Απ’ το 1991, ο Secret Cinema κυνηγά τον ιδανικό ήχο

Ο Ολλανδός DJ/παραγωγός μας μιλά με αφορμή την εμφάνισή του στο party της Evolution στο «Maze».

Απ’ το 1991, ο Secret Cinema κυνηγά τον ιδανικό ήχο

Ως Secret Cinema, Meng Syndicate και Point Blank δημιουργεί από το 1991 tracks που είναι στενά συνδεδεμένα και συμπορεύονται με την εξέλιξη της ολλανδικής σκηνής της techno – το επετειακό box set «Silver» αποτελεί μια όμορφη μαρτυρία αυτής της πορείας. Με το κύριο ψευδώνυμό του, Secret Cinema, ο Jeroen Verheij έρχεται στην Αθήνα το Σάββατο 16/9 για το party της Evolution στο «Maze» (Ορφέως 174, Βοτανικός - πληροφορίες στο 6940890275). Μ’ αυτή την αφορμή επιστρέφει σε όμορφες αναμνήσεις, περιγράφει τον ήχο του και μας προτείνει νέους ταλαντούχους καλλιτέχνες.

Απ’ το 1991, ο Secret Cinema κυνηγά τον ιδανικό ήχο - εικόνα 1

Έχεις συμπληρώσει 25 χρόνια ως DJ. Ποιες είναι οι ομορφότερες αναμνήσεις σου απ’ αυτή την περίοδο;
Είναι τόσες πολλές! Σίγουρα μία απ’ αυτές ήταν η κυκλοφορία του πρώτου μου track, του «Sonar System», με το ψευδώνυμο Meng Syndicate. Άλλες είναι το ξεκίνημα της Gem Records, μιας πλατφόρμας για κυκλοφορίες δίσκων και bookings, το ολονύχτιο live Gem Session με τον Egbert στο κατάμεστο «Melkweg» του Άμστερνταμ, η κυκλοφορία του επετειακού box set «Silver» με αφορμή τη συμπλήρωση αυτών των 25 χρόνων. Και ο γάμος μου με την Kristina!

Από το μακρινό 1991, το αξεπέραστο rave anthem «Sonar System»:



Υπάρχει κάποιο όνειρο που κυνηγάς ακόμη ως DJ και παραγωγός;
Είμαι συνεχώς σε εγρήγορση. Όσα κι αν έχω καταφέρει, πάντα θα με τρώει η σκέψη ότι δεν έχω συνθέσει την απόλυτη επιτυχία. Δεν έχω κατακτήσει τον ιδανικό ήχο. Ακόμη τον αναζητώ.

Πώς έχει εξελιχθεί ο ήχος σου μέσα σ’ αυτά τα χρόνια;
Ο ήχος μου επηρεάζεται πάντα από την τεχνολογία. Όταν ανακαλύπτω ένα καινούργιο μηχάνημα, ξυπνάει η έμπνευσή μου να γράψω πολλή μουσική. Από το 2015 έχω ένα στούντιο όπου συνδυάζω όλη την τεχνολογία την οποία έχω χρησιμοποιήσει αυτά τα χρόνια. Η καρδιά της εγκατάστασης είναι ένας Mac που τρέχει το Bitwig και είναι συνδεδεμένος με hardware και midi controllers. Ο ήχος που παράγω σ’ αυτό το στούντιο αντιπροσωπεύεται ιδανικά από την τελευταία μου κυκλοφορία στην Gem Records, το «Séance EP». Ξέθαψα όμως και το παλιό μου Yamaha SU700. Το 1997 κατάλαβα αμέσως ότι αυτό το μηχάνημα θα μου επέτρεπε να παίζω ζωντανά τη μουσική μου, χρησιμοποιώντας δύο για να μιξάρω από το ένα στο άλλο και να ελέγχω όλα τα στοιχεία κάθε κομματιού. Αυτή η δυνατότητα με ώθησε να γράψω αμέσως είκοσι καινούργια tracks. Μ’ αυτό τον εξοπλισμό παρουσίασα το live show μου σε όλο τον κόσμο, από την Ιαπωνία στο Awakenings.

Θα μου μιλήσεις λίγο παραπάνω για το «Séance EP»;
Είναι μια ξεχωριστή κυκλοφορία. Τα τελευταία χρόνια έγραφα μουσική μόνο με άλλους καλλιτέχνες της Gem. Αισθανόμουν, λοιπόν, την ανάγκη για έναν καινούργιο ήχο, ο οποίος να λειτουργούσε στα μεγάλα κοινά για τα οποία παίζω συνήθως, αλλά και δεν θα έμοιαζε με κάτι άλλο. Το «Séance EP» είναι αποτέλεσμα αυτής της αναζήτησης και του προβληματισμού. Είναι θαυμάσιο που το έχουν υποστηρίξει καλλιτέχνες όπως οι Adam Beyer, Dense & Pika και Charlotte De Witte.



Στο Deep House Amsterdam έκανε πρεμιέρα ένα ντοκιμαντέρ για τη ζωή και την καριέρα σου. Πώς ήταν αυτή η εμπειρία;
Το ντοκιμαντέρ ήταν μέρος του box set «Silver». Το ανέλαβαν η πλατφόρμα mary Go Wild, που έχει πάρει το όνομά της από ένα δικό μου track, και ο Nick Crockett, ο οποίος με βοηθάει στη διαχείριση της Gem Records. Η δημιουργία του ντοκιμαντέρ μού προκάλεσε έντονα συναισθήματα, γιατί έπρεπε να μιλήσω για σημαδιακά γεγονότα όπως ο θάνατος του πατέρα μου όταν ήμουν σε πολύ νεαρή ηλικία.



Παίζεις συχνά back2back με καλλιτέχνες όπως ο Egbert. Το προτιμάς από το να είσαι μόνος σου στα decks;
Συνεργάζομαι στενά με τους ταλαντούχους καλλιτέχνες της Gem Records. Περνάω πολύ χρόνο μαζί τους στο στούντιο φτιάχνοντας μουσική, ώστε να διερευνήσουμε ο ένας τον άλλο σε ένα βαθύ μουσικό επίπεδο. Όταν, λοιπόν, παρουσιάζω υβριδικά sets με τον Egbert, τον Reinier Zonneveld, τον Enrico Sangiuliano ή τον SQL, όλα απλώς λειτουργούν άψογα. Είναι, βέβαια, πολύ διαφορετικό από τα ατομικά sets. Αλλά μου αρέσουν και οι δύο συνθήκες. Το ζωντανό στοιχείο των υβριδικών sets είναι συναρπαστικό. Είναι όμως εξίσου απίστευτη η αίσθηση να οδηγείς το κοινό σε ένα ταξίδι που έχεις σχεδιάσει εσύ με ένα ατομικό πολύωρο DJ set.

Secret Cinema και Egbert σε ένα υβριδικό set στο Awakenings:



Μέσω της Gem Records είσαι σε επαφή με νέους ταλαντούχους καλλιτέχνες. Ποιους να παρακολουθούμε το επόμενο διάστημα;
Πρόσφατα ξεκινήσαμε συνεργασία με τον Reinier Zonneveld. Τον παρακολουθούσα στενά αρκετό καιρό. Είναι ένας κλασικός πιανίστας, που έπαιζε σε συναυλίες αυτοσχεδιασμού μπροστά σε χιλιάδες ανθρώπους όταν ήταν δώδεκα ετών! Είναι πραγματικά αναζωογονητικό να βλέπουμε τέτοιους ανθρώπους να ασχολούνται με την techno. Τον Enrico Sangiuliano τον γνωρίζετε σίγουρα από τις κυκλοφορίες τους στην Drumcode. Ανυπομονώ επίσης να γνωρίσει ο κόσμος τον Pim Van Horssen, που ως SQL μόλις ολοκλήρωσε το καινούργιο του άλμπουμ ξεπροβάλλοντας στα μάτια μου ως ένας εντελώς ανανεωμένος καλλιτέχνης, που επιθυμώ να ανακαλύψετε κι εσείς. Ο δίσκος του είναι φτιαγμένος για να τον ακούς από την αρχή μέχρι το τέλος και έχει μία κορύφωση που σε δονεί με πολύ διακριτικό τρόπο και σε κάνει να θέλεις να χορέψεις. Έτσι πρέπει να είναι τα άλμπουμ χορευτικής ηλεκτρονικής μουσικής.

Το άλμπουμ «Sequel» του SQL:



Τι θα παίξεις στο set σου στην Αθήνα;
Χαίρομαι πολύ που θα εμφανιστώ ξανά σε ένα party της Evolution, γιατί η πρώτη μου εμπειρία ήταν καταπληκτική. Ελπίζω να απολαύσετε το «Séance EP» όταν το ακούσετε, αλλά και τα καινούργια ακυκλοφόρητα tracks που μόλις έχουν βγει από το στούντιο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Bars & Clubs

801 Rooftop Bar: Πειραιώτικο fine drinking με θέα το λιμάνι

Η ζωντανή ενέργεια του λιμανιού συναντά έναν κομψό χώρο με φροντισμένα ποτά και νόστιμο finger food.

Αστεράτες βραδιές O/Purist

Μη χάσετε τα πολύ καλοκαιρινά event O/Purist Starry Nights τις Πέμπτες του Ιουλίου σε αγαπημένα μπαρ της Αθήνας.

Το "Pathos" κάνει την Ίο clubbing προορισμό

Ξεκινώντας στις 22 Ιουλίου, περισσότεροι από 40 DJs θα περάσουν από τα decks του "Pathos Club".

Τα νέα μπαρ της Αθήνας

Εκείνα τα μέρη που εμφανίστηκαν στην πόλη τις τελευταίες ημέρες/ εβδομάδες/ μήνες και υπόσχονται να μας κρατήσουν ιδανική συντροφιά το καλοκαίρι.