Λες και τα wine bars βάλθηκαν να μας δελεάσουν για να ξεκαλοκαιριάσουμε στην πόλη φέτος. Tα στέκια που έχουν παθιασμένη σχέση με το κρασί επέδειξαν γρήγορα αντανακλαστικά, κάνοντας συντονισμένο comeback. Πέρα από τις ανανεωμένες λίστες κρασιών που μας προτείνουν, φρόντισαν να δημιουργήσουν, στους χώρους και στους καταλόγους τους, ένα σκηνικό άκρως καλοκαιρινό.
Μετακομίσεις και καινούργια spots
Το «Materia prima» του Μιχάλη Παπατσίμπα απέκτησε αδελφάκι σε μια ήσυχη γωνιά του Παγκρατίου. Ήδη έχει απλώσει τραπεζάκια στις σκιές της πλατείας Μεσολογγίου για να μας δροσίζει μέσα από μια λίστα που επενδύει στα χαρακτηριστικά των κρασιών και εστιάζει στις πρωτότυπες οινοποιήσεις και τις natural επιλογές. Με ενότητες όπως «Lets discover Greece» και «Classic never goes out of style», είναι πιο εύκολο να βρούμε τις οινικές αποχρώσεις που ταιριάζουν στα γούστα μας. Όσοι έχουν όρεξη να ψάξουν σε… βάθος τις επιλογές τους μπορούν να πάνε μέχρι την υπόγεια κάβα και να επιλέξουν από εκεί τη φιάλη της αρεσκείας τους. Για να τη συνοδεύσουν, υπάρχουν νόστιμες γευστικές προτάσεις από το deli του wine bar.
Στον πυρήνα του downtown, τώρα, το «Fabrica de Vino» άφησε την Εμμανουήλ Μπενάκη για να ξεκαλοκαιριάσει σε ένα πιο αεράτο μέρος, στο αίθριο του Αρσακείου Μεγάρου. Στις αποσκευές του κουβαλά εκατό ετικέτες, από μικρούς Έλληνες οινοπαραγωγούς, τις οποίες θα απολαύσουμε κάτω από τον έναστρο ουρανό.
Όταν χτυπούν τα shaker…
Το δυνατό δίδυμο του «Gigifioggos» Άκης Τσίρος και Παναγιώτης Βουδούρης ενδυναμώνουν την cocktail list τους με τροπικές μείξεις και μας δίνουν ακόμη έναν λόγο για να βρεθούμε στην ολάνθιστη αυλή του wine bar του Περιστερίου. Οι συνταγές φλερτάρουν με τον ανανά, την καρύδα, τα κεράσια και τα φρέσκα βότανα, δίνοντας την αίσθηση μιας refreshing βουτιάς. Χαρακτηριστικά παραδείγματα η ελληνική εκδοχή του Mojito «Λίγο κρασί, λίγη θάλασσα και τ’ αγόρι μου», το «Κλουβί με τις τρελές» με φρέσκο πεπόνι και τεκίλα και τα «Κορίτσια στον ήλιο» με ρούμι, γάλα καρύδας και φράουλες.
Το «Θα σε κάνω Βασίλισσα» άνοιξε τον εξωτερικό του χώρο στον Βοτανικό, προσθέτοντας μάλιστα για πρώτη φορά στη λίστα του με τα ξεχωριστά κρασιά και τα premium spirits μια σειρά από κοκτέιλ, τα οποία υπογράφει ο έμπειρος Περικλής Λιατόπουλος. H καλοκαιρινή cocktail list περιλαμβάνει μέχρι στιγμής τέσσερις signature προτάσεις, με σπιτικά σιρόπια, bitters, λικέρ και εποχικά φρούτα. Ο Περικλής φρόντισε να δημιουργήσει δροσερά ποτά, που ταιριάζουν με το προχωρημένο bar food του Σπύρου Κοντού, όπου πρωταγωνιστούν τα σουβλάκια. Αξίζει να δοκιμάσετε το The Queen, με blend ρουμιών, ανανά, φρούτα του πάθους, falernum και ροζ γκρέιπφρουτ, και το The Jester, με τεκίλα, homemade λικέρ θυμάρι, σιρόπι αγαύης, φρέσκο λάιμ και μανταρίνι.
Οι νέες καλοκαιρινές επιρροές είναι ωραίες
Στο μεταμορφωμένο roof garden του «Monk» στην Καρόρη, ο γνώστης Βασίλης Παπαδόπουλος μας μυεί καλύτερα από τον καθένα στα απόλυτα καλοκαιρινά κρασιά, προτείνοντας μάλιστα τα κατάλληλα ταίρια από τα όλο καλοκαιρινή διάθεση πιάτα του Παναγιώτη Βασιλάτου. Ολοκαίνουργια είναι και η cocktail list της Πέτρας Μαραγκού, με πειραγμένες κλασικές και signature συνταγές και φρέσκα βότανα, μυρωδικά και φρούτα.
Παραμένουμε στο κέντρο, και πιο συγκεκριμένα στο «Oinoscent», το οποίο αυτό το καλοκαίρι μεγαλώνει τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά, εστιάζοντας πλέον αρκετά στην κουζίνα του. Η ψαγμένη λίστα κρασιών παντρεύεται με πιάτα όπως οι «αποδομημένοι λαχανοντολμάδες» και τα «περίεργα γεμιστά». Ξεφυλλίζοντας τις επιλογές των κρασιών, θα δείτε ότι κάνουν focus στα λευκά και ροζέ, ενώ υπάρχει μια συλλογή από παλιές χρονιές Ελλήνων παραγωγών.
Έρχονται και στο σπίτι;
Το «Vintage Wine bar» και το «Warehouse», τέλος, όχι μόνο διατήρησαν τη βολική πρακτική του delivery, στην οποία επιδοθήκαμε κατά τη διάρκεια της καραντίνας, αλλά την πηγαίνουν και μερικά βήματα παρακάτω. Το μεν wine bar της Μητροπόλεως λανσάρισε την αποστολή κρασιού με το ποτήρι, δημιουργώντας μικρές φιάλες των 150 ml, το δε «Warehouse» στα Εξάρχεια εγκαινιάζει σύντομα ένα e-shop με κρασιά, σαμπάνιες, καφέ, αξεσουάρ και όλη την γκάμα της loveramics!