Τα best of του εκτός Αθηνών bartending

Από την Πάτρα μέχρι τη Δράμα και από τη Χίο μέχρι τη Σύρο, τα μπαρ της περιφέρειας γνωρίζουν πρωτόγνωρη ακμή, δίνοντάς μας αφορμές για stop overs μετά ποτού...

Τα best of του εκτός Αθηνών bartending

Από την Πάτρα μέχρι τη Δράμα και από τη Χίο μέχρι τη Σύρο, τα μπαρ της περιφέρειας γνωρίζουν πρωτόγνωρη ακμή, δίνοντάς μας αφορμές για stop overs μετά ποτού...

Τα best of του εκτός Αθηνών bartending - εικόνα 1
Στο «Honey Bar» η λίστα με signature cocktails έχει τον τίτλο «Feelings».

Τα τελευταία χρόνια τα μπαρ της ελληνικής περιφέρειας­ βρίσκονται σε δημιουργικό­ αναβρασμό, με τους επαγγελ­ματίες να συντονίζονται με τις διεθνείς εξελίξεις στο bartending και το κοινό να ανταποκρίνεται στις νέες προτάσεις που σερβίρονται στις ενημερωμένες μπάρες τους.

Είναι ενδεικτικό ότι τον τελευταίο καιρό παρακολουθούμε τις ανταγωνιστικότατες συμμετοχές των mixologists όλης της Ελλάδας σε σημαντικούς διαγωνισμούς bartending. Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι φορές που ανέβηκαν στο βάθρο, όπως έγινε για παράδειγμα με την πρώτη θέση που κατέκτησε στο Nikka Perfect serve 2018 ο Ιάκωβος Κωνσταντάς από το μπαρ «Oz» στη Χίο αλλά και το «χρυσό» του Κωνσταντίνου Ριστάνη από το «Spitaki» των Ιωαννίνων στο διαγωνισμό του Cutty Sark #ftiaxecutty 2017. Αυτά τα δυο μπαρ συζητήθηκαν για έναν επιπλέον λόγο: οργάνωσαν αμφότερα εξαιρετικά φεστιβάλ. Το «Oz» έστησε το επιτυχημένο Mastiha Project για την προβολή της μαστίχας και την αξιοποίησή της στη γαστρονομία και στα κοκτέιλ, ενώ το «Spitaki» το Ioannina Cocktail Festival με pop up bars από Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Καρδίτσα, Παξούς, Κρήτη αλλά και πολλά masterclasses.

Τα best of του εκτός Αθηνών bartending - εικόνα 2
Στο «Spitaki» ο Κωνσταντίνος Ριστάνης ανακυκλώνει με ψαγμένο τρόπο τα συστατικά των κοκτέιλ.

Όσον αφορά τα φεστιβάλ, ξεχωρίζει το Bar Engage, το οποίο διοργανώνεται στη Λάρισα για τρίτη συνεχή χρονιά (7-12/5), συγκεντρώνοντας στην πόλη κορυφαία μπαρ από συνολικά επτά χώρες και δίνοντας τη δυνατότητα σε ένα τοπικό κοινό, μέσα από καθημερινά events, να δοκιμάσει τις προτάσεις τους και να μυηθεί σε διαφορετικές κουλτούρες πίνειν.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο λοιπόν ότι το σαφάρι των φετινών Αθηνόραμα Bar Awards επεκτάθηκε σε πολλές, αλλά πάντα επιλεγμένες πόλεις της επικράτειας. Παρά τα δεκάδες χιλιάδες χιλιόμετρα που διανύσαμε, οι δοκιμές επιβεβαίωσαν απόλυτα τη δυναμική των ελληνικών μπαρ. Οι bartenders της επαρχίας έχουν ανεβασμένο επίπεδο, φαντασία, γνώσεις και –το πιο σημαντικό– «παίζουν στο σέικερ» όλες τις τελευταίες τάσεις.

Είναι τουλάχιστον ενθαρρυντικό να βλέπεις τα παγκόσμια drinking trends να υιοθετούνται και να εξελίσσονται τόσο γρήγορα εκτός των μεγάλων πόλεων. Οι conceptual λίστες λ.χ., μια σταθερά δημοφιλής τάση των τελευταίων χρόνων, είχε την τιμητική της... Στα ταξίδια μας βρήκαμε cocktail menus που είχαν αναφορές στην ποπ κουλτούρα μέσα από ταινίες, τραγούδια, έργα τέχνης («Φάμπριcα» στη Δράμα) και γνωστές σειρές, όπως το «Game of thrones» (στο «Hostel 9» στη Θεσσαλονίκη). Μια απόλυτα πρωτότυπη λίστα ήταν αυτή του «Honey Bar», επίσης στη Δράμα, η οποία έχει ως πηγή έμπνευσης τα ανθρώπινα συναισθήματα και το πώς αυτά εξελίσσονται στα διαφορετικά στάδια των σχέσεων!

Μία από τις διεθνώς δυνατές τάσεις που βρίσκεται επίσης σε άνοδο στα μπαρ της περιφέρειας είναι τα ελαφριά κοκτέιλ τύπου aperitivo. Είναι χαρακτηριστικό ότι φιγουράρουν στην κορυφή των περισσοτέρων cocktail collections. Κι εμείς δεν αντέξαμε τον πειρασμό και δοκιμάσαμε πάρα πολλά... Ανάμεσα σε αυτά ξεχωρίσαμε τις ευρηματικές συνταγές spritz και sparkling στο «Grappa Vino & Aperitivo» στον Βόλο και στο «Abbey Kitchen Bar» στην Πάτρα.

Τα best of του εκτός Αθηνών bartending - εικόνα 3
Το «Maverick» φέρνει στην Πάτρα αέρα Νέας Ορλεάνης.

Πολύ γοητευτικό βρήκαμε και τον ευρωπαϊκό αέρα που αποπνέουν κάποια μπαρ. Για παράδειγμα το «Vogatsikou 3» στη Θεσσαλονίκη σε ταξιδεύει στις μεγάλες μητροπόλεις των spirits μέσα από τις συνταγές του, τις οποίες έχουν δημιουργήσει διάσημοι bartenders του εξωτερικού. Στο «Maverick» της Πάτρας, πάλι, η διακόσμηση­ και οι μείξεις σε στέλνουν κατευθείαν στη Νέα Ορλεάνη, ενώ στο «La Doze» στη Θεσσαλονίκη νιώθεις σαν να κάθεσαι σε βερολινέζικη μπάρα.

Οι λάτρεις των κλασικών κοκτέιλ­, τέλος, μπορούν να απολαύσουν πρωτότυπες, πειραγμένες εκδοχές και σε μπάρες εκτός Αθηνών. Μια τέτοια περίπτωση είναι το αναπάντεχο old fashioned με ουίσκι και ντομάτα στο «Grooove» (Βόλος) και η Margarita με ελληνικά αποστάγματα στο «Blue Gin» (Γιάννενα). Και αν ακόμη δεν πειστήκατε για το επίπεδο και τα αντανακλαστικά των περιφερειακών μπαρ, η συστράτευσή τους στην παγκόσμια τάση της αειφόρας διαχείρισης των υλικών μιλάει από μόνη της. Στο «Kouchico» στη Σύρο ο Χρήστος Γκόλφης χρησιμοποιεί­ το μανταρίνι σε διαφορετικές παρασκευές και υφές στο ίδιο κοκτέιλ ώστε να μην πετάει τίποτα, ενώ αντίστοιχα ο Κωνσταντίνος Ριστάνης στο «Spitaki» σερβίρει ένα tiki cocktail αξιοποιώντας πολλαπλά την μπανάνα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Bars & Clubs

801 Rooftop Bar: Πειραιώτικο fine drinking με θέα το λιμάνι

Η ζωντανή ενέργεια του λιμανιού συναντά έναν κομψό χώρο με φροντισμένα ποτά και νόστιμο finger food.

Αστεράτες βραδιές O/Purist

Μη χάσετε τα πολύ καλοκαιρινά event O/Purist Starry Nights τις Πέμπτες του Ιουλίου σε αγαπημένα μπαρ της Αθήνας.

Το "Pathos" κάνει την Ίο clubbing προορισμό

Ξεκινώντας στις 22 Ιουλίου, περισσότεροι από 40 DJs θα περάσουν από τα decks του "Pathos Club".

Τα νέα μπαρ της Αθήνας

Εκείνα τα μέρη που εμφανίστηκαν στην πόλη τις τελευταίες ημέρες/ εβδομάδες/ μήνες και υπόσχονται να μας κρατήσουν ιδανική συντροφιά το καλοκαίρι.