Homemade cocktail της ημέρας | Τα sour cocktails, του Κωνσταντίνου Βασιλακόπουλου

Ο Κωνσταντίνος Βασιλακόπουλος από το «9 Βήτα» μας μαθαίνει τα μυστικά για να φτιάξουμε πετυχημένα sour cocktails στο σπίτι.

Homemade cocktail της ημέρας | Τα sour cocktails, του Κωνσταντίνου Βασιλακόπουλου

Τα Sours ανήκουν σε μία από τις σημαντικότερες οικογένειες κοκτέιλ και παρόλο που η πρώτη γραπτή αναφορά έγινε το 1856 και η πρώτη τυπωμένη έκδοση ήταν λίγα χρόνια αργότερα στο βιβλίο «Bartender’s Guide» του Jerry Thomas, στην πραγματικότητα, φαίνεται, να δημιουργήθηκαν στις αρχές του 17ου αιώνα από το αγγλικό Ναυτικό.

Αυτήν τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε με την απαγόρευση κυκλοφορίας, το Sour είναι ένα κοκτέιλ που μπορούμε εύκολα να φτιάξουμε στο σπίτι μας- είτε απλά, είτε πιο σύνθετα- με πάρα πολλές παραλλαγές και εναλλακτικές σε περίπτωση που δεν διαθέτουμε κάποιο υλικό.

Για να φτιάξουμε λοιπόν ένα Sour χρειαζόμαστε μια οποιαδήποτε αλκοολούχα βάση (ρούμι, gin, ουίσκι, τεκίλα ή ακόμα και κάποιο λικέρ, όπως αμαρέτο, μαστίχα), φρέσκο χυμό εσπεριδοειδών (λεμόνι, λάιμ, γκρέιπφρουτ), μία γλυκαντική ουσία (σιρόπι ζάχαρης, μέλι, αγαύη, σφένδαμο κ.α), αρωματικά bitters (Angostura, Peychaud's, Orange κ.α) και προαιρετικά ασπράδι αυγού.

Η βασική συνταγή

Homemade cocktail της ημέρας | Τα sour cocktails, του Κωνσταντίνου Βασιλακόπουλου - εικόνα 1

60ml αλκοόλ της επιλογής σας (ή της κάβας σας)
30ml φρέσκος χυμός λεμονιού (ή λάιμ)
25ml σιρόπι ζάχαρης
2 σταγόνες bitters της επιλογής σας
15ml ασπράδι αυγού (προαιρετικά)

Εκτέλεση:
Βάζουμε όλα τα υλικά στο σέικερ και χτυπάμε με πάγο για μερικά δευτερόλεπτα. Σουρώνουμε σε ποτήρι της επιλογής μας με πάγο ή χωρίς. Ψεκάζουμε μια φλούδα λεμονιού πάνω από το ποτό. Αν χρησιμοποιείτε αυγό, πρώτα χτυπάμε το ποτό στο σέικερ χωρίς πάγο για αρκετά δευτερόλεπτα και μετά προσθέτουμε πάγο και ξαναχτυπάμε. Αν πάλι για αλκοολούχα βάση χρησιμοποιήσετε κάποιο λικέρ, λόγω της περιεκτικότητας σε ζάχαρη, θα πρέπει να μειώσετε την γλυκαντική ουσία.

Λίγα μυστικά ακόμα

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οποιαδήποτε γλυκαντική ουσία θέλουμε. Για ένα σιρόπι ζάχαρης, ανακατεύουμε ίσες ποσότητες (κατ' όγκο) ζάχαρης και νερού. Αν θέλουμε να βάλουμε άλλη γλυκαντική, όπως μέλι ή αγαύη, θα πρέπει να μειώσουμε και την ποσότητα στο κοκτέιλ. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ακόμα και κάποια μαρμελάδα, αρκεί πρώτα να την αραιώσουμε με νερό.

Μπορούμε, επίσης, να κάνουμε το δικό μας σιρόπι με υλικά που υπάρχουν στο σπίτι μας, όπως ένα απλό σιρόπι κανέλας. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε ένα ποτήρι νερό και 2-3 στικ κανέλας. Μόλις το νερό ζεσταθεί αλλά δεν βράσει, προσθέτουμε σιγά- σιγά ίση ποσότητα ζάχαρης και ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει. Με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να κάνουμε και ένα αρωματισμένο σιρόπι μελιού.

Τέλος, αν δεν έχουμε αρωματικά bitters, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μέσα στο σέικερ τις φλούδες από εσπεριδοειδή, όπως πορτοκάλι ή λεμόνι (ακόμα και ένα πολύ μικρό κομμάτι γαρύφαλλο ή γλυκάνισου), για να πάρουμε το πικρό στοιχείο που θα ισορροπήσει το ποτό.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Bars & Clubs

Μπορεί ένα μπαρ να έχει αστέρι Michelin;

Spoiler: Ναι, και το μιλανέζικο Moebius είναι μια τέτοια περίπτωση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
14/11/2024

Κορυφαίοι καλλιτέχνες από τη διεθνή ηλεκτρονική σκηνή στο "Bótoxe Athens"

Οι λάτρεις της ηλεκτρονικής μουσικής θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν sets και συνεργασίες από Second Story, Deerisland και Bun Xapa.

Πώς πετυχαίνουμε (και απολαμβάνουμε) το τέλειο Aperol Spritz;

Μία κουβέντα με τον Campari Academy Coordinator, Κωνσταντίνο Τσάτσο, σχετικά με το πορτοκαλί ποτό που κατακτά τον κόσμο της απόλαυσης.

Στο Proveleggios θα πας και για να πιεις

Η bar manager του Nolanverse, Πόπη Σεβαστού, κρατά σε σταθερή φόρμα την μπάρα του δημοφιλούς σποτ στον Κεραμεικό, δίνοντας έξτρα αφορμές επίσκεψης.

Οι "Two Schmucks" από την Βαρκελώνη είναι οι 'Cocktail Curators' της εβδομάδας στο "Bungalow 7"

Το σημαντικό καταλανικό σποτ καταλαμβάνει την μπάρα του δημοφιλούς bar restaurant της Αθηναϊκής Ριβιέρας, την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου.

Φυσικά και πίνουμε Aperol Spritz. Αλλά τι τρώμε με αυτό;

Ένας οδηγός μεγιστοποίησης της απόλαυσης για το πιο δημοφιλές απεριτίβο της εποχής μας, μαζί με φαγητό.

The Great Tuesday Club: "Avra" και "Noel" στήνουν το απόλυτο guest της Athens Bar Week

Τρεις ήπειροι, επτά bartenders της Four Seasons και μία μοναδική βραδιά.