Ποια είναι η δυναμική των ελληνικών spirits;

Ρωτήσαμε την Άννα Μεταξά και τον Στέλιο Παπαδόπουλο με αφορμή τη συμμετοχή τους στην κριτική επιτροπή του νέου διαγωνισμού Aegean Cocktails & Spirits.

Ποια είναι η δυναμική των ελληνικών spirits;

Φέτος στην μπάρα του αμοργιανού «Τζιτζικιού» ακούσαμε για πρώτη φορά τον κόσμο να ζητάει επώνυμα ελληνικά ποτά για straight δοκιμές, να επιλέγει κλασικές μείξεις με βάση εγχώρια spirits και να προτιμά συνταγές με τοπικά προϊόντα. Το κίνημα του localization φαίνεται ότι έχει βρει το βηματισμό του και υποστηρίζεται με δημιουργικό τρόπο από τους επαγγελματίες του κλάδου, τόσο παραγωγούς όσο και mixologists. Οι πρώτοι δημιουργούν, εξελίσσουν και ανανεώνουν κλασικά και μη ποτά: τσίπουρο και ούζο αναβαθμίζονται ολοκληρωτικά, από τη συνταγή μέχρι το packaging, τεντούρα, μαστίχα και κίτρο δηλώνουν το «παρών», ενώ εμφανίζονται νέοι παίκτες με αναπάντεχο άρωμα Ελλάδας, όπως τα τζιν και τα βερμούτ.

Δυνατός σύμμαχος στην εξωστρέφεια των ελληνικών ποτών στάθηκε εξ αρχής η δράση του Diffords Guide Greece, Aegean Cocktails & Spirits, με ενέργειες όπως το Tinos food paths, εξειδικευμένες εκθέσεις και πρόσφατα τον ομώνυμο καινοτόμο διαγωνισμό, που θα πραγματοποιηθεί στις 26 Σεπτεμβρίου στον Φάρο του «Νιάρχος». Δύο από τους κριτές του διαγωνισμού μάς δίνουν μια εικόνα για τη θέση και την εξέλιξη των ελληνικών spirits και τη σημασία του διαγωνισμού ανάδειξής τους.

Άννα Μεταξά, brand ambassador Macallan

Ποια είναι η δυναμική των ελληνικών spirits; - εικόνα 1
Η Άννα Μεταξά, brand ambassador του Macallan, ξεχωρίζει τις εκλεπτυσμένες νότες των Greek spirits

«Το πρότζεκτ είναι αξιοθαύμαστο, όπως αποδεικνύει η ανταπόκριση των επαγγελματιών από όλη την Ελλάδα. Πιστεύω ότι τόσο τα αποστάγματα όσο και τα διάφορα λικέρ ή οποιοδήποτε υλικό αναδεικνύει την τοπικότητα ως συστατικό ή συνοδευτικό ενός ποτού, μπορούν να κατακτήσουν τον παγκόσμιο χάρτη. Φυσικά, ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος και χρειάζεται προσήλωση στο στόχο. Αλλά όπως το ελληνικό κρασί βρίσκει σιγά σιγά τη θέση του στις διεθνείς λίστες, έτσι και τα κοκτέιλ ανά τον κόσμο θα έχουν την επιλογή του ελληνικού στοιχείου.

Νομίζω η άνοδός τους είναι συνδυασμός συγκυριών, ωριμότητας και αυτοπεποίθησης. Οι bartenders πλέον γνωρίζουν πολλά και πειραματίζονται, οι παραγωγοί είναι πιο ανοιχτοί στο να ακούσουν και επομένως πιο εξωστρεφείς. Επίσης, οι καταναλωτές είναι πλέον έτοιμοι να υποστηρίξουν τα ντόπια προϊόντα, ξεπερνώντας σιγά σιγά την αντίληψη πως η Ελλάδα παράγει μόνο χύμα κρασί και μουσακά.

Ποια είναι η δυναμική των ελληνικών spirits; - εικόνα 2
Το τζιν Mataroa μεταδίδει Ελλάδα στις διεθνείς μπάρες

Είμαι σίγουρη ότι κάθε παραγωγός έχει κάνει την έρευνά του προτού επιχειρήσει σε αυτό τον τομέα, επιλέγοντας συνειδητά πώς προχωρά. Ως καταναλωτής, αυτό που θα ήθελα να βλέπω περισσότερο είναι προϊόντα που διηγούνται μια ιστορία και προσφέρουν μια διαφορετική γευστική εμπειρία. Είναι θέμα ποιότητας και όχι ποσότητας, επομένως ας εστιάσει ο καθένας στα δυνατά του σημεία. Έχουμε πιο πολλά να προσφέρουμε απ’ όσα νομίζουμε».

Στέλιος Παπαδόπουλος, global brand ambassador Jose Cuervo, συνιδιοκτήτης «Barro Negro»

Ποια είναι η δυναμική των ελληνικών spirits; - εικόνα 3
Ο Στέλιος Παπαδόπουλος, global brand ambassador της Jose Cuervo, εμπιστεύεται τις δυνατότητες των τοπικών spirits

«Το Aegean Cocktails & Spirits είναι ο πρώτος ελληνικός διαγωνισμός με τόσο υψηλές προδιαγραφές. Νιώθω πραγματικά πολύ χαρούμενος που είμαι μέρος του και που καλούμαστε να βάλουμε το δικό μας λιθαράκι σε αυτό το θεσμό, με στόχο να εκπαιδεύσει το κοινό και να του συστήσει τον κόσμο των ελληνικών αποσταγμάτων. Οι συμμετοχές είναι πάρα πολλές, δημιουργικές και με όρεξη. Αυτό υποδηλώνει τη διάθεση των bartenders να εντρυφήσουν στα τοπικά αποστάγματα και να δημιουργήσουν με αυτά.

Τα ελληνικά αποστάγματα, αν και παρεξηγημένα, είναι μέρος της κληρονομιάς, της καθημερινότητάς και της ιστορίας μας. Χάρη στο πάθος κάποιων ανθρώπων, όμως, βλέπουμε εξέλιξη και στο παραγωγικό και στο επικοινωνιακό κομμάτι. Επανέρχονται στο προσκήνιο άξια σεβασμού και ανταγωνισμού. Σίγουρα υπάρχει χώρος για μεγαλύτερη εξέλιξη, αλλά είναι στο χέρι μας να τα υποστηρίξουμε, προβάλλοντάς τα και αντιλαμβανόμενοι τις αξίες και την ιστορία τους.

Ποια είναι η δυναμική των ελληνικών spirits; - εικόνα 4
Το βερμούτ Veroni είναι αποτέλεσμα της οικογενειακής συνταγής του Κυρ Γιάννη και… αγάπης

Η άνοδός τους οφείλεται κυρίως στο μεράκι και στην αγάπη των αποσταγματοποιών και όσων δουλεύουν καθημερινά γι’ αυτά. Μπορεί να είναι λίγοι, αλλά πιστεύουν στις δυνατότητές τους και επενδύουν πολύ χρόνο, κονδύλια και διάθεση παρά τις δυσκολίες. Στα μπαρ έχουν ήδη σημαντική θέση και κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος, αλλά αυτό εξαρτάται από το χρόνο που θα διαθέσουμε για να καταλάβουμε τη δυναμική και την αξία τους.

Στην Ελλάδα, ο κλάδος μας έχει πολλούς έμπειρους επαγγελματίες. Αυτοί θα πρέπει να υποστηριχθούν ώστε να γίνουν πρεσβευτές των τοπικών spirits. Αξίζει να δουλέψουμε όλοι μαζί ώστε να δημιουργηθούν στρατηγικές συνεργασίες, οι οποίες θα φέρουν τα ελληνικά αποστάγματα στη θέση που τους αξίζει παγκοσμίως».

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Bars & Clubs

Μπορεί ένα μπαρ να έχει αστέρι Michelin;

Spoiler: Ναι, και το μιλανέζικο Moebius είναι μια τέτοια περίπτωση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
14/11/2024

Κορυφαίοι καλλιτέχνες από τη διεθνή ηλεκτρονική σκηνή στο "Bótoxe Athens"

Οι λάτρεις της ηλεκτρονικής μουσικής θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν sets και συνεργασίες από Second Story, Deerisland και Bun Xapa.

Πώς πετυχαίνουμε (και απολαμβάνουμε) το τέλειο Aperol Spritz;

Μία κουβέντα με τον Campari Academy Coordinator, Κωνσταντίνο Τσάτσο, σχετικά με το πορτοκαλί ποτό που κατακτά τον κόσμο της απόλαυσης.

Στο Proveleggios θα πας και για να πιεις

Η bar manager του Nolanverse, Πόπη Σεβαστού, κρατά σε σταθερή φόρμα την μπάρα του δημοφιλούς σποτ στον Κεραμεικό, δίνοντας έξτρα αφορμές επίσκεψης.

Οι "Two Schmucks" από την Βαρκελώνη είναι οι 'Cocktail Curators' της εβδομάδας στο "Bungalow 7"

Το σημαντικό καταλανικό σποτ καταλαμβάνει την μπάρα του δημοφιλούς bar restaurant της Αθηναϊκής Ριβιέρας, την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου.

Φυσικά και πίνουμε Aperol Spritz. Αλλά τι τρώμε με αυτό;

Ένας οδηγός μεγιστοποίησης της απόλαυσης για το πιο δημοφιλές απεριτίβο της εποχής μας, μαζί με φαγητό.

The Great Tuesday Club: "Avra" και "Noel" στήνουν το απόλυτο guest της Athens Bar Week

Τρεις ήπειροι, επτά bartenders της Four Seasons και μία μοναδική βραδιά.