Θα καταφέρει να επιβιώσει το nightlife στην εποχή του Covid-19;

Τα ωράρια άλλαξαν, οι επιλογές μας το ίδιο. Πόσο διαφορετική θα είναι τελικά η εμπειρία του πίνειν το χειμώνα; Οι Σπύρος Κερκύρας και Διονύσης Πολάτος απαντούν για το παρόν και το μέλλον του nightlife στην Αθήνα.

Θα καταφέρει να επιβιώσει το nightlife στην εποχή του Covid-19;

Η πιο παράξενη στιγμή της ημέρας είναι ακριβώς τα μεσάνυχτα, που βλέπεις μαζικά ανθρώπους να αποχωρούν προς τα αμάξια και τις συγκοινωνίες, έχοντας μισοτελειώσει το ποτό τους. Τα νέα ωράρια αλλάζουν τις συνήθειές μας, πώς όμως θα επιστρέψουμε στην επόμενη μέρα του nightlife;

Για τον Σπύρο Κερκύρα της Bar Solutions και ιδιοκτήτη των «42.Barstronomy» και «Hide and Seek», η απάντηση βρίσκεται στο έξω και στην επιμήκυνση της θερινής σεζόν: «Τα μαγαζιά που διέθεταν εξωτερικούς χώρους έπαθαν τη μικρότερη δυνατή ζημιά σε σχέση με τα υπόλοιπα. Εκεί ο κόσμος νιώθει περισσότερη ασφάλεια». Ενώ βλέπει στους καταναλωτές διάθεση να ξεσκάσουν και να ξεχαστούν από την καθημερινότητα, η ανασφάλεια τούς κάνει να φιλτράρουν δεύτερη και τρίτη φορά τον προορισμό τους, με απαιτήσεις, κυρίως όσον αφορά την ασφάλειά τους.

Θα καταφέρει να επιβιώσει το nightlife στην εποχή του Covid-19; - εικόνα 1
Σπύρος Κερκύρας

Αυτή η συμπεριφορά είναι πολύ πιθανό να παραμείνει και μετά το πέρας της πανδημίας και σίγουρα για την πρώτη περίοδο, όμως αυτό δεν είναι απαραίτητα αρνητικό για τις επιχειρήσεις. «Ο κόσμος θα είναι πιο προσεκτικός και θα δίνει μεγαλύτερη προσοχή στην ποιότητα, την καθαριότητα και την ασφάλεια, ενώ παράλληλα μπορεί να εκπαιδευτεί να καταναλώνει πιο προσεκτικά, να εκτιμάει περισσότερο πού θα διαθέσει το χρόνο του. Αυτό που ευχόμαστε είναι να γίνει επιτέλους και η Ελλάδα μια χώρα μπαρστρονομίας, να δούμε καταναλωτές πιο ευαίσθητους και σταθερούς στο κομμάτι των κρατήσεων και στην τήρηση των ωραρίων και να μπορέσουν τα καταστήματα να εφαρμόσουν τα slots, όπου μπορείς να κερδίσεις περισσότερες κρατήσεις σε πιο περιορισμένο χρόνο».

Παράλληλα, αλλάζει και το προϊόν του πίνειν. Απεριτίβο και ελαφριά κοκτέιλ, πολύ κρασί και μπίρες είναι τα τοπ στην κατανάλωση, λόγω του after office ωραρίου, αλλά και της οικονομικότερης διεξόδου για τους καταναλωτές. Ο Διονύσης Πολάτος, ιδιοκτήτης και bartender του «Ipitou», βρίσκει ότι οι μεγαλύτερες προκλήσεις για κοινό και επιχειρηματίες προέρχονται από την οικονομική αβεβαιότητα. «Ο χειμώνας αναμένεται πολύ δύσκολος. Ο κόσμος δεν έχει χρήματα, όσοι δούλευαν σεζόν επιστρέφουν στην Αθήνα χωρίς να έχουν εργαστεί ουσιαστικά, και ακούμε συνεχώς για lockdown ή νέο ωράριο μέχρι τις 10 μ.μ. Τέλος, όλα τα μαγαζιά άνοιξαν με χρέος, αφού τους μήνες τις καραντίνας τα πάγια έξοδα έτρεχαν κανονικά, απλώς με μια παράταση εξόφλησης».

Θα καταφέρει να επιβιώσει το nightlife στην εποχή του Covid-19; - εικόνα 2
Διονύσης Πολάτος

Δεν είναι όμως μόνο η οικονομική δυσχέρεια· το δυσκολότερο κομμάτι που έχεις να διαχειριστείς σήμερα σε ένα μπαρ είναι η έλλειψη χαλαρής και ανεμπόδιστης επικοινωνίας. «Έχουμε από τη μια ανθρώπους που κατεβάζουν τη μάσκα για να πιουν με το καλαμάκι και απ’ την άλλη τον κόσμο που έχει κουραστεί από όλο αυτό. Κάθονται μετά τις δώδεκα και μας κοιτούν σαν τα κουτάβια, όχι τόσο για να πιουν όσο επειδή τους λείπουν οι συνήθειές τους. Προσπαθούμε να γελάμε με τα μάτια, αλλά μας λείπουν οι αγκαλιές και η ανθρώπινη επαφή και θέλουμε να δούμε επιτέλους τον κόσμο να περνάει καλά και να είναι άνετος».

Περισσότερες πληροφορίες

Hide & Seek

Λεωφ. Κηφισίας 250-254, Χαλάνδρι
  • Εστιατόρια

Ipitou The Bar

Ηπίτου 4, Σύνταγμα
  • Bars

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Bars & Clubs

Μπορεί ένα μπαρ να έχει αστέρι Michelin;

Spoiler: Ναι, και το μιλανέζικο Moebius είναι μια τέτοια περίπτωση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
14/11/2024

Κορυφαίοι καλλιτέχνες από τη διεθνή ηλεκτρονική σκηνή στο "Bótoxe Athens"

Οι λάτρεις της ηλεκτρονικής μουσικής θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν sets και συνεργασίες από Second Story, Deerisland και Bun Xapa.

Πώς πετυχαίνουμε (και απολαμβάνουμε) το τέλειο Aperol Spritz;

Μία κουβέντα με τον Campari Academy Coordinator, Κωνσταντίνο Τσάτσο, σχετικά με το πορτοκαλί ποτό που κατακτά τον κόσμο της απόλαυσης.

Στο Proveleggios θα πας και για να πιεις

Η bar manager του Nolanverse, Πόπη Σεβαστού, κρατά σε σταθερή φόρμα την μπάρα του δημοφιλούς σποτ στον Κεραμεικό, δίνοντας έξτρα αφορμές επίσκεψης.

Οι "Two Schmucks" από την Βαρκελώνη είναι οι 'Cocktail Curators' της εβδομάδας στο "Bungalow 7"

Το σημαντικό καταλανικό σποτ καταλαμβάνει την μπάρα του δημοφιλούς bar restaurant της Αθηναϊκής Ριβιέρας, την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου.

Φυσικά και πίνουμε Aperol Spritz. Αλλά τι τρώμε με αυτό;

Ένας οδηγός μεγιστοποίησης της απόλαυσης για το πιο δημοφιλές απεριτίβο της εποχής μας, μαζί με φαγητό.

The Great Tuesday Club: "Avra" και "Noel" στήνουν το απόλυτο guest της Athens Bar Week

Τρεις ήπειροι, επτά bartenders της Four Seasons και μία μοναδική βραδιά.