπορείτε να δοκιμάσετε ένα από τα καλύτερα μπέργκερ της πόλης –όλα τα υλικά του παρασκευάζονται στην κουζίνα του, εκτός από το ψωμί, το οποίο το προμηθεύονται φρέσκο από το φούρνο της γειτονιάς–, αλλά και χορταστικά σάντουιτς αμερικανικού τύπου και άλλα πιάτα από την comfort κουζίνα του, που μπορείς να τα συνδυάσεις με μπίρα, κρασί ή κοκτέιλ. Πρόσφατα άνοιξε παραδίπλα έναν δεύτερο χώρο, στον οποίο σερβίρει καφέ και brunch.

Η αναγέννηση της Κυψέλης μέσα από τα νέα στέκια της - εικόνα 5
Στο «Let it bee» δίνουν έμφαση στα προϊόντα μικρών παραγωγών.

Ακριβώς από πίσω και σε απόσταση αναπνοής από την πλατεία, θα βρεις το επίσης νέο, μικρό «Let it bee» (Επτανήσου 13, 2108257110), το οποίο έχει γίνει γνωστό για τα εξαιρετικά του προϊόντα από Έλληνες μικρούς παραγωγούς. Καθημερινά προμηθεύεται φρέσκες, γλυκές και αλμυρές δημιουργίες της οικογένειας Παπασπύρου, όπως τάρτες και πάστες με φρούτα εποχής, χειροποίητες σοκολάτες και μπάρες δημητριακών, αλμυρές τάρτες και χειροποίητες πίτες. Μπορείς να τα συνδυάσεις με εκλεκτές ποικιλίες καφέ, βιολογικά βότανα ή με κάποιο ποτό από την ενημερωμένη κάβα του. Εξαιρετικά είναι και τα κοκτέιλ απεριτίβο, τα οποία βασίζονται σε αυθεντικές, ιταλικές συνταγές.

Εμπνευσμένα στέκια ζωντανεύουν τη γειτονιά

Η αναγέννηση της Κυψέλης μέσα από τα νέα στέκια της - εικόνα 6
Shopping και καφές συνδυάζονται στο «Kick».

Τον τελευταίο χρόνο είδαμε να ξεπηδούν σημεία αναφοράς σε πιο ήσυχες γωνιές της Κυψέλης, όπως το «Kick» (Σποράδων 26, 2111190369), ένας ντιζαϊνάτος πολυχώρος για καφέ και shopping, ο οποίος άνοιξε πέρσι σε ένα ήσυχο στενό κοντά στη Δημοτική Αγορά. Βασικός σκοπός του είναι να προωθήσει ελληνικά fashion brands, ενώ παράλληλα να προσφέρει νόστιμες γλυκές και αλμυρές λιχουδιές από ντόπιους bakers, καφέ από εξαιρετικά χαρμάνια και ενδιαφέρουσες ετικέτες μπίρας από ελληνικές μικροζυθοποιίες. Ένα ακόμα στέκι που άνοιξε την προηγούμενη χρονιά είναι οι «Σκληρές Ινδίες» (Σπετσών 11Α, 2108836321). Στον μίνιμαλ χώρο του με τη bauhaus αισθητική, πετυχαίνεις από live μουσικές μέχρι βιβλιοπαρουσιάσεις, ενώ θα το επισκεφτείς από νωρίς το πρωί για να πιεις καφέ, να ξεφυλλίσεις περιοδικά και να μείνεις μέχρι το βράδυ για ποτό και καλές μουσικές.

Η αναγέννηση της Κυψέλης μέσα από τα νέα στέκια της - εικόνα 7
Πρωινό που σου φτιάχνει τη διάθεση στο «The Morning sweetie».

Πριν από ένα μήνα, ακριβώς πίσω από τη Δημοτική Αγορά, εμφανίστηκε το «The Morning Sweetie» (Ζακύνθου 13, 2117354924), ένα ζεστό και φωτεινό all day breakfast cafe, όπου τα αρώματα των φρεσκοφουρνισμένων παρασκευών σού φτιάχνουν απευθείας τη διάθεση. Καθημερινά, ετοιμάζουν γλυκές και αλμυρές δημιουργίες με φρέσκα υλικά που προμηθεύονται από το μανάβικο της γειτονιάς. Συνδύασε τον καφέ με ένα μπριοσάκι με αχλάδι, ανθότυρο και μέλι ή με αμερικάνικο cheesecake με μαρμελάδα πορτοκάλι, το οποίο ήδη έχει γίνει ανάρπαστο.

Η αναγέννηση της Κυψέλης μέσα από τα νέα στέκια της - εικόνα 8
Οι χειροποίητες τάρτες του «Williwaw».

Στο ισόγειο μιας πολυκατοικίας του ’60, στο νούμερο 69 της οδού Κερκύρας, εγκαταστάθηκε το καλοκαίρι το «Williwaw» (2108220745). Δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στον καφέ και, εκτός από τις single origin ποικιλίες, σερβίρουν και ένα δικό τους blend, το οποίο καβουρδίζεται αποκλειστικά γι’ αυτούς. Όπως μας λένε: «Έχει το άρωμα που αναδύει το χώμα μετά την πρώτη βροχή». Θα συνδυάσεις τον καφέ με κλασικά γλυκά, όπως μηλόπιτα και πάστα φλόρα, ή με σάντουιτς σε φρέσκο προζυμένιο, πολύσπορο ψωμί.

Νέα πιάτσα στην Αγία Ζώνη

Η αναγέννηση της Κυψέλης μέσα από τα νέα στέκια της - εικόνα 9
Ο πεζόδρομος της Αγίας Ζώνης μεταμορφώνεται σε μια νέα, πολλά υποσχόμενη πιάτσα.

Ο ήσυχος πεζόδρομος της Αγίας Ζώνης άρχισε να αποκτά ζωή από την περασμένη άνοιξη, όταν εγκαταστάθηκε εκεί το «Bateau Ivre» (2108663976), ένα γουστόζικο cocktail-bistro που σερβίρει από το πρωί καλό καφέ και brunch κάτω από τον μεγάλο πλάτανο. Θα δοκιμάσεις οπωσδήποτε τα καλοφτιαγμένα, κλασικά κοκτέιλ του και θα τα συνδυάσεις με πιάτα από λαχματζούν μέχρι σεβίτσε.

Η αναγέννηση της Κυψέλης μέσα από τα νέα στέκια της - εικόνα 10
Στο «Bateau Ivre» θα συνδυάσεις ένα Bloody Mary με σεβίτσε.

Το καλοκαίρι άνοιξε και το «Παπιγιόν Project» (2108672040), ένα μαγαζί που πουλά second hand φυτά, ενώ τους επόμενους μήνες αναμένεται να εγκαινιάσει εδώ το δεύτερό του σπίτι το επιτυχημένο εστιατόριο «Σεϋχέλλες» του Μεταξουργείου, προετοιμάζοντάς μας για μία νέα πιάτα εν τη γενέσει.

Περισσότερες πληροφορίες

Kick

Σποράδων 26, Κυψέλη
  • Bars

Williwaw café & Canteen

Κερκύρας 69, Kυψέλη
  • Bars

Morning Sweetie (The)

Ζακύνθου 13, Κυψέλη
  • Bars

Dope Roasting

Φωκίωνος Νέγρη 49, Κυψέλη
  • Bars

Bateau Ivre

Αγίας Ζώνης 8, Κυψέλη
  • Bars

Let it bee

Επτανήσου 13, Κυψέλη
  • Bars

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Bars & Clubs

Τα πιο δημοφιλή ποτά του πλανήτη αυτή τη στιγμή

Όλα όσα έδειξε η έγκριτη λίστα του Drinks International για το 2024.

Το Monkey Shoulder αναζητά τους καλύτερους bartenders

Το Ultimate Bartender Championship έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Oliver Hunteman και Νick Warren έρχονται αυτό το ΣΚ στο "Bolivar"

Ο Μάης ξεκινά γεμάτος χορό στην παραλιακή.

Για bar hopping στη Λευκωσία

Η πρωτεύουσα της Κύπρου διαθέτει μια μπαρ σκηνή, με εντελώς δικά της χαρακτηριστικά και μπόλικες πινέζες που σερβίρουν κάτι παραπάνω από καλοφτιαγμένα ποτά.

WORLD OF Beer: Ετοιμάσου για 3 ημέρες γεμάτες μπίρα, μουσική και διασκέδαση!

Από τις 10 έως τις 12 Μαΐου 2024, ζήσε από κοντά τη μοναδική εμπειρία του μεγαλύτερου φεστιβάλ μπίρας στην Ελλάδα και απόλαυσε αμέτρητα είδη μπίρας από τις καλύτερες ζυθοποιίες της Ελλάδας και του εξωτερικού.