Tα bars της πόλης αγκαλιάζουν το ρεύμα της nikkei κουλτούρας

Κοκτέιλ με βάση το pisco ή το sake και συστατικά όπως το miso, το yuzu, το shiso, το lemongrass και η κομπούχα γίνονται αγαπημένα ποτά του καλοκαιριού. Για να δοκιμάσουμε μερικά από τα καλύτερα, κάνουμε στάση σε τέσσερα γιαπωνέζικα - περουβιανά εστιατόρια.

Tα bars της πόλης αγκαλιάζουν το ρεύμα της nikkei κουλτούρας

Κάθε καλοκαίρι έρχεται στο προσκήνιο η tiki κουλτούρα και τα tiki cocktails με βάση το ρούμι και τα τροπικά φρούτα. Φέτος στη λίστα των καλοκαιρινών μείξεων μπαίνουν δυναμικά τα nikkei cocktails, διεκδικώντας πέρα από οπαδούς και την καθιέρωση μιας νέας, αρκετά σέξι και αβανταδόρικης κατηγορίας. Τα nikkei cocktails είναι σαφές ότι ακολουθούν τη φιλοσοφία της ομώνυμης κουζίνας, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει απογειωθεί και εδραιωθεί σε παγκόσμιο γευστικό trend, ενώ εμπνέονται από τα υλικά των ιαπωνικών και περουβιανών πιάτων. Στην Ελλάδα «φυτρώνουν» συνέχεια bar restaurants τα οποία υιοθετούν και εξελίσσουν την σύμπραξη Ιαπωνίας και Περού, δίνοντας όλο και μεγαλύτερη βαρύτητα στη γευστική γέφυρα των κοκτέιλ που αξιοποιούν τα ίδια nikkei συστατικά.

Πρώτος διδάξας το «Nikkei» bar restaurant στο Κολωνάκι, με εκπρόσωπο την ταλαντούχα mixologist Μαίρη Ταλαιπώρου. Η Μαίρη μελέτησε, πειραματίστηκε και εμβάθυνε από την αρχή στα εξωτικά προϊόντα των δύο χωρών και με πολύ επαγγελματισμό κατάφερε να τα συστήσει στο ελληνικό κοινό, μυώντας μας χρόνο με το χρόνο στη νέα κατηγορία. Στον φετινό κατάλογο εστιάζει σταθερά στις διαφορετικές ποικιλίες pisco –δηλαδή του πιο διάσημου περουβιανού απόσταγματος που παράγεται από σταφύλι– ανεβάζοντας σε άλλο γευστικό και τεχνικό επίπεδο το παραδοσιακό όξινο κοκτέιλ Pisco Sour. Οι signature προτάσεις της είναι ευφάνταστες, πρωτότυπες και όλες must-taste, με ιντριγκαδόρικα συστατικά, όπως το chicha morada, το παραδοσιακό χειροποίητο ρόφημα που φτιάχνεται από περουβιανό καλαμπόκι, το mirin, δηλαδή το ιαπωνικό ηδύποτο, το umesu, ξίδι από βερίκοκα ούμε, καθώς και το amazake, τη γλυκιά κρέμα ρυζιού. Μια τέτοια περίπτωση είναι το συγκλονιστικό Sherry Aged Japegroni, με pisco που έχει παλαιώσει σε βαρέλια sherry, gin βερμούτ και campari εκχυλισμένο με φρούτα του δάσους. Πολύ καλό είναι επίσης το ιδιαίτερο Conquistador, με ουίσκι, βούτυρο ghee, πράσινη φράουλα και pantan. Όλα ταιριάζουν απόλυτα με τα ανεβασμένα πιάτα του Σπύρου Μαυροειδή, όπως τα ραφιναρισμένα σεβίτσε και τα πεντανόστιμα nigiri.

Tα bars της πόλης αγκαλιάζουν το ρεύμα της nikkei κουλτούρας - εικόνα 1
«Huaca»

Στο «Huaca» που άνοιξε πέρυσι στο Μετς, ο ειδικός Άρης Χατζηαντωνίου που επιμελείται τη λίστα έχει κάνει κάτι συναρπαστικό: έχει μετατρέψει κλασικά κοκτέιλ σε νέα, εντυπωσιακά nikkei υβριδικά ποτά. Τέτοια παραδείγματα είναι η Nikkei Margarita με twist πινελιές το λευκό πιπέρι, το turmeric και το θυμαρίσιο μέλι, το Negro Daiquiri με ξίδι και η Hibi Paloma με ιβίσκο. Όλα είναι σχεδιασμένα για να συνοδεύουν το μενού του Δημήτρη Κότσαλη με best seller το nigiri μαγιάτικο και τα rolls με τον καψαλισμένο σολομό.

Στο ανανεωμένο «Cash» στην Κηφισιά, ο ενημερωμένος head bartender Γιώργος Βαρθολομαίος βάζει στο σέικερ ψαγμένα υλικά της Άπω Ανατολής και μας ταξιδεύει με κάθε γουλιά σε τροπικά σκηνικά. Δοκιμάστε τη Drunken Geisha, ένα απίστευτα δροσερό και νόστιμο κοκτέιλ με βάση τη βότκα, φρέσκα υλικά όπως το αγγούρι, η μέντα και το yuzu και στοιχείο έκπληξη το sparkling sake. Αγαπημένα είναι επίσης το Sekura Campari με την ιαπωνική μπίρα Ipa Sekura και το Japanese Rob Roy με ιαπωνικό ουίσκι· ιδανικά, τα απολαμβάνετε με το άρτιo carpaccio λαβράκι και τα φανταστικά tacos με κιμά Wagyu του Βαγγέλη Λεούση.

Tα bars της πόλης αγκαλιάζουν το ρεύμα της nikkei κουλτούρας - εικόνα 2
«Nikkei»

Τελευταίος σταθμός το «Huracan» στη Γλυφάδα, με ένα καινούργιο to-the-point cocktail μενού του Δημήτρη Κράτσα, χωρισμένο σε δύο κατηγορίες: στα Τaste Peru Τaste Pisco, με επιλογές όπως το εξαιρετικό Lima, που συνδυάζει pisco με τσάι μάτσα, γιαούρτι και μέλι, και στα εφτά in-house ποτά, με highlights το Olmos με aperol campari, berries serbet, γκρέιπφρουτ σόδα και το San Carlos με ρούμι, sherry, espresso citrus και αλμυρή καραμέλα. Κρατήστε και τα δυο και ζευγαρώστε το Olmos με τo ονειρικό Gyosa iberico, και το San Carlos με το υπέροχο nigiri φουά γκρα. Ο Nikkei expert Θάνος Στασινός δίνει ρεσιτάλ γεύσης, κάνοντας πάσα στην μπάρα να ακολουθήσει.

Περισσότερες πληροφορίες

Cash

Δηλιγιάννη 54, Κεφαλάρι
  • Ethnic κουζίνες

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Bars & Clubs

Μπορεί ένα μπαρ να έχει αστέρι Michelin;

Spoiler: Ναι, και το μιλανέζικο Moebius είναι μια τέτοια περίπτωση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
14/11/2024

Κορυφαίοι καλλιτέχνες από τη διεθνή ηλεκτρονική σκηνή στο "Bótoxe Athens"

Οι λάτρεις της ηλεκτρονικής μουσικής θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν sets και συνεργασίες από Second Story, Deerisland και Bun Xapa.

Πώς πετυχαίνουμε (και απολαμβάνουμε) το τέλειο Aperol Spritz;

Μία κουβέντα με τον Campari Academy Coordinator, Κωνσταντίνο Τσάτσο, σχετικά με το πορτοκαλί ποτό που κατακτά τον κόσμο της απόλαυσης.

Στο Proveleggios θα πας και για να πιεις

Η bar manager του Nolanverse, Πόπη Σεβαστού, κρατά σε σταθερή φόρμα την μπάρα του δημοφιλούς σποτ στον Κεραμεικό, δίνοντας έξτρα αφορμές επίσκεψης.

Οι "Two Schmucks" από την Βαρκελώνη είναι οι 'Cocktail Curators' της εβδομάδας στο "Bungalow 7"

Το σημαντικό καταλανικό σποτ καταλαμβάνει την μπάρα του δημοφιλούς bar restaurant της Αθηναϊκής Ριβιέρας, την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου.

Φυσικά και πίνουμε Aperol Spritz. Αλλά τι τρώμε με αυτό;

Ένας οδηγός μεγιστοποίησης της απόλαυσης για το πιο δημοφιλές απεριτίβο της εποχής μας, μαζί με φαγητό.

The Great Tuesday Club: "Avra" και "Noel" στήνουν το απόλυτο guest της Athens Bar Week

Τρεις ήπειροι, επτά bartenders της Four Seasons και μία μοναδική βραδιά.