Ο Fabio Florido συμβουλεύει τους DJs να είναι ταπεινοί

Μιλάμε με τον Ιταλό DJ/παραγωγό που συμμετέχει στο Techniques για τον Richie Hawtin, την Ίμπιζα και ενοχλητικούς πονόδοντους.

Ο Fabio Florido συμβουλεύει τους DJs να είναι ταπεινοί

Ο Fabio Florido έκανε το όνειρό του πραγματικότητα. Από clubber, που ξενυχτούσε στην πατρίδα του τη Φλωρεντία και στο Λονδίνο, βρέθηκε resident στα ENTER. στην Ίμπιζα και μέλος της ομάδας του ειδώλου του, του Richie Hawtin. Τον τσίμπησαν labels όπως τα Hustler Muzik, Selected Records, The Triangle και Beat Therapy, ενώ η υποστήριξη του μέντορά του, Richie Hawtin, των Dubfire, Luigi Madonna και Sasha Carassi άνοιξε τις πόρτες για κυκλοφορίες στη M-nus και τη SCI+TEC. Με αφορμή τη συμμετοχή του στο γιγαντιαίο Techniques του Blend το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου, μιλάμε μαζί του για τον Richie Hawtin, την Ίμπιζα, αξέχαστα parties και ενοχλητικούς πονόδοντους.

Ο Fabio Florido συμβουλεύει τους DJs να είναι ταπεινοί - εικόνα 1

Πώς ήταν το καλοκαίρι σου;
Θαυμάσιο! Έπαιξα στα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά φεστιβάλ και clubs, προσπαθώντας να δώσω τον καλύτερο εαυτό μου. Ευχαριστήθηκα πολύ τα opening sets τον Ιούνιο στο Cocoon στο «Amnesia», γιατί ξεκινούσα με πιο βαθύ ήχο και δυόμισι ώρες αργότερα έπαιζα βροντερή techno σε μια κατάμεστη αίθουσα. Τώρα που το σκέφτομαι, το Cocoon ήταν ένα από τα highlights του καλοκαιριού, γιατί συγκινήθηκα που έπαιζα σε ένα ιστορικό party και club. Μου συνέβη και κάτι δυσάρεστο στα τέλη Αυγούστου. Αναγκάστηκα να κάνω κάποιες εμφανίσεις παρόλο που υπέφερα από φριχτό πόνο και πυρετό τον οποίο μου προκάλεσε μια μόλυνση σε δόντι. Ευτυχώς έκανα μια επέμβαση αφαίρεσης του δοντιού στη Βουδαπέστη και απαλλάχθηκα από τον πόνο.

Ένα από τα sets με τα οποία άνοιγε το Cocoon το περασμένο καλοκαίρι:



Έχεις ξανάρθει στην Ελλάδα. Ποιες είναι οι εντυπώσεις σου;
Παθιασμένοι άνθρωποι. Ένα όμορφο κοινό γεμάτο χαρούμενους ανθρώπους. Τις εμφανίσεις μου στην Ελλάδα τις θεωρώ ξεχωριστές γιατί στη χώρα σας βρίσκω ένα κοινό με ιδανική αναλογία αγοριών και κοριτσιών, με χαμόγελα στο πρόσωπο και ευχάριστη διάθεση.

Ποιες είναι οι πιο αξέχαστες βραδιές που έχεις ζήσει ως clubber στη Φλωρεντία και στο Λονδίνο;
Η μνήμη μου δεν με βοηθάει πολύ, γιατί στη Φλωρεντία έκανα clubbing πριν από 15 χρόνια. Ήμουν θαμώνας στο «Tenax». Μπορεί να μη θυμάμαι συγκεκριμένους DJs, αλλά μου έχει μείνει μια γενική αίσθηση ευδαιμονίας και δαιμονικού κεφιού, και η ανάμνηση ότι κάθε βραδιά ήταν μοναδική. Με τους φίλους μου μας συνέδεε το πάθος για τη μουσική και κάθε weekend ζούσαμε μια νέα περιπέτεια. Τέσσερα χρόνια στο Λονδίνο μου άφησαν πληθώρα εμπειριών και αναμνήσεων. Η πιο ξεχωριστή βραδιά ήταν το closing party του «The End». Ήταν μια συναισθηματικά φορτισμένη βραδιά και η μεγαλύτερη σε διάρκεια που έχω ζήσει.

Το είδωλό σου είναι ο Richie Hawtin. Γιατί τον θαύμαζες από μικρός και ποια θεωρείς ότι είναι η προσφορά του στην ηλεκτρονική μουσική;
Με γοητεύουν οι DJs που διαθέτουν ολοκληρωμένη προσωπικότητα και είναι ώριμοι στην επαγγελματική και την προσωπική ζωή τους. Ο Richie Hawtin παραμένει πάντα ανοιχτός σε νέες ιδέες. Έχει φέρει ένα κύμα φρεσκάδας και νεωτερισμού στην παγκόσμια σκηνή, επενδύοντας πολύ προσπάθεια και σκληρή δουλειά για να δώσει στη μουσική τη μορφή που έχει τώρα. Δεν τον απασχολούν τα εξω-μουσικά ζητήματα. Όλη η ζωή του είναι αφιερωμένη στη μουσική κι αυτό χαρακτηρίζει ακόμη μόνο εκείνον και κανέναν άλλο.

Εκτός από τον Richie Hawtin ποιον άλλο θαυμάζεις;
Τον Sven Väth. Παρόλο που ο κόσμος αλλάζει και η μουσική σκηνή ευνοεί περισσότερο το ελιτίστικο στοιχείο και περιστρέφεται γύρω από τους VIPs, εκείνος δεν έχει αλλάξει καθόλου. Εδώ και δεκαετίες αυτό που τον κινητοποιεί είναι η μουσική. Έχει κερδίσει το θαυμασμό μου γιατί δεν έχει κάνει όλες αυτές τις ανοησίες στο Cocoon. Αυτό το party είναι η πραγματική Ίμπιζα, το μοναδικό που έχει απομείνει με πραγματική «ψυχή».

Έχεις πει σε μια συνέντευξη ότι ο ήχος σου εξελίσσεται διαρκώς και ότι συντονίζεται με τις εμπειρίες της ζωής σου. Πώς θα περιέγραφες τον ήχο σου τώρα;
Μια μεγάλη αλλαγή έγινε όταν μετακόμισα από το Λονδίνο και την Ίμπιζα στο Βερολίνο και πέρασα απ’ τη ευχάριστη ρυθμικότητα στον μοναδικό κόσμο της techno. Κατοικώ στο Βερολίνο εδώ και τρία χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων ας πούμε πως έχω έρθει σε επαφή με μια πνευματική πλευρά του εαυτού μου. Η μουσική μου γίνεται όλο και βαθύτερη. Όχι απαραίτητα σκοτεινή, αλλά σίγουρα αγγίζει χαμηλές συχνότητες με λιγότερους ήχους που είναι πιο προσεκτικά επιλεγμένοι. Σχεδόν όλα προέρχονται από τα μηχανήματα.

Ανήκεις στην ομάδα ενός πρωτοπόρου της ηλεκτρονικής μουσικής. Πόσο επηρεάζει αυτό τον ήχο σου; Ποιες είναι γενικά οι επιρροές σου;
Δεν με επηρεάζει καθόλου ο Richie Hawtin ή οι άλλοι πρωτοπόροι. Αυτό που με επηρεάζει είναι οι νεαροί clubbers και οι DJs σε κάθε χώρα που παίζουν πριν ή έπειτα από μένα. Στη σύνθεση, οι βασικές επιρροές μου προέρχονται από την ambient και την κλασική μουσική. Ανυπομονώ να σας το δείξω αυτό με τις επόμενες δουλειές μου!

Η πιο πρόσφατη κυκλοφορία του Fabio Florido είναι το «Levity EP» στη Rukus:



Έχεις μια ιδιαίτερη σχέση με την Ίμπιζα. Θεωρείς ότι το νησί επηρεάζει ακόμη τα πράγματα στην dance σκηνή;
Όχι, δεν επηρεάζει πια τα πράγματα. Είμαι σίγουρος ότι θα επιστρέψει σύντομα σε ένα καλό επίπεδο, αλλά προς το παρόν απέχει πολύ. Λυπάμαι γι’ αυτό… Το Cocoon όμως είναι καλό!

Είσαι ένας από τους ambassadors του MODEL 1 της PLAYdifferently. Τι κάνει ξεχωριστό αυτόν το μείκτη;
Το πρώτο πράγμα που παρατηρείς είναι η ποιότητα του ήχου. Είναι τόσο θερμός, καθαρός στις λεπτομέρειες, βαθύς και έντονος. Χωρίς αμφιβολία, δεν έχουμε ξαναχρησιμοποιήσει ένα μηχάνημα με τέτοια απόδοση ήχου στο παρελθόν. Μπορεί να σηκώσει ταυτόχρονα τέσσερα tracks, εφέ και ζωντανά ντραμς χωρίς το αποτέλεσμα να ακούγεται διαστρεβλωμένο ή ενοχλητικό. Αν αγαπάς τα βινύλια, θα τα ακούσεις όπως δεν τα έχεις ξανακούσει ποτέ. Όποιο κι αν είναι το μουσικό γούστο σου ή ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζεις τη μουσική σου, αυτός ο μείκτης θα γίνει δικός σου και θα προσαρμοστεί στο προσωπικό σου στιλ, γιατί περιλαμβάνει πολλές δυνατότητες. Τα δικά μου αγαπημένα χαρακτηριστικά είναι τα φίλτρα σε κάθε κανάλι και το sculpting των συχνοτήτων.

Ο Fabio Florido κάνει μια επίδειξη των δυνατοτήτων του MODEL 1 της PLAYdifferently:



Εκτός από τον μείκτη, τι κάνει τελικά έναν DJ καλό;
Είναι βασικό να παρακολουθεί τα πάντα μέσα στο club από το DJ booth μέχρι το dancefloor, να έχει μια συνολική εποπτεία σε όσα συμβαίνουν γύρω του. Να έχει υπάρξει και ο ίδιος clubber. Να έχει πραγματικό πάθος για τη μουσική αντί να προσχεδιάζει τη βραδιά σε ένα club. Να πιέζει τον εαυτό του να γίνεται καλύτερος από gig σε gig και να μην επαναπαύεται. Να είναι ταπεινός, αλλά και αγωνιστής. Να σέβεται τους άλλους.

Ένα από τα tracks σου, με τον Synthek, έχει το όνομα «Public Toilet». Γιατί;
[γέλια] Αυτό ήταν το όνομα ενός μικροσκοπικού club στην οδό Liverpool στο London. Στεγαζόταν σε μια υπόγεια, παλιά δημόσια τουαλέτα, που η είσοδός της βρισκόταν στο δρόμο. Ήταν ένα παλαβό μέρος. Το κομμάτι το γράψαμε έπειτα από μια ξέφρενη βραδιά εκεί.



Ποια είναι τα σχέδιά σου για το επόμενο διάστημα;
Θα υπάρξει κάποια κυκλοφορία στη Mood Records της Nicole Moudaber. Όπως προανέφερα, γράφω πολλή καινούργια tracks, από την οποία μπορεί να προκύψει ένα άλμπουμ. Δεν μ’ αρέσει να βγάζω tracks σκόρπια απ’ εδώ και από ’κει. Τα φυλάω στο συρτάρι και θα τα ξαναβγάλω όταν θα επικρατούν διαφορετικά μουσικά ρεύματα στη βιομηχανία. Θέλω να ασχοληθώ λίγο περισσότερο με τα social media, να βελτιώσω τις δεξιότητές μου στα decks και στις ηχογραφήσεις στο στούντιο. Είμαι πολύ χαρούμενος που ξεκίνησα πρόσφατα να συνεργάζομαι με την Artist Alife Agency, η οποία μου έχει κλείσει πολλά gigs για τους επόμενους μήνες.

Ο Fabio Florido θα παίξει στο Stage 1 («Music Hall») του Techniques στη 01:30, πριν από τον Richie Hawtin και τον Chris Liebing.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Bars & Clubs

801 Rooftop Bar: Πειραιώτικο fine drinking με θέα το λιμάνι

Η ζωντανή ενέργεια του λιμανιού συναντά έναν κομψό χώρο με φροντισμένα ποτά και νόστιμο finger food.

Αστεράτες βραδιές O/Purist

Μη χάσετε τα πολύ καλοκαιρινά event O/Purist Starry Nights τις Πέμπτες του Ιουλίου σε αγαπημένα μπαρ της Αθήνας.

Το "Pathos" κάνει την Ίο clubbing προορισμό

Ξεκινώντας στις 22 Ιουλίου, περισσότεροι από 40 DJs θα περάσουν από τα decks του "Pathos Club".

Τα νέα μπαρ της Αθήνας

Εκείνα τα μέρη που εμφανίστηκαν στην πόλη τις τελευταίες ημέρες/ εβδομάδες/ μήνες και υπόσχονται να μας κρατήσουν ιδανική συντροφιά το καλοκαίρι.