Homemade cocktail της ημέρας | Σπιτικό punch με τον Θοδωρή Πύριλλο

Ο Θοδωρής Πύριλλος, head bartender του «A for Athens» και συνιδρυτής της εταιρίας «Barflies», μας μαθαίνει τα πάντα για τα punch cocktails, ενώ μοιράζεται μαζί μας τη δική του πετυχημένη φόρμουλα, για να φτιάξετε τα πιο νόστιμα punch στο σπίτι.

Homemade cocktail της ημέρας | Σπιτικό punch με τον Θοδωρή Πύριλλο

Ο Θοδωρής Πύριλλος, head bartender του «A for Athens» και συνιδρυτής της εταιρίας «Barflies», μας μαθαίνει τα πάντα για τα punch cocktails, ενώ μοιράζεται μαζί μας τη δική του πετυχημένη φόρμουλα, για να φτιάξετε τα πιο νόστιμα punch στο σπίτι.

Το Punch είναι, ίσως, η παλιότερη μείξη στην ιστορία των κοκτέιλ, και όπως μας λέει ο Θοδωρής: «δεν έχει καμία σχέση με τις πολύχρωμες βόμβες ζάχαρης που βάφτιζαν ως Punch σε κοινωνικές συναθροίσεις άλλων εποχών, αντίθετα τα punch cocktails είναι μία οικογένεια μείξεων που ακολουθεί μία συγκεκριμένη φόρμουλα 5 συστατικών».

Για να φτιάξουμε, λοιπόν, ένα καλό Punch χρειαζόμαστε αυτά τα 5 βασικά συστατικά:

1. Το απόσταγμα της αρεσκείας μας
2. Μία γλυκαντική ουσία
3. Χυμό εσπεριδοειδών για να πάρουμε την απαραίτητη οξύτητα
4. Νερό
5. Τσάι ή μπαχαρικά

Μια ιστορία σχετικά με την προέλευση τους θέλει τα punch cocktails να πρωτοεμφανίζονται στα καράβια των θαλασσοπόρων του Νέου Κόσμου, καθώς τα περισσότερα συστατικά αποτελούσαν εμπορεύματα. Η ζάχαρη έδινε ενέργεια στους ναύτες, ο χυμός εσπεριδοειδών (πλούσιος σε βιταμίνη C) τους προστάτευε από το σκορβούτο και το αλκοόλ τους τόνωνε το ηθικό.

Η πρόταση του Θοδωρή Πύριλλου για να τονώσουμε το ηθικό μας σε αυτήν τη δύσκολη κατάσταση που διανύουμε, είναι να φτιάξουμε στο σπίτι και να μοιραστούμε ένα Punch με τον σύντροφό μας.

Homemade cocktail της ημέρας | Σπιτικό punch με τον Θοδωρή Πύριλλο - εικόνα 1

Για το Punch θα χρειαστούμε:

2 φλυτζάνια νερό
2 φλυτζάνια τσίπουρο Opurist
1 φλυτζάνι cordial μελιού αρωματισμένο με ανανά
3/4 φλυτζανιού στημένο λεμόνι που έχουμε περάσει από σουρωτήρι

Για το cordial μελιού:

1/4 φρέσκο ανανά
1 φλυτζάνι μέλι
½ φλιτζάνι ζεστό νερό
Κόβουμε τον ανανά σε κύβους και τον ρίχνουμε μέσα σε ένα βαζάκι, στο οποίο έχουμε ανακατέψει από πριν το μέλι με το ζεστό νερό, ώστε το μέλι μας να γίνει πιο υδαρές και να ομογενοποιηθεί καλύτερα στην ανάμειξη. Κλείνουμε το βαζάκι και το αφήνουμε για ένα βράδυ στο ψυγείο. Σουρώνουμε την επόμενη μέρα και κρατάμε τα κυβάκια ανανά για γαρνιτούρα στο ποτό μας.

Εκτέλεση:

Ανακατεύουμε σε ένα δοχείο όλα τα υλικά μαζί και αφήνουμε για 2 ώρες στο ψυγείο.
Σερβίρουμε σε φλυτζάνι τσαγιού και γαρνίρουμε με τα κυβάκια ανανά. Αν θελουμε το ποτό μας πιο γλυκό ή πιο ξινό, προσθέτουμε με ένα κουτ. του γλυκού cordial μελιού ή λεμόνι αντίστοιχα και αν είμαστε μερακλήδες, τρίβουμε και λίγη κανέλα από πάνω. Το Punch που θα μας μείνει μπορεί να διατηρηθεί εως 5 ημέρες στο ψυγείο.

Μπορεί το Punch να μη μας προστατέψει από τον Covid- 19, όμως η διαδικασία παρασκευής του θα μας χαρίσει λίγες στιγμές ξεγνοιασιάς, ενώ η γεύση του θα μας αποζημιώσει σίγουρα για τον κόπο μας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Bars & Clubs

Athens Rum & Whisky Festival, η επιστροφή: Ρούμι και ουίσκι στο καθιερωμένο γευστικό τετ-α-τετ

Το premium ραντεβού με τις σημαντικότερες ετικέτες σε ρούμι και ουίσκι έρχεται και πάλι, στις 13 και 14 Δεκεμβρίου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
16/11/2024

Μπορεί ένα μπαρ να έχει αστέρι Michelin;

Spoiler: Ναι, και το μιλανέζικο Moebius είναι μια τέτοια περίπτωση.

Κορυφαίοι καλλιτέχνες από τη διεθνή ηλεκτρονική σκηνή στο "Bótoxe Athens"

Οι λάτρεις της ηλεκτρονικής μουσικής θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν sets και συνεργασίες από Second Story, Deerisland και Bun Xapa.

Πώς πετυχαίνουμε (και απολαμβάνουμε) το τέλειο Aperol Spritz;

Μία κουβέντα με τον Campari Academy Coordinator, Κωνσταντίνο Τσάτσο, σχετικά με το πορτοκαλί ποτό που κατακτά τον κόσμο της απόλαυσης.

Στο Proveleggios θα πας και για να πιεις

Η bar manager του Nolanverse, Πόπη Σεβαστού, κρατά σε σταθερή φόρμα την μπάρα του δημοφιλούς σποτ στον Κεραμεικό, δίνοντας έξτρα αφορμές επίσκεψης.

Οι "Two Schmucks" από την Βαρκελώνη είναι οι 'Cocktail Curators' της εβδομάδας στο "Bungalow 7"

Το σημαντικό καταλανικό σποτ καταλαμβάνει την μπάρα του δημοφιλούς bar restaurant της Αθηναϊκής Ριβιέρας, την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου.

Φυσικά και πίνουμε Aperol Spritz. Αλλά τι τρώμε με αυτό;

Ένας οδηγός μεγιστοποίησης της απόλαυσης για το πιο δημοφιλές απεριτίβο της εποχής μας, μαζί με φαγητό.