Μετά το... εξαντλητικό beer crawling τεσσάρων συντακτών του «α» σε είκοσι σκοτσέζικες και ιρλανδικές παμπ, μπιραρίες, beer bars και ζυθο-εστιατόρια της πόλης, επιβεβαιώνουμε ότι η κουλτούρα του αφρού είναι στα χάι της.
Μπορεί στην Ελλάδα να μην έχουμε τη ζυθο-παράδοση που έχουν άλλες χώρες, αλλά η μπίρα ανεβαίνει δυναμικά. Κάναμε λοιπόν μια μεγάλη μπιρότσαρκα, πιάνοντας πόστο σε κλασικά στέκια και σε ενδιαφέροντα καινούργια εγχειρήματα. Παρακολουθήσαμε αμερικάνικο φουτμπόλ, ακούσαμε Ramones, φάγαμε fish & chips, haggis και κότσι, δοκιμάσαμε την τύχη μας στα βελάκια και χαζέψαμε πολλών λογιών ζυθο-παραφερνάλια. Είδαμε όμως κι ένα τοπίο που... σιγοβράζει, ενισχυμένο με συναρπαστικές εισαγωγές ετικετών, εξελιγμένες προτάσεις της ελληνικής μικροζυθοποιίας, ειδικές γευσιγνωσίες και αφιερώματα σε παραγωγούς και κατηγορίες μπίρας. Όλα αυτά υφαίνουν μια πολύπλευρη ζυθο-κουλτούρα, συντονισμένη τόσο με τις παρεΐστικες συνήθειες των Αθηναίων όσο και με τις διεθνείς κι εγχώριες τάσεις που προτρέπουν σε δοκιμές και πειραματισμούς.
* η σειρά των καταστημάτων δεν είναι αξιολογική
#1 Τhe Local Pub
Για τους ζυθο-φανατικούς της πόλης είναι προορισμός. Με καθοριστική φιγούρα τον Φώτη Αναστασίου, εικονογραφημένη με κάθε λογής διακριτικά γνωρίσματα ευγενούς ζυθοκατάνυξης και στέκι των home brewers της πόλης, από το 2010 που ξεκίνησε, έχει καλλιεργήσει ένα μεγάλο κοινό. Το τελευταίο βρίσκει πολύ υλικό για δοκιμή/μελέτη στα 21 βρυσάκια του μπαρ, που αλλάζουν συχνά περιεχόμενο και όπου θα συναντλησεις αρκετές δικές τους εισαγωγές, πολλές ενδιαφέρουσες ελληνικές μικροζυθοποιίες και πολλές εποχικές επιλογές. Τώρα το χειμώνα, ας πούμε, παίζουν μαύρες και brown ales. Εκτός αυτών, θα συναντήσεις και κάποιες φιάλες στην ίδια φιλοσοφία αναζήτησης, που δεν βρίσκεις στην αγορά. Μην περιμένεις φαγητό. Η μπίρα στην προκειμένη λειτουργεί ως ποτό ή μάλλον «κάτι παραπάνω από ένα απλό ποτό…» όπως λέει ο δημιουργός της «Local», που ετοιμάζει ακριβώς δίπλα το δικό του ζυθοποιείο: σύντομα στην παμπ του Χαλανδρίου θα έχουν τη δική τους μπίρα, αρχής γενομένης από μια steam και μια American pale ale.
Χαϊμαντά 25, Χαλάνδρι, 6940864443.
#2 Barley Cargo
Εκτός από σύγχρονη βιομηχανική αισθητική, ξύλινους πάγκους και stands που γεμίζουν σε καθημερινή βάση, το δημοφιλές beer bar της Κολοκοτρώνη διαθέτει και μια σεβαστή μπιροθήκη με πάνω από 240 ετικέτες απ’ όλο τον κόσμο, που σύντομα θα ξεπεράσουν τις 300. Η αγάπη του για τις ελληνικές μικροζυθοποιίες είναι εμφανής –καταλαμβάνουν πάνω από τη μισή λίστα (αυτήν τη στιγμή είναι 125 και στόχος είναι να πληθύνουν και αυτές)–, ενώ την ίδια λογική ακολουθούν και οι επιλογές σε βαρέλι από τον ειδικά διαμορφωμένο ψυκτικό θάλαμο, με τις 13 από τις 17 ελληνικές. Στον κατάλογο θα βρεις αρκετά μεζεδάκια για να τις συνοδεύσεις, από πατατοκροκέτες και κοτοπιτάκια μέχρι κεμπάπ ή μπριζολάκια λαιμού. Το «Barley Cargo» λειτουργεί και ως κάβα, οπότε μπορείς να ψωνίσεις μπίρες και για το σπίτι, διοργανώνει τακτικά αφιερώματα με γευσιγνωσίες και γνωριμίες με παραγωγούς, ενώ θα πετύχεις τακτικά και live, που συνήθως κινούνται στον άξονα του funk και του ελληνικού και ξένου rock, στρεφόμενα καμιά φορά και στην παραδοσιακή μουσική. Τώρα, σε συνεργασία με το περιοδικό μπίρας «Beer Catalog», το οποίο φέτος γιορτάζει τα 20 χρόνια του, ετοιμάζει το πρώτο Xmas Beer Festival με πολύ ενδιαφέρουσες χριστουγεννιάτικες, χειμωνιάτικες και specialty μπίρες.
Κολοκοτρώνη 6, κέντρο, 2103230445.
#3 Berlin by 5 Drunkmen
Το μικρό beer bar που έστησαν στον πεζόδρομο της Τιμοθέου πέντε φίλοι διαθέτει φιλική ατμόσφαιρα, ανάλογη με την ιστορία του, και οι ενσωματωμένες στα ψηλά ξύλινα τραπέζια κάνουλες με ροομετρητή ακριβείας, που σου δίνουν τη δυνατότητα να γεμίσεις/ξαναγεμίσεις μόνος σου το ποτήρι σου, είναι πάντα highlight, με τους πιο... διψασμένους να κερδίζουν τις πρώτες θέσεις στον ηλεκτρονικό πίνακα με τις επιδόσεις. κρέμεται πάνω από ένα χάρτη του Παγκρατίου κλεισμένο σε ένα φύλλο λυκίσκου. Εμείς όμως θα επιστήσουμε την προσοχή σας στα βρυσάκια του μπαρ. Μετά την άφιξη του δεύτερου ψυκτικού θαλάμου οι επιλογές σε ξένες και ντόπιες βαρελίσιες μπίρες έχουν εκτοξευτεί στις 25 (20 βασικές κατηγορίες μπίρας και 5 guests που ανανεώνονται συχνά), ενώ υπάρχει και μια μικρή επιλογή από αποκλειστικές φιάλες δικής τους εισαγωγής. Αν πεινάσετε, παίζουν κάποιες απλές επιλογές fingerfood, όπως τα νάτσος με blue cheese, κατίκι Δομοκού και γιαούρτι ή το «λαμπαμπέργκερ», ένα μπέργκερ με γερμανικό Leberkäse. Δώστε βάση και στα θεματικά αφιερώματα που κάνουν κατά καιρούς. Πριν λίγες μέρες π.χ., διοργάνωσαν Tarantino night με dresscode Gangsta/spaghetti, τρεις τιμώμενες μπίρες και «Μισιρλού» και «Jungle Boogis» στ’ αφτιά.
Τιμοθέου 8, Παγκράτι, 2107010006.
#4 The Lazy Bulldog Pub
Το όχι και τόσο τεμπέλικο μπουλντόγκ, νεαρό «αδερφάκι» της «Local Pub», θα το βρεις στην αρχή της Περσεφόνης, απέναντι από την Τεχνόπολη. Στα πρότυπα αγγλικής παμπ, ντυμένο με σκουρόχρωμο ξύλο, με μεγάλους πάγκους με άνετα stools και τραπέζια, τηλεοράσεις συντονισμένες σε αθλητικά κανάλια και rock ακούσματα, έχει πρωταγωνίστριες τις craft. Το τεράστιο μπαρ αριθμεί 29 βρυσάκια, με μπίρες βρετανικές, αμερικάνικες, γερμανικές, τσέχικες, ισπανικές, ελληνικές και πάει λέγοντας, κάποιες σταθερές και κάποιες εναλλασσόμενες. Μπορείς να πιεις από West Coast ΙPA μέχρι μπίρες ντόπιων gypsy brewers ή να προτιμήσεις κάποιες από τις 6-7 επιλεγμένες ετικέτες που αλλάζουν συχνά, βάζοντας δίπλα τους φρέσκες πατάτες με μπέικον και τσένταρ, μικρά και μεγάλα μπέργκερ, χρυσαφένια fish & chips και steaks. Κι επειδή, είπαμε, είναι αγγλική παμπ, έχει και αγγλικό πρωινό: αβγά λουκάνικα, μπέικον, φρυγανισμένο ψωμί και τα... απαραίτητα φασόλια.
Περσεφόνης 13, Γκάζι, 6975026836.
#5 The Wee Dram
Σε (πολύ) ελεύθερη μετάφραση, το όνομα αυτής της pub είναι «άλλο ένα ποτηράκι» και αυτός είναι ένας πολύ καλός λόγος (όχι φυσικά ο μοναδικός) για να παρατείνεις την παραμονή σου στη ζεστή, φιλόξενη μπάρα που σε ταξιδεύει στη Σκοτία με τις κρεμασμένες γκάιντες ή στον καλυμμένο ημιυπαίθριο χώρο με τις σκοτσέζικες σημαίες και τα κέλτικα ξυλόγλυπτα. Ο Ross Szifris από το Εδιμβούργο, που αποφάσισε να φτιάξει τη «Wee Dram» λίγα χρόνια μετά την επίσκεψή του στην Αθήνα για τους Ολυμπιακούς, μεταφέρει το φιλικό κλίμα των παμπ της πατρίδας του με Brewdog Punk IPA (σε βαρέλι) και craft Innis & Gunn, 40 ετικέτες εκλεκτών σκοτσέζικων ουίσκι, λιχουδιές όπως το Haggis burger, παραδοσιακό πρωινό που σερβίρεται το Σάββατο και την Κυριακή αλλά και παιχνίδια γνώσεων ή διαγωνισμό καραόκε, που ενώνουν τους θαμώνες σε μια παρέα.
Κονοπισοπούλου 23 και Λογοθετίδη, Αμπελόκηποι, 2106916509.
#6 Arch Beer House
Προτού το Περιστέρι γίνει το place to be των δυτικών προαστίων, η «Arch» είχε μετατραπεί σε σημείο συνάντησης των απανταχού ροκάδων που αγαπούσαν την μπίρα. Με γενέθλιο έτος το 1993, ξεκίνησε σαν συνοικιακό rock café και μετά την πρώτη πενταετία λειτουργίας στράφηκε στον κόσμο του ζύθου, κερδίζοντας όλο και περισσότερους θαμώνες. Σήμερα το ντιζαϊνάτο πέτρινο κάστρο κεντροευρωπαϊκού τύπου στον πεζόδρομο της Εθνικής Αντιστάσεως προσφέρει πάνω από 180 φιάλες μπίρας και περίπου 25 επιλογές σε βαρέλι, με πάνω από 20 ελληνικές μικροζυθοποιίες, ανάμεσά τους και 15 guest μπουκάλια που εναλλάσσονται. Στο ξύλινο εσωτερικό τύπου σαλέ, με τα μοναστηριακά τραπέζια απλωμένα σε τρία επίπεδα, είναι (κυριολεκτικά) εκατοντάδες εκείνοι που παίζουν καθημερινά με νέες μπίρες, τις οποίες συνδυάζουν με αβανταδόρικες μερίδες κρεατικών (πρωτοστατεί το σιγοψημένο κότσι με σάλτσα Μurphy’s) ή fingerfood. Μάλιστα, στον επάνω όροφο έχει την έδρα της η ομάδα darts Slainte (ελληνιστί «είμαι ντίρλα»).
Εθν. Αντιστάσεως 91, Περιστέρι, 2105752992.
#7 Εν Αιθρία
Στην καρδιά της Νέας Φιλαδέλφειας, με θέα στην κεντρική πλατεία, βρίσκεται η μπιραρία-ορόσημο της περιοχής. Με ιστορία που ξεπερνά τη δεκαετία κι έναν κατάλογο με βαρελίσιες μπίρες κι ετικέτες που αγγίζουν τις 200, αποτελεί must προορισμό. Η πολύχρωμη, ζωγραφισμένη στο χέρι διακόσμηση και η χαμηλόφωτη ζεστή ατμόσφαιρα φτιάχνουν το σκηνικό για την εξερεύνησή σας σε μπίρες όλων των ειδών, από την Κέρκυρα στις Σέρρες και από τις μοναστηριακές του Βελγίου στις κλασικές stout της Ιρλανδίας. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τις ξεχωριστές βαρελίσιες αφιλτράριστες και απαστερίωτες μπίρες που φιλοξενούνται κάθε εβδομάδα και διατίθενται σε περιορισμένο απόθεμα, ενώ το πλούσιο μενού φαγητού είναι πλήρως «εξοπλισμένο» για να τις συνοδεύσει.
Βρυούλων 4, Πλ. Πατριάρχου, Νέα Φιλαδέλφεια, 2102582751.
#8 Egalité Bar & Darts Club
Η αξία της ισότητας από το σύνθημα «Liberté, égalité, fraternité» της Γαλλικής Επανάστασης ενέπνευσε το εγχείρημα του λάτρη της γαλλικής κουλτούρας Γιώργου Καράμουσα, που ξεκίνησε το 1984 στη Νέα Φιλαδέλφεια και τα τελευταία χρόνια έπιασε πόστο στη Νέα Ιωνία, διατηρώντας ακέραιη τη φιλόξενη και φιλική ατμόσφαιρα μιας ευρωπαϊκής παμπ σε συνδυασμό με τα arty στοιχεία ενός μπιστρό. Στην «Egalité» δίνουν σταθερό ραντεβού επαγγελματίες κι ερασιτέχνες των darts, όσοι θέλουν να ακούσουν καλή μουσική (τα events ποικίλλουν, από εμφανίσεις της house band που παίζει κλασική rock μέχρι καλλιτέχνες που τιμούν τα blues και τη μαύρη μουσική) καθώς και οι φίλαθλοι που παρακολουθούν στη μεγάλη οθόνη τους αγώνες του Champions League πίνοντας μπίρες ή ουίσκι και βάζοντας στη μέση ποικιλίες και πίτσα.
Γ. Αβέρωφ 36, Νέα Ιωνία, 2102716461.
#9 James Joyce
Ο κωδικός για το wi-fi σε αυτήν τη ζεστή, ατμοσφαιρική ιρλανδική παμπ, που δανείζεται το όνομά της από έναν από τους σημαντικότερους λογοτέχνες του 20ού αιώνα κι έχει κλείσει ήδη δέκα χρόνια στο Μοναστηράκι, είναι «Guinness», επιβεβαιώνοντας ότι ανάμεσα στις 8 draughts εκείνη είναι που βασιλεύει, ενώ από τις 11 φιάλες που προτείνει πλέον υπάρχουν και δύο ετικέτες ελληνικών μικροζυθοποιείων. Στις ξύλινες ραφιέρες θα δεις από κεραμικά μέχρι βιβλία και γάντια του μπέιζμπολ, ράγκμπι, αμερικάνικο ποδόσφαιρο και άλλες αθλητικές αναμετρήσεις τραβάνε το βλέμμα στις τρεις οθόνες, ενώ οι πανηγυρισμοί είναι συχνό φαινόμενο. Στον κατάλογο του φαγητού επικρατεί το pub food, από νάτσος με τυρί και καυτερές πιπεριές μέχρι λουκάνικα με πουρέ ή μια steak & Guinness pie, αλλά μια που πατάει σε ελληνικό έδαφος θα συναντήσεις και σπαράγγια με φέτα. Όσο για τα ηχεία, παίζουν pop και rock, από τα ’60s μέχρι τα ’90s, με κάποια εμβόλιμα live, ιδίως τα Σάββατα.
Άστιγγος 12, Μοναστηράκι, 2103235055.
#10 Beer Academy
Έπειτα από ένα τετράμηνο ταξίδι στην Κεντρική Ευρώπη για την αναζήτηση των μεγαλύτερων εργοστασίων ζύθου, ο Ιωάννης Αδάμης ξεκίνησε από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 την αλυσίδα «Beer Academy», συστήνοντας στο αθηναϊκό κοινό πάνω από 50 διαφορετικές ετικέτες. Πλέον ο γιος του Άρης συνεχίζει με το ίδιο πάθος την ενασχόληση με τον κόσμο του ζύθου στην all time classic μπιραρία στο Χαλάνδρι, με περισσότερες από 120 φιάλες και 6 βαρέλια. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα φρεσκάρει τον κατάλογο με νέες επιλογές, δίνοντας πάντα ιδιαίτερη έμφαση στις ελληνικές μικροζυθοποιίες, ενώ δεν λείπουν και τα εξειδικευμένα σεμινάρια/tastings με γνωστούς ζυθοπαραγωγούς. Με κλασικό rock στα ηχεία, προσεγμένο ρουστίκ ντιζάιν και μια καταπράσινη αυλή, η ζυθο-ακαδημία εστιάζει στο πάντρεμα φαγητού και ζύθου με μια μεγάλη γκάμα πιάτων, με το καπνιστό οσομπούκο και το κότσι να κλέβουν την παράσταση, όσο αναμένεται ανανέωση της γευστικής γκάμας με νέες προτάσεις.
Καρέλλα 45, Χαλάνδρι, 2106817170.
#11 Beer Alley
Η Νέα Φιλαδέλφεια απέκτησε ένα ιδανικό στέκι για τους λάτρεις της καλής μπίρας. Με έμβλημα το λυκίσκο και μότο το «let beer guide you», η φρέσκια άφιξη στην αθηναϊκή γειτονιά συστήνει στους επισκέπτες της μια μοντέρνα και ανανεωτική προσέγγιση στην απόλαυση της μπίρας, που έχει για παρέα της μπέργκερ, κότσι και άλλα πολλά. Το φιλόξενο κλίμα που δημιουργεί η μίνιμαλ διακόσμηση, βασισμένη στο γυάλινο περίβλημα και στην ξύλινη επένδυση με τις μεταλλικές λεπτομέρειες, με θέα έναν ιδιότυπο χάρτη από... καπάκια μπίρας, σας προκαλεί να καθίσετε στην μπάρα και να διαλέξετε ανάμεσα σε 99 ετικέτες και 7 βαρέλια μπίρας με έμφαση στην ελληνική μικροζυθοποιία. Κάθε εβδομάδα φιλοξενείται μια νέα ελληνική craft μπίρα, ενώ ο «γκουρού» και συνιδιοκτήτης Δημήτρης Γρηγοράκης βρίσκεται πάντα πίσω από την μπάρα για να σας κατευθύνει προς τη νέα σας αγαπημένη γεύση.
Σμύρνης 10, Νέα Φιλαδέλφεια, 2168008449)
#12 Pentagram
Ακριβώς απέναντι από το σταθμό του ΗΣΑΠ του Νέου Ηρακλείου βρίσκεται αυτή η μπιραρία, που στα τρία χρόνια λειτουργίας της έχει χτίσει το δικό της φανατικό κοινό. Με εξώφυλλα κλασικών δίσκων όπως το «Rain Dogs» του Tom Waits και μια επιβλητική ηλεκτρική κιθάρα να σας καλωσορίζουν, θα βρείτε σύντομα τη θέση σας στο εσωτερικό ή στη διάσημη αυλή, που ανοίγει μόλις το επιτρέψει ο καιρός. Θα επιλέξετε ανάμεσα σε πάνω από 70 εμφιαλωμένες και βαρελίσιες μπίρες –οι τολμηροί ζητήστε και το πρωτότυπο κοκτέιλ μπίρας– αλλά και κρέατα και ζουμερά μπέργκερ αφιερωμένα σε θρύλους του rock ’n’ roll όπως ο B.B. King και οι AC/DC. Δοκιμάστε τη «σπιτική» Pentagram lager μαζί με λαχταριστές πανσέτες μαγειρεμένες σε σάλτσα Jack Daniels ή κάτι άλλο από τη λίστα με τους μπιρο-μεζέδες.
Πρασίνου Λόφου 5, Πλ. Νέου Ηρακλείου, 2155405339.
#13 Αλχημιστής
Ψάχνοντας να φτιάξουν ένα μαγαζί που παίζει αποκλειστικά τη μουσική που αγαπούν (rock φυσικά, τι άλλο;), οι αδερφοί Λούντοι αποφάσισαν ότι το concept της μπιραρίας ήταν ακριβώς αυτό που τους ταίριαζε. Γέννημα-θρέμμα Πετρουπολιώτες, ξεκίνησαν το εγχείρημά τους το 2015 με μπόλικο μεράκι, handmade ντεκόρ και όρεξη για γευστικό πειραματισμό, κατέχοντας μέχρι σήμερα την αποκλειστικότητα στην περιοχή, χωρίς όμως να επαναπαύονται... Με πάνω από 130 ετικέτες, 7 βαρέλια και 4 guest κάνουλες αποκλειστικά από ελληνικές μικροζυθοποιίες –μερικές εκ των τελευταίων, μάλιστα, παρουσιάζονται για πρώτη φορά–, η μπιραρία τους έχει γίνει στέκι για πολλούς κατοίκους των δυτικών που γοητεύονται από τα rock/metal ακούσματα και ψάχνουν ένα meeting point με rock ’n’ roll ή κλασικά ροκ λαϊβάκια και DJ sets.
25ης Μαρτίου 130, Πετρούπολη, 2167004245.
#14 Molly Malone’s Irish Pub
Η πρώτη ιρλανδική παμπ που άνοιξε στην Αθήνα (2003) πήρε το όνομά της από ένα τραγούδι το οποίο γράφτηκε στα τέλη του 19ου αιώνα, αποτελεί τον ανεπίσημο ύμνο του Δουβλίνου και αφορά τη ζωή μιας γυναικείας μορφής που μάλλον ανήκει στο χώρο του θρύλου – εκδοχές του έχουν ηχογραφήσει οι U2, η Sinead O’Connor και ο Johnny Logan. Στον πολυεπίπεδο χώρο, όπου κυριαρχεί το ξύλο, η Guinness είναι η μπίρα επιλογής για να συνοδεύσεις παραδοσιακά πιάτα όπως fish ’n’ chips, πίτα από μοσχάρι μαγειρεμένο στην παγκοσμίως διάσημη dry stout ή τεράστιες ποικιλίες, για να παρακολουθήσεις αγώνες ποδοσφαίρου, κρίκετ και πυγμαχίας και να ακούσεις live μουσική στο πεδίο της ιρλανδικής pop και rock και της country.
Γιαννιτσοπούλου 8, Γλυφάδα, 2108944247.
#15 O’Connell’s Irish Pub
Στη δραστήρια ιρλανδική κοινότητα της Αθήνας το όνομα της pub που δημιούργησαν ο Jim και η Katie Greene θυμίζει τα ιστορικά γεγονότα στον κεντρικό δρόμο του Δουβλίνου, την O’Connell Street, τα οποία οδήγησαν στην ανεξαρτησία του ιρλανδικού κράτους από τους Βρετανούς. Για τα στελέχη των ναυτιλιακών εταιρειών που εργάζονται γύρω από το λιμάνι είναι ένα στέκι για να ξεκινήσουν την απαιτητική τους ημέρα με πρωινό που περιλαμβάνει μπέικον, λουκάνικο, λευκή και μαύρη πουτίγκα, μανιτάρια, ντομάτα σχάρας, πουρέ πατάτας, τηγανητό αβγό, φασόλια κονσέρβας και φρυγανισμένο ιρλανδικό ψωμί. Το απόγευμα επιστρέφουν για σπιτικά μπέργκερ, μοσχαρίσιο φιλέτο βιολογικής εκτροφής ή fish ’n’ chips, φυσικά, συνοδεία Guinness και Kilkenny από το βαρέλι. Την ατμόσφαιρα ζεσταίνουν θυρεοί ιρλανδικών οικογενειών και λεσχών, μια βιβλιοθήκη με παλιά ναυτιλιακά βιβλία, μπαστούνια του κέρλινγκ, μπάλες του ράγκμπι υπογεγραμμένες από παίκτες τοπικών ομάδων, ασπρόμαυρες φωτογραφίες του πατέρα του Jim και events όπως η απογευματινή συγκέντρωση στις 16/12 για να τραγουδήσουμε τα κάλαντα.
Ακτή Μιαούλη 79, Πειραιάς, 2104281110.
#16 Shakesbeer
Αναρωτιέσαι πόσα λίτρα μπίρας καταναλώνονται ετησίως στις ΗΠΑ και πού υπάρχουν πολιτικά κόμματα με τις δικές τους ετικέτες; Αν είσαι geek του ζύθου, το beer restaurant της Ηλιούπολης με το ευφυές όνομα-λογοπαίγνιο έχει τις απαντήσεις. Έπειτα από τρία χρόνια λειτουργίας έχει στην κάβα του πάνω από 120 ετικέτες και 14 βαρελίσιες (μία από τις οποίες είναι guest), αλλά για μια fast track λύση υπάρχει και το top 10 με τις αγαπημένες του «Shakesbeer». Δίνοντας έμφαση στο φαγητό, σερβίρει από το μεσημέρι μια σημαντική γκάμα πιάτων: από ορεκτικά και fingerfood μέχρι ποικιλίες κρεατικών, special burgers και ζυμαρικά.
Ηρ. Πολυτεχνείου 17, Ηλιούπολη, 2109902566)
# 17 Pulp
Drop Kick Murphy’s στ’ αφτιά, βιβλία και παλιά τεύχη της «Βαβέλ» στα ράφια, σε ένα μικρό νεανικό καφε-ζυθοπωλείο με πράσινο μπαρ, ψηλά και χαμηλά τραπέζια, τζαμαρίες που βλέπουν στη Βεΐκου και τη Δημητρακοπούλου και τοίχους διάστικτους με κόμικς. Στον κατάλογο, που είναι εικονογραφημένος με Freak Brothers και Corto Maltese, φιγουράρουν 8 βαρελίσιες μπίρες και 24 φιάλες με διεθνή χαρακτήρα, χωρίς να λείπουν οι ελληνικές μικροζυθοποιίες καθώς και κάποια πιάτα για να μοιραστούν οι παρέες (ποικιλίες τυριών, αλλαντικών και λουκάνικων). Μπορεί να πετύχετε live rock ’n’ roll, ενώ τα παρασκευοσάββατα μένουν ανοιχτά μέχρι τις 5 το πρωί.
Βεΐκου 5, Κουκάκι, 2114069835.
#18 Bibere
Μια ματιά στην «εγκατάσταση» με τα μπουκάλια και τις διαφημιστικές αφίσες απ’ όλο τον κόσμο σε πείθει αμέσως ότι σε αυτήν την ευρύχωρη μπιραρία στην «πασαρέλα» του Πασαλιμανιού παίρνουν πολύ σοβαρά την εκπαίδευση και περιήγηση του κοινού στον κόσμο της μπίρας – φροντίζει γι’ αυτό ο Μιχάλης, γιος του ιδιοκτήτη, που ταξιδεύει ανά την Ελλάδα και τον κόσμο για να ενημερώνεται και να εμπλουτίζει τη λίστα, η οποία περιλαμβάνει περίπου 125 ετικέτες. Στον κατάλογο οι μπίρες είναι ταξινομημένες ανά είδος (trappiste, ale, IPA, bière de garde, abbey, φρουτένιες κ.λπ.), ενώ με posts στο Facebook ανακοινώνονται τα guest βαρελάκια, που συνήθως συστήνουν ελληνικές μικροζυθοποιίες όπως η Noctua, η κρητική Χάρμα και η καπνιστή Voreia, η οποία την ημέρα που επισκεφθήκαμε το μαγαζί κόντεψε να στερέψει από τη ζήτηση! Τις διάσημες ετικέτες, όπως η μοναστηριακή Westvleteren, που έχει ανακηρυχθεί καλύτερη μπίρα του κόσμου, και η Spencer, μπορείς να τις συνοδεύσεις με τέσσερα μπέργκερ, φιλέτο αγριογούρουνου, αχνιστά μύδια και άλλες πληθωρικές λιχουδιές.
Αγγέλου Μεταξά 5, Πειραιάς, 2104110004.
#19 Vale Vale
«Η μπίρα είναι... εμφιαλωμένη ποίηση» για τους ιδιοκτήτες του beer restaurant στην της Αργυρούπολης, που μετρά ήδη μία δεκαετία ιστορίας. Ο Θανάσης Κουκουβές και οι δύο γιοι του εξερευνούν συχνά πυκνά τις μπιραρίες της Βόρειας Ευρώπης και φροντίζουν να εμπλουτίζουν διαρκώς το ξύλινο ντεκόρ του μαγαζιού με νέα αναμνηστικά, με τα δεκάδες δοχεία και φιάλες διαφορετικών σχημάτων (κέρας, υδρόγειος σφαίρα κ.λπ.) να κλέβουν την παράσταση. Στον κατάλογό της, τέλος, συγκεντρώνει περίπου 85 φιάλες και 10 βαρελίσιες, ενώ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο φαγητό, που έρχεται σε πληθωρικές μερίδες.
Αλεξιουπόλεως 26, Αργυρούπολη, 2109965903
#20 Red Lion
Όταν ο Παντελής Αμπανούδης άφησε τις γειτονιές του Καναδά κι επέστρεψε στα πάτρια εδάφη, πέρασε περίπου ένα χρόνο στην μπάρα του «Galaxy Βar» («Hilton») και αμέσως μετά έφερε το «Red Lion», την πρώτη αυθεντική βρετανική παμπ στην Αθήνα με σύμβολο ένα κόκκινο λιοντάρι. Κρατώντας από τις αρχές των ’70s, η ιστορική μπιραρία έχει ζήσει ένδοξες εποχές με non stop drinking από ναύτες του 6ου στόλου και πληρώματα αεροπορικών εταιρειών, γυρίσματα και διαφημιστικά σποτ, ενώ το αυθεντικό παμπίστικο σκηνικό (από την αρχή ίδιο) ξυπνά μέχρι σήμερα το «feel like home» αίσθημα στους Αγγλοσάξονες τουρίστες. Στο λιτό κατάλογο φιγουράρουν περίπου 30 ετικέτες, τρία βαρέλια και μερικές επιλογές από ελληνικές μικροζυθοποιίες. Τις πρώτες ημέρες της εβδομάδας, μάλιστα, γίνονται αγώνες ή προπονήσεις ομάδων darts.
Νηρηίδων 16, Ιλίσια, 2107228149.
Επισκέψιμα... καζάνια
AΘΗΝΕΟ
Ένα μικρό μουσείο, με αντικείμενα και εργαλεία ζυθοποίησης, δειγματοληπτικά όργανα, συλλεκτικές συσκευασίες μπίρας και παλιές διαφημίσεις κι ένα πρότυπο μικροζυθοποιείο, συγκατοικούν σ’ αυτόν τον πολυλειτουργικό, αφιερωμένο στον πολιτισμό της μπίρας χώρο που βρίσκεται στις εγκαταστάσεις της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας στη Λεωφόρο Κηφισού, στο σημείο που λειτούργησε το πρώτο εργοστάσιό της το 1963. Στο beer bar του χώρου μπορείτε να δοκιμάσετε την μπίρα που είναι εκείνη την ημέρα σε παραγωγή (κάποιες από τις συνταγές τους διατίθενται και σε επιλεγμένα καταστήματα ανά την Αθήνα), ενώ κατά καιρούς διοργανώνονται εκθέσεις, διαλέξεις και σεμινάρια με διαφορετικές ζυθο-θεματικές.
Ανοιχτό κάθε Σάββατο, 1-8 μ.μ. μόνο με κράτηση. (Κηφισού 102-106, Αγ. Ι. Ρέντης, 2105384585)
ΝΟCTUA
Τέσσερις φίλοι, ο Ιάσονας Παναγιωτόπουλος, ο Ορφέας Δημόπουλος, ο Χρήστος Βασιλειάδης και ο Δημήτρης Γιαννόπουλος έφτιαξαν τη μικροζυθοποιία Noctua –που, ως γνήσιο τέκνο της Αθήνας, διάλεξε για όνομα και σήμα της την κουκουβάγια– σε ένα παλιό συνεργείο στην Πειραιώς. Κατόπιν συνεννόησης, είναι επισκέψιμη και διοργανώνει πού και πού events/open days, οπότε μπορείτε να δοκιμάσετε και επιτόπου τις ετικέτες της, οι οποίες έχουν και τις ανάλογες σημειολογικές αναφορές: η ξανθιά αμερικανική pale ale Head Twister (δηλαδή αυτή που κάνει το κεφάλι σου να γυρίζει) και η μαύρη IPA Night Vision («νυχτερινή όραση»). Τώρα έχουν στα σκαριά και μια χειμωνιάτικη red ale.
Πειραιώς 124, Γκάζι, 2103454484)
Tάσεις που αξίζει να τσεκάρεις
Mικροζυθοποιεία
Οι μπίρες μικρής παραγωγής, τόσο οι εγχώριες όσο και οι εισαγόμενες, ανεβαίνουν σε εκτίμηση και δημοφιλία.
IPA
Με μεγάλη περιεκτικότητα σε λυκίσκο (τους δίνει ενίοτε μια χαρακτηριστική πικράδα) και φρουτώδη/ανθικά αρώματα, οι India Pale Ale παραμένουν στην πρώτη γραμμή.
Gypsy brewers
Οι Έλληνες εκφραστές της νομαδικής ζυθοποίησης (με χρήση των εγκαταστάσεων ενός ήδη υπάρχοντος ζυθοποιείου για το βράσιμο) πληθαίνουν σε ψυγεία/κάνουλες.
Seasonal
Εκτός από προϊόντα που είναι διαθέσιμα όλο το χρόνο, πλέον βλέπουμε εποχικές, επετειακές ή one-off μπίρες, που κυκλοφορούν για μικρό διάστημα.