Ardbeg 10: Ένας μύθος με σήματα καπνού στο ποτήρι μας

Καθώς στροβιλίζω το ποτήρι και αρχίζουν να αναδύονται τα δυνατά και χαρακτηριστικά αρώματα του Ardbeg, το μυαλό πάει πίσω σε εκείνο το μοναδικό ταξίδι στο Islay.

Ardbeg 10: Ένας μύθος με σήματα καπνού στο ποτήρι μας

Το πανέμορφο νησί της Σκωτίας, που σου δίνει την αίσθηση ότι είναι ξεχασμένο στο χρόνο, είναι η πατρίδα των καπνιστών ουίσκι. Εκεί, ανάμεσα στα βράχια, τις πέτρες, τον ωκεανό, την τύρφη, το υπερβολικό πράσινο και τις αγελάδες, γεννιούνται μερικά από τα πιο πληθωρικά spirits. Ανάμεσα στα οκτώ αποστακτήρια, που επισκέφτηκα ένα προς ένα δεν μπορώ να ξεχάσω την αίσθηση που μου άφησε το Ardbeg. To λευκό αποστακτήριο ξεχωρίζει, μέσα από το σκοτεινό σκηνικό, που δημιουργεί το εντυπωσιακό Port Ellen και πλάθει μια εικόνα περιπέτειας. Το ίδιο μυστηριώδες είναι και το εσωτερικό , το οποίο είναι χωρισμένο σε ορόφους και καταλήγει σε ένα ατμοσφαιρικό χώρο δοκιμών.

Το πρώτο που μαθαίνεις για το Ardbeg, κατά την ξενάγηση, είναι η πραγματική πολυτάραχη ιστορία του, που ξεκινάει από το 1815. Πρόκειται για ένα brand που πέρασε από πολλά χέρια, είχε τα πάνω και τα κάτω του, κάηκε και αναδείχθηκε από τις στάχτες του, παρέμεινε κλειστό από το 1981 μέχρι το 1989, ενώ από το 1997 επέστρεψε δυναμικά και από τότε παραμένει στην κορυφή με δεκάδες διακρίσεις και βραβεύσεις.

Ardbeg 10: Ένας μύθος με σήματα καπνού στο ποτήρι μας - εικόνα 1

Η στιγμή όμως που δεν ξεχνάς είναι όταν μπει στο ποτήρι το Ardbeg 10. Η μύτη του είναι απίστευτα σύνθετη και εξελίσσεται σε διαφορετικά επίπεδα. Πρώτα εμφανίζονται τα καπνιστά φρούτα και η τύρφη ανακατεμένα εξαιρετικά με τις φλούδες λεμονιού και λάιμ, στη συνέχεια αρχίζει να σκάει η μαύρη σοκολάτα μαζί με το μαύρο πιπέρι και τον γραφίτη. Σε τελευταία ανάγνωση αναβλύζουν οι νύξεις από καπνιστό ψάρι, τραγανό μπέικον, πράσινο πιπέρι και ψημένο ανανά. Αξίζει να κάνετε μια δεύτερη δοκιμή προσθέτοντας δυο με τρεις σταγόνες νερό. Τότε η μύτη ανοίγει ακόμα περισσότερο και μοσχοβολάνε αρώματα ιωδίου, τσακμακόπετρας, πευκόφυλλων, καμένης βανίλιας, κανέλας και ξηρών καρπών. Πηγαίνοντας στη γεύση οι εκρήξεις που πραγματοποιούνται στον ουρανίσκο είναι αμέτρητες.

Κλείστε τα μάτια και απολαύστε τα εσπεριδοειδή όπως μπλέκονται με τον καπνό και τις νότες καφέ, καραμέλας, μπανάνας και μπαχαρικών . Η επίγευση φιλάει μια ευχάριστη έκπληξη από καπνό, espresso και ψημένα αμύγδαλα. Σίγουρα ένα τέτοιο spirit το απολαμβάνεις σκέτο, χωρίς πάγο και του δίνεις χρόνο να αναπνεύσει. Μπορείτε όμως να το συνδυάσετε με καπνιστά ψάρια, με όστρακα ακόμα και με καπνιστά κρέατα ψημένα στα κάρβουνα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Bars & Clubs

Αστεράτες βραδιές O/Purist

Μη χάσετε τα πολύ καλοκαιρινά event O/Purist Starry Nights τις Πέμπτες του Ιουλίου σε αγαπημένα μπαρ της Αθήνας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΔΗΜΗΤΡΗς ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟς
11/07/2024

Το "Pathos" κάνει την Ίο clubbing προορισμό

Ξεκινώντας στις 22 Ιουλίου, περισσότεροι από 40 DJs θα περάσουν από τα decks του "Pathos Club".

Τα νέα μπαρ της Αθήνας

Εκείνα τα μέρη που εμφανίστηκαν στην πόλη τις τελευταίες ημέρες/ εβδομάδες/ μήνες και υπόσχονται να μας κρατήσουν ιδανική συντροφιά το καλοκαίρι.

Στο Dogpound για νεο-ναπολιτάνικη πίτσα και cocktail πεπόνι-προσούτο

Ένα νέο σποτ στο κέντρο της Αθήνας απενοχοποιεί πλήρως τη χαλαρή διασκέδαση και παράλληλα φέρνει κάτι διαφορετικά νόστιμο σε ποτό και φαγητό.

12 χρόνια 'Vecchio'

Το ιδιαίτερο μπαρ που έχει χτίσει το δικό του μύθο στα δυτικά έχει γενέθλια και το γιορτάζει με ένα μοναδικό πάρτι στις 10 Ιουλίου.

Ένα σαββατοκύριακο για τα 20 χρόνια του "Bolivar"

Την Παρασκευή η Αθήνα υποδέχεται τον Βρετανό Massano και το Σάββατο τους Dennis Ferrer και Kiko Navarro.