Το επαναλανσάρισμα της πατραϊκής μπίρας ΜΑΜΟΣ μας ταξιδεύει πίσω στο μακρινό παρελθόν της ελληνικής ζυθοποιίας και μας επιβεβαιώνει την τάση που θέλει το ρετρό να γίνεται το νέο trend, ιδίως όταν μιλάμε για αυθεντικά brands, που έχουν αφήσει ισχυρό στίγμα στην αγορά και στη χώρα…
Το νέο παγκόσμιο hot trend των τελευταίων ετών είναι η ρετρομανία, που έχει πιστούς οπαδούς και στη χώρα μας. Από τη speakeasy ατμόσφαιρα των 20's, μέχρι τη μόδα στα ρούχα που επιστρέφει σε παλιές, λαμπρές δεκαετίες όπως τα 60's και τα 70's, αλλά και τη μουσική όπου οι δίσκοι βινυλίου γίνονται η νέα τάση όχι μόνο για συλλέκτες, αλλά και για dj's που τους χρησιμοποιούν σε retro parties που γίνονται ανάρπαστα! Δεν είναι καθόλου τυχαίο που δύο πρόσφατες εκθέσεις με αναδρομή στο παρελθόν είχαν τεράστιο σουξέ σε άτομα όλων των ηλικιών και μαζικότατη προσέλευση.
Μέσα σ' όλα αυτά πολλά προϊόντα επέστρεψαν σε παλιές, συλλεκτικές συσκευασίες και ετικέτες, ενώ άλλα επανακυκλοφόρησαν, με ρετρό διάθεση. Η τελευταία είδηση στο χώρο του αλκοόλ είναι η επανακυκλοφορία της ιστορικής μπύρας ΜΑΜΟΣ. Με τη συσκευασία να σε παραπέμπει σε εποχές όπως τότε, η πατραϊκή μπύρα λανσάρεται ξανά δυναμικά, με την ίδια αυθεντική συνταγή.
Πώς ξεκίνησαν όλα
Η ιστορία της μπύρας ΜΑΜΟΣ ξεκινάει από το 1876, όταν ο Λορέντζος Μάμος ίδρυσε το ζυθοποιείο του στην Πάτρα, για να ακολουθήσει μια πορεία 100 χρόνων γεμάτη βραβεία και διακρίσεις. Ο γιος του, Πέτρος Μάμος, ήταν ο πρώτος διπλωματούχος Έλληνας ζυθοποιός. Με τη φροντίδα, τη γνώση και το μεράκι του, έδωσε νέα πνοή στην ελληνική ζυθοποιία, με έμφαση στην ποιότητα και την καινοτομία. Εισήγαγε εξαιρετικές ποικιλίες βύνης, λυκίσκου και μαγιάς από τη Γερμανία και την Τσεχία και εξέλισσε τις παραδοσιακές συνταγές με δικές του τεχνικές. Το στοιχείο της μπύρας ΜΑΜΟΣ που τη χαρακτηρίζει σε αυτό το πέρασμα των χρόνων είναι η απλότητα και η αυθεντικότητα ενός παραδοσιακού προϊόντος, σε συνδυασμό με την ανώτερη ποιότητα και γεύση της. Ο Πέτρος Μάμος είχε προσαρμόσει την μπύρα στην ελληνική κουζίνα και τις ελληνικές προτιμήσεις. Ήταν μια μπύρα που έβρισκε κάποιος στη Μεγάλη Βρετάνια, αλλά και στο μεγαλύτερο ζυθοπωλείο της Αθήνας. Μια ελληνική μπύρα που εξάγονταν στο εξωτερικό και ήταν το πρώτο ελληνικό προϊόν ζύθου το οποίο έλαβε διεθνή βραβεία: χρυσό βραβείο αγνότητας και γεύσης στη Διεθνή Έκθεση της Τεργέστης το 1898, Δίπλωμα Τιμής μετά Χρυσού Μεταλλίου στη Διεθνή έκθεση Αθηνών.
Η μπύρα ΜΑΜΟΣ σήμερα
Τι είναι η μπύρα ΜΑΜΟΣ σήμερα; Μια μπύρα υψηλής ποιότητας, τύπου Pilsener, που παράγεται από εκλεκτής ποιότητας πρώτες ύλες (νερό, βύνη κριθαριού, λυκίσκο και μαγιά) με την αυθεντική συνταγή του πρώτου Έλληνα διπλωματούχου ζυθοποιού, Πέτρου Μάμου. Μια ελληνική μπύρα με μεστή γεύση, πλούσιο αφρό και το ιδιαίτερο άρωμα του λυκίσκου. Τη βρίσκουμε σε γυάλινη φιάλη ή μεταλλικό κουτί των 50cl.
Σκοπός της; «Να την απολαμβάνουν καθημερινά οι ζυθοπότες και να ευφραίνουν τις καρδιές τους», σύμφωνα με το παλιό μήνυμα του Πέτρου Μάμου…
Απολαύστε την παγωμένη αυτό το καλοκαίρι και μοιραστείτε τις εμπειρίες σας με το hashtag #opwstote