Τι νέα ήθη φέρνει η επιστροφή στα μπαρ;

Εξερεύνηση των γειτονιών, πρωτότυπες συσκευασίες, νέα εποχή στο delivery, επιστροφή των κλασικών μείξεων και στροφή σε απλούστερες εκδοχές του πίνειν: η ελληνική μπαρ σκηνή επέστρεψε δυναμικά και μας καλεί ξανά στις μπάρες.

Τι νέα ήθη φέρνει η επιστροφή στα μπαρ;

Παρότι δεν στερηθήκαμε το αλκοόλ χάρη στα αδιάλειπτα πηγαινέλα ανάμεσα σε take away και delivery, τα μπαρ ομολογουμένως μας έλειψαν πολύ. Μας έλειψε να βρεθούμε με φίλους, να ακουμπήσουμε νωχελικά στην μπάρα και να πούμε τα νέα μας, πίνοντας ένα κλασικό ή ένα signature ποτό. Η πολυαναμενόμενη επανεκκίνηση ευτυχώς τα βρήκε καλά συντονισμένα και ετοιμοπόλεμα – απόδειξη πως δεν παρέμειναν ποτέ αδρανή.

Μερικές πρώτες βόλτες ήταν αρκετές για να διαπιστώσουμε ότι, από τη μία, τα αγαπημένα σποτ ενσωμάτωσαν τα νέα δεδομένα που δημιούργησε η πανδημία, όπως το delivery στο αλκοόλ, ενώ, από την άλλη, ανανεώθηκαν, φιξάροντας καλύτερα τα ανερχόμενα trends προηγούμενων ετών (βλέπε long drinks και low alcohol ποτά). Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι αναδύθηκαν νέες πιάτσες και εντοπίσαμε αρκετά νέα, ελκυστικά projects. Ας δούμε τις νέες τάσεις αναλυτικά.

#1 Για το σπίτι ή το χέρι

Τι νέα ήθη φέρνει η επιστροφή στα μπαρ; - εικόνα 1

Όπως φαίνεται, οι υπηρεσίες delivery και take away ήρθαν για να μείνουν. Μπορεί να ήταν λύσεις ανάγκης σε μια δύσκολη περίοδο, κατάφεραν όμως να δημιουργήσουν μια νέα, επικερδή αγορά και έναν αναπάντεχο τρόπο απόλαυσης των cocktails to go. Πολλά μπαρ, μάλιστα, παρουσίασαν ειδικές λίστες delivery και take away, όπως αυτή του «Spoiled». Αναβάθμιση βλέπουμε και στις συσκευασίες, ενώ έχουν εμφανιστεί εταιρείες ποτών με εξειδικευμένα kits, που περιλαμβάνουν τα πάντα για diy cocktail στο σπίτι.

#2 Ραντεβού από νωρίς

Τι νέα ήθη φέρνει η επιστροφή στα μπαρ; - εικόνα 2

Το early drinking, μια από τις πιο αναμενόμενες τάσεις, που ενισχύεται από τον περιορισμό του ωραρίου, έχει βρει αρκετούς ένθερμους υποστηρικτές και αναδεικνύεται σε απόλυτη συνήθεια εξόδου, συνοδευόμενη από τις ανάλογες προτάσεις σε πιο ελαφριά ποτά. Το επιβεβαιώνουν οι συσσωρευμένες συνταγές aperitivo, που φιγουράρουν στα περισσότερα μενού, και η αυξημένη δραστηριότητα στα τραπεζάκια των μπαρ από τις μεσημεριανές κιόλας ώρες. Πολλά από τα new entries, μάλιστα, έχουν επενδύσει στο concept του early και light drinking, όπως για παράδειγμα το «Marmalade» και ο «Λάλος».

#3 Κοκτέιλ σε κουτάκι

Τι νέα ήθη φέρνει η επιστροφή στα μπαρ; - εικόνα 3

Συνέχεια ή απόρροια της δυναμικής του «ποτού στο χέρι» είναι η καινοτομία της συσκευασίας των κοκτέιλ σε μεταλλικά κουτάκια, όπως εκείνα των αναψυκτικών. Στην αγορά ήδη κυκλοφορούν πολλές εξαιρετικές επιλογές, κυρίως πειραγμένων κλασικών συνταγών, όπως οι σειρές που έχουν δημιουργήσει οι «Clumsies» και το «42». Το packaging τραβάει τα βλέμματα, είναι λειτουργικό και εξασφαλίζει μεγαλύτερη διάρκεια συντήρησης του ποτού. Παράλληλα, είδαμε να πολλαπλασιάζονται και τα εμφιαλωμένα κοκτέιλ, με τελευταία προσθήκη την προσεγμένη πρόταση της ομάδας του «Vogatsikou 3» στη Θεσσαλονίκη (Βογάτσικου 3, 2310222899).

#4 Πάμε γειτονιά;

Τι νέα ήθη φέρνει η επιστροφή στα μπαρ; - εικόνα 4

Άλλη μια τάση που αναδύθηκε (και αγαπήθηκε) την περίοδο της καραντίνας αναπτύσσει τώρα τη δυναμική της, σε πιο φυσιολογικές συνθήκες. Οι «μετακινήσεις 6» κράτησαν τους κατοίκους στα όρια της περιοχής τους, τους έφεραν σε επαφή με τα μαγαζιά της γειτονιάς, τους έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης – και μαζί το πράσινο φως για να δημιουργηθούν νέα στέκια. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι ο Νέος Κόσμος (όπου καλωσορίσαμε τον «Λάλο» της φωτογραφίας), η Νέα Σμύρνη, η Άνω Γλυφάδα, η Καλλιθέα και το Περιστέρι.

#5 Mojito vs Margarita

Τι νέα ήθη φέρνει η επιστροφή στα μπαρ; - εικόνα 5

Ξεκινήσαμε με το Mojito, το Daiquiri και τη Frozen Margarita, μετά τα αποποιηθήκαμε και περάσαμε στις περίτεχνες, ευφάνταστες μείξεις με ζυμώσεις, παλαιώσεις, περίεργα υλικά. τώρα επιστρέφουμε ξανά στα εξ ων αυτά συνετέθησαν. Η απομόνωση μας θύμισε το λόγο για τον οποίο βγαίνουμε έξω: πρώτα απ’ όλα η ανάγκη μας για να κοινωνικοποίηση και διασκέδαση, για να δούμε φίλους και να απολαύσουμε κάτι ευχάριστο στην απλότητά του. Έτσι, η μόδα κάνει τον κύκλο της και οι πρωταγωνιστές των κοκτέιλ επιστρέφουν σαν φίλοι από τα παλιά, στην πιο φινιρισμένη εκδοχή τους.

Περισσότερες πληροφορίες

Clumsies (The)

Πραξιτέλους 30, κέντρο
  • Bars

Spoiled

Μεγάλου Αλεξάνδρου 18, Δάφνη
  • Bars

Λάλος

Ευρυδάμαντος 19, Νέος Κόσμος
  • Bars

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Bars & Clubs

Μπορεί ένα μπαρ να έχει αστέρι Michelin;

Spoiler: Ναι, και το μιλανέζικο Moebius είναι μια τέτοια περίπτωση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
14/11/2024

Κορυφαίοι καλλιτέχνες από τη διεθνή ηλεκτρονική σκηνή στο "Bótoxe Athens"

Οι λάτρεις της ηλεκτρονικής μουσικής θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν sets και συνεργασίες από Second Story, Deerisland και Bun Xapa.

Πώς πετυχαίνουμε (και απολαμβάνουμε) το τέλειο Aperol Spritz;

Μία κουβέντα με τον Campari Academy Coordinator, Κωνσταντίνο Τσάτσο, σχετικά με το πορτοκαλί ποτό που κατακτά τον κόσμο της απόλαυσης.

Στο Proveleggios θα πας και για να πιεις

Η bar manager του Nolanverse, Πόπη Σεβαστού, κρατά σε σταθερή φόρμα την μπάρα του δημοφιλούς σποτ στον Κεραμεικό, δίνοντας έξτρα αφορμές επίσκεψης.

Οι "Two Schmucks" από την Βαρκελώνη είναι οι 'Cocktail Curators' της εβδομάδας στο "Bungalow 7"

Το σημαντικό καταλανικό σποτ καταλαμβάνει την μπάρα του δημοφιλούς bar restaurant της Αθηναϊκής Ριβιέρας, την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου.

Φυσικά και πίνουμε Aperol Spritz. Αλλά τι τρώμε με αυτό;

Ένας οδηγός μεγιστοποίησης της απόλαυσης για το πιο δημοφιλές απεριτίβο της εποχής μας, μαζί με φαγητό.

The Great Tuesday Club: "Avra" και "Noel" στήνουν το απόλυτο guest της Athens Bar Week

Τρεις ήπειροι, επτά bartenders της Four Seasons και μία μοναδική βραδιά.