Αν ψάξουμε ποιο είναι το κλασικό cocktail που όχι μόνο κατάφερε να αντέξει στο χρόνο αλλά και να παραμείνει στην κορυφή χωρίς να χάσει την αίγλη του και το κοινό του τότε εύκολα θα καταλήξουμε στο Daiquiri. To ποτό με βάση το ρούμι και βασικά συστατικά το λάιμ και τη ζάχαρη σερβίρεται ασταμάτητα από το 1898. Το success story του είναι εντυπωσιακό, καθώς φαίνεται απλό αλλά στην πράξη αποτελεί μεγάλη πρόκληση για τους bartenders, ειδικά όταν θέλουν να το πειράξουν και να διατηρήσουν την μαγική του αρμονία, αυτή που τόσο έχει συνδεθεί με την φρεσκάδα, την δροσιά και τη νοστιμιά. Αυτό το καλοκαίρι θα το βρούμε στη πόλη σε πολλά twist, με φρούτα, με απρόσμενα υλικά, με τριμμένο πάγο ή frozen. Ιδού ένα top 5!
«Tiki Bar» | Με έμπνευση την Ιαπωνία
Είναι γνωστό ότι αν θέλεις να κάνεις την τέλεια καλοκαιρινή απόδραση αρκεί να πας μέχρι το Κουκάκι στο εξωτικό bar της πόλης, όπου ο Γιάννης Πέτρος Πετρής φλερτάρει με την tiki κουλτούρα, προσθέτοντας επιπλέον δικές του αγαπημένες ασιατικές επιρροές. Ένα τέτοιο πάντρεμα ανάμεσα στην ανατολή και στη δύση είναι το πρωτότυπο Daiquiri που προτείνει με το όνομα Naha. Για την σύνθεση του ανακατεύει λευκό ιαπωνικό ρούμι, με φρέσκο χυμό λάιμ και ένα φοβερό λικέρ με εκχύλισμα δαμάσκηνων και βασιλικού. Όλα τα συστατικά μπαίνουν στο shaker, χτυπιούνται πολύ καλά και σερβίρονται με γαρνιτούρα βασιλικό και δαμάσκηνα. Είναι απίστευτο πώς σε κάθε γουλιά ξεχωρίζουν όλα τα υλικά και οι γεύσεις.
«Λάλος» | Στην υγειά του ανανά!
Στο νέο χαλαρό και urban στέκι του Σπύρου και της Γεωργίας Πανόπουλου στον Νέου Κόσμο, το all time classic Cox Daiquiri αποκτάει ωραίες πρωτόγνωρες εντάσεις και μια πιο δυνατή τροπική διάσταση. Το κουβανέζικο ρούμι ενισχύεται με φρέσκο χυμό λεμονιού, σπιτικό σιρόπι βανίλιας και συμπληρώνεται με τη σόδα ανανά των Three cents. Το δροσερό ποτό σερβίρεται απλά, σε ποτήρι Collins, με σημαντική πινελιά ισορροπίας τη λεπτοκομμένη φρέσκια φλούδα πορτοκαλιού και τον καλό πάγο ice up που προσφέρει έξτρα απόλαυση διαρκείας. Αν το δοκιμάσετε, σίγουρα δεν θα μπορέσετε να μείνετε στο ένα.
«Macaw Bar Tropicana» | Ψήφος στο κλασικό
Μπαίνεις σε ένα εμπορικό κέντρο του Χαλανδρίου και βρίσκεσαι μπροστά σε ένα καθαρόαιμο τροπικό σκηνικό με πολύχρωμες ταπετσαρίες, κλουβιά παπαγάλων, εντυπωσιακές πολυθρόνες, σκαλιστά tiki ποτήρια, ψηλούς φοίνικες, μαξιλάρες, κούνιες και highlight την ντυμένη με ψάθα μπάρα. Τι περιμένεις να πιεις σε ένα τέτοιο ξεκάθαρα παραδοσιακό σκηνικό: Το αυθεντικό και κλασικό Daiquiri το οποίο σερβίρει ο Σπύρος Τσοπελάκος και η ομάδα του σε ποσότητες κάθε μέρα. Το μυστικό του, πέρα από το κουβανέζικο ρούμι είναι η απόλυτη αρμονία ανάμεσα στο γλυκό και το ξινό.
«Bunuel» | Με αγάπη στη φράουλα
Ο Σταμάτης Σταματιάδης δίνει ρεσιτάλ ραφιναρίσματος και αναδόμησης κλασικών συνταγών στο λιλιπούτειο μπαρ του Κολωνακίου. Εκεί θα βρεις μερικά από τα πιο «ψαγμένα» bloody mary και τα πιο alternative tiki, με δημιουργικά homemade συστατικά και υψηλές μαγειρικές τεχνικές. Μια τέτοια περίπτωση είναι το Bunuel Strawberry Daiquiri, που προέρχεται από την ισόποση ένωση δυο διαφορετικών ρουμιών, τα οποία στη συνέχεια εμπλουτίζονται από ένα φανταστικό αρωματικό νερό από ντοματίνια και φράουλες. Για περισσότερη σπιρτάδα, συμπληρώνουν λάιμ και φλούδες, οι οποίες με αυτό τον τρόπο επαναχρησιμοποιούνται και δεν πετιούνται!
«Spoiled» | Με δόση μπανάνας
Ο Γιώργος Καβακλής και η έμπειρη ομάδα του βραβευμένου bar της Δάφνης πειράζουν το banana daiquiri, δίνοντας μια σύγχρονη frozen εκδοχή, το Hemingways & bananas. Πετυχαίνουν την τέλεια υφή, αρωματίζοντας Havana club 3 ετών με beurre noisette και ενισχύουν το κουβανέζικο στυλ αλκοολικά με overproof Τζαμαικάνο ρούμι. Στη συνέχεια προσθέτουν στο μπλέντερ φυσικό χυμό λεμόνι, σπιτικό σιρόπι αμύγδαλου και σπιτικό πουρέ μπανάνας μαζί με τριμμένο πάγο. Ο συνδυασμός ρουμιού, μπανάνας και αμυγδάλου προσφέρει στο ποτό μία μοναδική υφή, η οποία διατηρείται για αρκετή ώρα και βοηθάει το cocktail να μην νερώσει.