Πέντε bartending τάσεις του 2019 που ήρθαν για να μείνουν

Τη χρονιά που μας πέρασε είδαμε νέα πράγματα να ανθούν στις ελληνικές μπάρες. Το μίνιμαλ γοητεύει, οι κλασικές συνταγές επέστρεψαν δριμύτερες και πειραγμένες, ενώ η επαρχία έχει μπει δυνατά στο bartending παιχνίδι

Πέντε bartending τάσεις του 2019 που ήρθαν για να μείνουν

Υποδεχόμενοι το 2020, ανατρέχουμε στις βόλτες και τις επισκέψεις μας στα μπαρ εντός κι εκτός Αθηνών και συμπυκνώνουμε σε μια δυνατή πεντάδα τις τάσεις που ξεχωρίσαμε, συζητήσαμε και γευτήκαμε το 2019 στις ελληνικές μπάρες και σίγουρα θα δώσουν τον τόνο των εξελίξεων τη νέα χρονιά και –γιατί όχι;– στην ερχόμενη δεκαετία. Είναι πλέον προφανές ότι η δυναμική της ελληνικής σκηνής ανεβαίνει χρόνο με το χρόνο, κάτι που είχαμε τη δυνατότητα να διαπιστώνουμε γυρνώντας για πέμπτη χρονιά τις μπάρες της Αθήνας και της επαρχίας για τα Αθηνόραμα Bar Awards. Η χρονιά που πέρασε τα είχε όλα: δυνατά openings, βελτιωμένες τάσεις, απίστευτες συνταγές και μεγάλες διακρίσεις εκτός συνόρων.

#1 Η επαρχία αντεπιτίθεται...

Πέντε bartending τάσεις του 2019 που ήρθαν για να μείνουν - εικόνα 1

Οι εξελίξεις που παρατηρούσαμε τα προηγούμενα χρόνια στα μπαρ εκτός πρωτεύουσας και συμπρωτεύουσας έχουν αποκτήσει πλέον δυναμική η οποία ξεπερνά τους γνώστες του χώρου. Οι bartenders της επαρχίας ταξιδεύουν, ενημερώνονται, εκπαιδεύονται και πειραματίζονται, κι αυτό είναι φανερό στη δουλειά τους, που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τη σκηνή Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Δεν είναι τυχαίο ότι καλύτερο μπαρ για το 2019 στα Αθηνόραμα Bar Awards ανακηρύχτηκε το «Grooove Cocktail Bar» στον Βόλο, ενώ το «Blue Gin» στα Γιάννενα περιλαμβάνεται και αυτό στην ελίτ των διακεκριμένων με 2 Shakers.

#2 Τα κλασικά κοκτέιλ είναι παντοτινά

Πέντε bartending τάσεις του 2019 που ήρθαν για να μείνουν - εικόνα 2

Σε όλες τις λίστες παίζουν δυνατά τα τελευταία χρόνια οι δημιουργικές προσεγγίσεις των κλασικών συνταγών. Ειδικά το 2019 οι bartenders ξεπέρασαν την ευρηματικότητά τους κι επαναπροσδιόρισαν γνωστές συνταγές, διατηρώντας και τονίζοντας ακόμη περισσότερο την κλασική αξία και τη φινέτσα τους. Χρησιμοποίησαν σύγχρονες τεχνικές, όπως ο αποχρωματισμός, και πρόσθεσαν πρωτότυπα υλικά χωρίς να αλλοιώνουν το DNA των κλασικών κοκτέιλ. Για να πάρετε μια γεύση, στο «Spoiled» βρίσκουμε ένα πεντανόστιμο Bloody Mary με κρίταμο και αποξηραμένη αρμπαρόριζα στο «Clumsies» απολαμβάνουμε ένα κρυστάλλινο και ταυτόχρονα πληθωρικό Negroni, ενώ στο «Nikkei» πίνουμε ένα συγκλονιστικό Dry Martini με περουβιανή πατάτα!

#3 Ανοίγματα υψηλών προδιαγραφών

Πέντε bartending τάσεις του 2019 που ήρθαν για να μείνουν - εικόνα 3

Πολύ σημαντική ήταν η ανανέωση της bartending σκηνής με νέα στέκια, που εξέλιξαν ακόμη περισσότερο τον κλάδο και πρόσθεσαν καινούργια προς εξερεύνηση πεδία. Χαρακτηριστικά παραδείγματα το «Barro Negro», που μας προσκάλεσε να γνωρίσουμε από την αρχή την τεκίλα, το «Frater & Soror», που έβαλε στο επίκεντρο το τζιν, το «Godmama’s Yard», που έπαιξε στις συνταγές του με τα λουλούδια, και το «Λοκάλι», που μας ξανάφερε στου Ψυρρή για να δοκιμάσουμε «ντόπιες» μείξεις και γεύσεις.

#4 Διεθνείς επιτυχίες με ελληνικό άρωμα

Πέντε bartending τάσεις του 2019 που ήρθαν για να μείνουν - εικόνα 4

Για άλλη μία χρονιά τα βλέμματα της διεθνούς bartending σκηνής στράφηκαν στην Ελλάδα. Το «Clumsies» και το «Baba Au Rum» παραμένουν στη λίστα με τα 50 καλύτερα μπαρ του κόσμου, στην 6η και την 31η θέση αντίστοιχα. Παράλληλα, συνεχίζονται οι διακρίσεις για τους Έλληνες bartenders, όπως η πρόσφατη μεγάλη παγκόσμια νίκη του Αστέριου Ψαρρά στη Μελβούρνη, στον παγκόσμιο τελικό του Nikka Perfect Serve, ενώ το φετινό Athens Bar Show συγκέντρωσε πρωτοκλασάτους ξένους επαγγελματίες.

#5 Εισαγωγή στην απλότητα

Πέντε bartending τάσεις του 2019 που ήρθαν για να μείνουν - εικόνα 5

Τα τελευταία χρόνια είδαμε μεν εκπληκτικά πράγματα, δεν έλειψαν όμως και οι υπερβολές. Πολύπλοκες γαρνιτούρες, φλύαρα συστατικά, ανούσιες τεχνικές και φασαριόζικα σκαλιστά ποτήρια. Καλές οι φιοριτούρες, αλλά μήπως στην πορεία χάσαμε την ουσία των μείξεων; Το 2019 έσκασε μύτη μια νέα τάση, που στηρίζει τη μίνιμαλ προσέγγιση, και μας άρεσε πολύ. Ο μινιμαλισμός επέστρεψε δυναμικά, χαράσσοντας στις μπάρες το σύνθημα «Back to basics», κι όπως φαίνεται η επιστροφή στην απλότητα θα είναι το πιο hot trend του 2020.

Περισσότερες πληροφορίες

Baba Au Rum

Κλειτίου 6, κέντρο
  • Bars

Clumsies (The)

Πραξιτέλους 30, κέντρο
  • Bars

Spoiled

Μεγάλου Αλεξάνδρου 18, Δάφνη
  • Bars

Nikkei Floresta

(ξεν. «St. George Lycabettus») Κλεομένους 2, Πλ. Δεξαμενής, Κολωνάκι
  • Ethnic κουζίνες

Λοκάλι (Το)

Σαρρή 44, Ψυρρή
  • Εστιατόρια

Barro Negro

Ιωάννου Παπαρρηγοπούλου 15, κέντρο
  • Bars

Godmama’s Yard

Βασ. Αλεξάνδρου 98, Περιστέρι
  • Bars

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Bars & Clubs

Μπορεί ένα μπαρ να έχει αστέρι Michelin;

Spoiler: Ναι, και το μιλανέζικο Moebius είναι μια τέτοια περίπτωση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
14/11/2024

Κορυφαίοι καλλιτέχνες από τη διεθνή ηλεκτρονική σκηνή στο "Bótoxe Athens"

Οι λάτρεις της ηλεκτρονικής μουσικής θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν sets και συνεργασίες από Second Story, Deerisland και Bun Xapa.

Πώς πετυχαίνουμε (και απολαμβάνουμε) το τέλειο Aperol Spritz;

Μία κουβέντα με τον Campari Academy Coordinator, Κωνσταντίνο Τσάτσο, σχετικά με το πορτοκαλί ποτό που κατακτά τον κόσμο της απόλαυσης.

Στο Proveleggios θα πας και για να πιεις

Η bar manager του Nolanverse, Πόπη Σεβαστού, κρατά σε σταθερή φόρμα την μπάρα του δημοφιλούς σποτ στον Κεραμεικό, δίνοντας έξτρα αφορμές επίσκεψης.

Οι "Two Schmucks" από την Βαρκελώνη είναι οι 'Cocktail Curators' της εβδομάδας στο "Bungalow 7"

Το σημαντικό καταλανικό σποτ καταλαμβάνει την μπάρα του δημοφιλούς bar restaurant της Αθηναϊκής Ριβιέρας, την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου.

Φυσικά και πίνουμε Aperol Spritz. Αλλά τι τρώμε με αυτό;

Ένας οδηγός μεγιστοποίησης της απόλαυσης για το πιο δημοφιλές απεριτίβο της εποχής μας, μαζί με φαγητό.

The Great Tuesday Club: "Avra" και "Noel" στήνουν το απόλυτο guest της Athens Bar Week

Τρεις ήπειροι, επτά bartenders της Four Seasons και μία μοναδική βραδιά.