Δυο spot που εξελίσσουν τον καφέ και τα cocktail στη Θεσσαλονίκη

Ανάμεσα στα bars που επισκεφτήκαμε στο φετινό σαφάρι των Αθηνόραμα bar awards, ξεχωρίζει το «Blue Cup» στα Λαδάδικα, το οποίο έχει δυο τελείως διαφορετικά stages, με κοινό σημείο αναφοράς την δημιουργικότητα και την ποιότητα.

Δυο spot που εξελίσσουν τον καφέ και τα cocktail στη Θεσσαλονίκη

Στο φετινό σαφάρι των Αθηνόραμα bar awards, τα bar εκτός της Αθήνας ήταν μια αποκάλυψη. Ανάμεσα σε αυτά που επισκεφτήκαμε, ξεχωρίζει το «Blue Cup» στα Λαδάδικα της Θεσσαλονίκης, το οποίο στην ουσία έχει δυο τελείως διαφορετικά stages, με κοινό σημείο αναφοράς την δημιουργικότητα και την ποιότητα.

Πρώτη στάση για καφέ τρίτου κύματος στο «Blue Cup»

Δυο spot που εξελίσσουν τον καφέ και τα cocktail στη Θεσσαλονίκη - εικόνα 1

Στον πρώτο όροφο του ραφιναρισμένου πανέμορφου διατηρητέου, το «Blue Cup» είναι το talk of the town στέκι για καλό και «ψαγμένο» καφέ. Οι ιδιοκτήτες του, οι έμπειροι Ελπινίκη Αρβανιτίδου και Βασίλης Καριπόγλου, έφεραν στην συμπρωτεύουσα (με το άνοιγμα του μαγαζιού το 2013) το κίνημα του τρίτου κύματος του καφέ. Στον στιλάτο και μοντέρνο χώρο, το αγαπημένο καθημερινό ρόφημα πρωταγωνιστεί με εντυπωσιακό τρόπο. Πάνω στην μπάρα βρίσκουμε μια συλλογή από πολύτιμα εξαρτήματα παρασκευής, όπως είναι η φινετσάτη μηχανή espresso και πιο εξειδικευμένα gadget, βλέπε μύλους και μηχανήματα v60, chemex και aeropress.

To πιο ενδιαφέρον όμως είναι όταν κάτσαμε μαζί με τους baristas και άρχισαν να μας εξηγούν τα χαρίσματα των μονοποικιλιακών speciality καφέδων που σερβίρουν. Όποια και αν είναι τα γούστα σας σε αρωματικούς, φρουτώδεις, πικρούς, γλυκούς, ξηροκαρπάτους, έχουν την αντίστοιχη πρόταση που θα σκάσει στον ουρανίσκο. Μπορούν αμέσως να καβουρδίσουν και να φτιάξουν ένα σύνθετο και πληθωρικό blend, με χειροποίητες μεθόδους παραγωγής και να σε μυήσουν σε νέες γευστικές εμπειρίες. Εκτός από τα μονοποικιλιακά και τα blends, αυτό που αξίζει να δοκιμάσει κάποιος στο «Blue Cup» είναι τα brew, δηλαδή την απόσταξη του καφέ φίλτρου.

Δυο spot που εξελίσσουν τον καφέ και τα cocktail στη Θεσσαλονίκη - εικόνα 2

Καθώς περνάει η ώρα ο καφές δίνει την θέση του στις επίσης «ψαγμένες» μείξεις και η δράση μετατοπίζεται στην απέναντι μπάρα που είναι γεμάτη με εντυπωσιακά tiki ποτήρια και σπάνια spirits. Για τους πιο ενημερωμένους όμως υπάρχει ένα δυνατό project ακριβώς στον πάνω όροφο.

Δεύτερη στάση για κοκτέιλ για μυημένους στο «Speakeasy floor»

Δυο spot που εξελίσσουν τον καφέ και τα cocktail στη Θεσσαλονίκη - εικόνα 3

Ανεβαίνεις τα σκαλιά και βρίσκεσαι μπροστά από μια επιβλητική κόκκινη πόρτα. Για να περάσεις πρέπει να γνωρίζεις τον μυστικό κωδικό…Η πόρτα ανοίγει και βουτάς ξαφνικά στο 1933. Τόσο η φινετσάτη διακόσμηση όσο και τα cocktails σε στέλνουν στην εποχή της ποτοαπαγόρευσης. Όμορφη μαρμάρινη μπάρα, χρυσές λεπτομέρειες, δερμάτινα καθίσματα και ρετρό αντικείμενα και φωτιστικά ενισχύονται από μια λίστα ποτών που εμπνέεται από τις κλασικές συνταγές. Ξεφυλλίζεις τον κατάλογο του bar manager Νίκου Μπαζούκα και δεν ξέρεις τι να πρωτοδιαλέξεις από τα perfect serves και τα twists. Σίγουρα αξίζει να δοκιμάσετε το Reconstructed Daiquiri, ένα ποτό που προκύπτει από εξαιρετικές τεχνικές και έρχεται σε κομψό ποτήρι με κρυστάλλινη όψη και απίθανα αρώματα φράουλας. Πολύ ενδιαφέρουσα είναι η παραλλαγή του Dry Martini με κρίταμο, πίκλα κρεμμύδι και καραμέλα.

Δυο spot που εξελίσσουν τον καφέ και τα cocktail στη Θεσσαλονίκη - εικόνα 4

Γενικά όλα τα cocktails είναι πολύ δουλεμένα και απίστευτα αρμονικά, βλέπε Old Fashioned. Οι πρώτες ύλες επιλέγονται με προσοχή και τις επεξεργάζονται στο πλήρες εργαστήριο που βρίσκεται στον ίδιο όροφο δίνοντας ποτά που κερδίζουν τις γευστικές εντυπώσεις.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Bars & Clubs

801 Rooftop Bar: Πειραιώτικο fine drinking με θέα το λιμάνι

Η ζωντανή ενέργεια του λιμανιού συναντά έναν κομψό χώρο με φροντισμένα ποτά και νόστιμο finger food.

Αστεράτες βραδιές O/Purist

Μη χάσετε τα πολύ καλοκαιρινά event O/Purist Starry Nights τις Πέμπτες του Ιουλίου σε αγαπημένα μπαρ της Αθήνας.

Το "Pathos" κάνει την Ίο clubbing προορισμό

Ξεκινώντας στις 22 Ιουλίου, περισσότεροι από 40 DJs θα περάσουν από τα decks του "Pathos Club".

Τα νέα μπαρ της Αθήνας

Εκείνα τα μέρη που εμφανίστηκαν στην πόλη τις τελευταίες ημέρες/ εβδομάδες/ μήνες και υπόσχονται να μας κρατήσουν ιδανική συντροφιά το καλοκαίρι.