Είναι ορισμένες περιοχές που τις ερωτεύεσαι με την πρώτη ματιά και στο μυαλό σου τριγυρνά η σκέψη: «Θα μπορούσα να μένω εδώ, εκτός από το να πίνω τα ποτά μου». Ακριβώς αυτό μου συμβαίνει με το Μεταξουργείο. Μια γειτονιά που αποπνέει απροσποίητη οικειότητα και ταυτόχρονα ανθρωπιά στην καρδιά της Αθήνας. Σίγουρα δεν είναι μια αγγελικά πλασμένη περιοχή που κατακλύζεται από ροζ συννεφάκια, αλλά αυτό είναι που της προσδίδει αυθεντικότητα και γοητεία. Βολτάροντας στα στενά της, θα νιώσεις τα vibes μιας άλλης ανήσυχης –πιο underground– Αθήνας, που απαρτίζεται από ετερόκλητα στοιχεία και δημιουργικές αντιφάσεις.
Το Μεταξουργείο είναι ένα urban χωνευτήρι, όπου τα παλιά σπίτια με τις εσωτερικές αυλές μπερδεύονται με τις μαρκίζες των θεάτρων, τα νέον φώτα των studio, τα κινέζικα εστιατόρια και πρωτοκλασάτα εστιατόρια... Πέρα από τη γοητευτική πολυσπερμική ταυτότητά της, η περιοχή αλλάζει κι εξελίσσεται στο πεδίο του nightlife τα τελευταία χρόνια, αποτελώντας μια πλήρη αθηναϊκή πιάτσα με επιλογές για όλα τα γούστα.
Πιάσε από νωρίς στασίδι στο downtown
Εκεί όπου παλιά βρισκόταν ένα σύμπλεγμα παλιών κατοικιών, πριν από ένα χρόνο οι αδερφές Γεωργαλή, όχι μόνο σουλούπωσαν το χώρο, αλλά έφτιαξαν το πανέμορφο all day bar «Saorsa». Ο ποιοτικός καφές της ελληνικής εταιρείας Kudu δίνει καθημερινά το «παρών», αλλά η μοναδική ποικιλία Habit με τα αρώματα μαύρης σοκολάτας είναι ο αναμφίβολος πρωταγωνιστής. Ψαγμένες ετικέτες κρασιού σερβίρονται είτε σε ποτήρι είτε σε κοκτέιλ, όπως το Nelson, ένα λευκό κρασί με άρωμα από λουκούμι τριαντάφυλλο!
Υποχρεωτική στάση στην Πλατεία Αυδή ο «Μπλε Παπαγάλος», που εδώ κι έξι χρόνια έχει γίνει σταθερή αξία στην περιοχή. Θα το διακρίνεις αμέσως από το empire στιλ, τα εξωτικά φυτά –που έχουν γίνει ζούγκλα πλέον– και τα πολύχρωμα τραπεζάκια. Στον «Παπαγάλο» μπορείς να πιεις χαλαρά τον καφέ σου, πρωί και απόγευμα, ή να χορέψεις swing και να πιεις κάποιο από τα βραβευμένα κοκτέιλ του (Athinorama Bar Awards 2018) το βραδάκι.
Τα ωραία της Κεραμεικού
Η Κεραμεικού είναι αναμφίβολα μια αρτηρία για το Μεταξουργείο. Διαπερνά τον πυρήνα του, με τα μαγαζιά της να δίνουν χρώμα και ζωή στο τσιμεντένιο γκρίζο. Όπως τo «Korova», που πήρε το όνομά του από το μπαρ όπου άραζαν ο Άλεξ και οι φίλοι του στην εμβληματική ταινία του Στάνλεϊ Κιούμπρικ «Το κουρδιστό πορτοκάλι». Στον κατάλογο δεν θα βρείτε παραισθησιογόνο γάλα Moloko Plus όπως στο φιλμ, αλλά εξαιρετικής ποιότητας ρακή και τσίπουρο, που μπορείς να τα συνοδεύσεις με μεζέδες από διαλεχτά προϊόντα μικρών παραγωγών. Δοκιμάστε –και θα με θυμηθείτε– το ρωσικό πελμένι ή αλλιώς το ραβιόλι των Ρώσων, γεμιστό ζυμαρικό με τρεις διαφορετικούς κιμάδες, καυτερή σάλτσα και sour cream.
Λίγο πιο κάτω βρίσκεται το «Καμπεθόν», που έχει μία από τις ωραιότερες αυλές στην Αθήνα. Από τη στιγμή που άνοιξε το 2013, το ιδιότυπο ρακάδικο-μπαρ ταίριαξε απόλυτα στη γειτονιά κι έχει γίνει στέκι για ένα ετερόκλητο κοινό που έχει λατρέψει τις ωραίες μουσικές, την παρεΐστικη ατμόσφαιρα και την προσεγμένη κουζίνα του.
Όρθιος μέχρι το πρωί
Ένας από τους στάνταρ λόγους για να πας στο Μεταξουργείο είναι τα αφτεράδικά του, όπως ο... αείμνηστος «Άνθρωπος» στη Γιατράκου, που αν κι έκλεισε πριν από μερικά χρόνια παραμένει στην καρδιά μας. Την παράδοση συνεχίζει το «Άσυλο», που ανοίγει μετά τα μεσάνυχτα προσφέροντας μία από τις πιο cult after εμπειρίες της πόλης.
Το «Κεραμείον» είναι από τα πρώτα μπαράκια που άνοιξαν στην περιοχή το 2011 και σχεδόν αμέσως έγινε ξενυχτάδικο. Έχει ένα μοναδικό χώρο από πέτρα και ξύλο και φημίζεται για την εξαιρετική jazz/funk μουσική και τα live του. Τέλος, το «Rever» έκλεισε δύο χρόνια λειτουργίας, κρατώντας σταθερό τον χαρακτήρα του underground ποτάδικου που τραβάει μέχρι το πρωί. Εκεί θα τα ακούσεις όλα: από hip hop και ηλεκτρονική μέχρι μαύρες μουσικές και rockabilly.