Περάσαμε μια εβδομάδα στην Κίνα για το Spirits Selection

Βρεθήκαμε ως μοναδικοί απεσταλμένοι κριτές από την Ελλάδα στην περιοχή Shanxi, στο Lvliang, για τον 20ό διαγωνισμό Spirits Selection και σας μεταφέρουμε τις εντυπώσεις μας και τα spirits που ξεχωρίσαμε.

Περάσαμε μια εβδομάδα στην Κίνα για το Spirits Selection

Ο διαγωνισμός Spirits Selection, που φέτος έσβησε τα εικοστά κεράκια του, είναι ο πιο επιδραστικός, έγκυρος και διάσημος διαγωνισμός για spirits στον κόσμο. Διοργανώνεται κάθε χρόνο από την έμπειρη ομάδα του Concours Mondial de Bruxelles, του επίσημου οργανισμού που ανακαλύπτει και βραβεύει τα καλύτερα κρασιά και αλκοολούχα ποτά παγκοσμίως. O διαγωνισμός κάθε χρόνο διοργανώνεται σε διαφορετική χώρα, συνδυάζοντας τη spirit κουλτούρα κάθε τόπου με τις παγκόσμιες τάσεις.

Τα τελευταία χρόνια έχει ταξιδέψει στο Μεξικό (2106), στη Χιλή (2017), τη Βουλγαρία (2018), ενώ φέτος έβαλε ρότα για την Κίνα και το Shanxi, αυξάνοντας μάλιστα τις συμμετοχές σε δείγματα περίπου κατά 20%! Ανάλογα με τη βαθμολογία τους, τα spirits διεκδικούν το μεγάλο χρυσό, το ασημένιο και το χάλκινο μετάλλιο. Τα αποτελέσματα επηρεάζουν άμεσα την αγορά των spirits και τους καταναλωτές και συμβάλλουν στην προώθηση και την αναγνωρισιμότητα μικρών παραγωγών και ιδιαίτερων ποτών.

Περάσαμε μια εβδομάδα στην Κίνα για το Spirits Selection - εικόνα 1
Η ενδέκατη ομάδα κριτών, στην οποία συμμετείχε η δική μας Χρυσούλα Κυριακοπούλου

Τα καλά τού να είσαι μέλος κριτικής επιτροπής

Πάνω από εκατό άτομα από είκοσι εννιά διαφορετικές χώρες αποτελούν την κριτική επιτροπή του διαγωνισμού, σε ένα πάντρεμα εμπειριών και αντιλήψεων που ίσως αποτελεί και το πιο συναρπαστικό κομμάτι του διαγωνισμού. Επί μία εβδομάδα κάθε πρωί συγκεντρωνόμασταν σε μια άψογα στημένη αίθουσα, χωρισμένοι σε εξάδες, για να δοκιμάσουμε και να κρίνουμε τα δείγματα ποτών, τα οποία έρχονταν μπροστά μας ανά κατηγορίες για τυφλή γευσιγνωσία.

Κάθε ποτό βαθμολογούνταν για την όψη, τα αρώματα, τη γεύση, την ισορροπία, την πρωτοτυπία και την τυπικότητά του με άριστα το 100. Μόλις τελείωνε το κυρίως μέρος των βαθμολογιών, γινόμασταν μια παρέα και μέχρι το βράδυ παρακολουθούσαμε σεμινάρια, ανταλλάσσαμε απόψεις για την πορεία του ουίσκι, την άνοδο του πίσκο, τις δυνατότητες των παρεξηγημένων μπράντι και πίναμε ποτά που ο καθένας είχε φέρει από την πατρίδα του.

Σκηνικό αλά τίγρης και δράκος...

Η επιλογή να γίνει ο διαγωνισμός στο Shanxi, εκεί όπου παράγονται κάθε χρόνο 200 εκατομμύρια λίτρα baijiu, του πιο διάσημου κινέζικου spirit από δημητριακά, έκανε την εμπειρία ακόμη πιο μοναδική. Περπατήσαμε στην περιοχή, επισκεφθήκαμε το πρώτο αποστακτήριο της Κίνας και ζήσαμε για λίγες ημέρες σε μια χώρα με τελείως διαφορετική πολιτισμική πραγματικότητα από τη δική μας: με ανθρώπους ευγενικούς, που χορεύουν, παίζουν μουσική, κάνουν πολεμικές τέχνες στο δρόμο και αγαπάνε τις selfies.

Περάσαμε μια εβδομάδα στην Κίνα για το Spirits Selection - εικόνα 2
Δοκιμαστές εν δράσει

Αποστάγματα κορυφαίας ποιότητας

Συνολικά από τα τραπέζια των δοκιμών πέρασαν 1.750 spirits από 59 διαφορετικές χώρες! Στα δικά μου flights (δείγματα) μεγάλη έκπληξη ήταν η κασάσα, ένα ποτό παρεξηγημένο στην Ελλάδα, αφού, πέρα από τις πολύ βασικές ετικέτες, δεν έχουμε άλλες ποιοτικές επιλογές. Στο Spirits Selection δοκίμασα premium και παλαιωμένες κασάσες, όπως η Sacca Ouro και η Dose Clássica, και κατάλαβα τις δυνατότητες που έχουν.

Εξαιρετικά δείγματα δοκιμάσαμε, βέβαια, σε όλες τις κατηγορίες του διαγωνισμού –ουίσκι, ρούμι, τεκίλα, πίσκο, κονιάκ, αρμανιάκ, τζιν, γκράπα κ.λπ.–, πράγμα που μας έκανε όλους να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι η παγκόσμια αγορά των spirits βρίσκεται σε διαρκή άνοδο και στις μέρες μας τα ποιοτικά brands καταφέρνουν να περάσουν τα σύνορα των χωρών τους και να βρουν το δικό τους πιστό κοινό. Τα αναλυτικά αποτελέσματα του διαγωνισμού θα τα βρείτε στο spiritsselection.com/en/results.

Πέντε βραβευμένα labels που ξεχωρίσαμε

Περάσαμε μια εβδομάδα στην Κίνα για το Spirits Selection - εικόνα 3


La Botija Puro Quebranta (πίσκο, Πέρου) Απίστευτα φινετσάτο, με αρώματα φρέσκων λουλουδιών και βοτάνων.
Nirvana Unpeated single malt (ουίσκι, Ινδία) Εκρηκτικές νότες από φρούτα, βανίλια, μέλι, καραμέλα, κριθάρι και... κέικ.
Beg New World Navy (τζιν, Βραζιλία) Δυνατό, ισορρο­πημένο, μοσχοβολάει άρκευθο και δροσερά βότανα.
Van Ryn’s Single Potstill Brandy Aged 15 Years (μπράντι, Νότια Αφρική) Πληθωρικό, με αρώματα εσπεριδοειδών, μελιού, σοκολάτας και κομψές νότες καπνού.
R74 Rum Aged (ρούμι, Ιταλία) Αρώματα από δαμάσκηνα, μήλα, κανέλα και αμύγδαλα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Bars & Clubs

801 Rooftop Bar: Πειραιώτικο fine drinking με θέα το λιμάνι

Η ζωντανή ενέργεια του λιμανιού συναντά έναν κομψό χώρο με φροντισμένα ποτά και νόστιμο finger food.

Αστεράτες βραδιές O/Purist

Μη χάσετε τα πολύ καλοκαιρινά event O/Purist Starry Nights τις Πέμπτες του Ιουλίου σε αγαπημένα μπαρ της Αθήνας.

Το "Pathos" κάνει την Ίο clubbing προορισμό

Ξεκινώντας στις 22 Ιουλίου, περισσότεροι από 40 DJs θα περάσουν από τα decks του "Pathos Club".

Τα νέα μπαρ της Αθήνας

Εκείνα τα μέρη που εμφανίστηκαν στην πόλη τις τελευταίες ημέρες/ εβδομάδες/ μήνες και υπόσχονται να μας κρατήσουν ιδανική συντροφιά το καλοκαίρι.